Cikkek

Könyvajánló

Mi legyen az ajándék feleségünknek, férjünknek?


Közeledik a karácsony (már csak egy hét!) és ha ajándékról van szó, mindannyian anyagi szinten gondolkodunk. Mit is kellene adnunk a házastársunknak, mivel lehetne örömet szerezni neki? A férjek azon gondolkoznak, hogy egy szép pulóverrel, vagy egy háztartási robotgéppel lepjék-e meg feleségüket, míg a feleségek azon tűnődnek, hogy vajon egy új mobiltelefon vagy egy fúrógép tenné-e boldoggá férjüket. De lehet, hogy elkerüli figyelmünket, hogy társunknak nem kézzel fogható, megvásárolható dolgokra van szüksége, hanem sokkal inkább megértésre, törődésre, szeretetre, tiszteletre.
A legutóbbi házaspári alkalmunkon Dr. James Dobson: Amit a feleségekről tudni kell(ene) című könyvéről beszélgettünk. Az író, aki egyébként pszichológus, elsősorban férfiaknak címezte könyvét, de a női olvasókhoz is szól. Segít megérteni mindazt, amit a nők néha még a maguk számára is nehezen tudnak elmondani, vagy megfogalmazni. Dobson válságban lévő házasságokat vizsgált és a kapcsolatok megromlásának okait kutatta. Női oldalról a problémát elsősorban a vissza-visszatérő depresszió okozhatja. Ennek fő kiváltója a társadalom minden rétegét támadó, de különösen a nőket érintő alacsony önbecsülés. Az önmagunkról alkotott kép legalább 90 százaléka abból áll össze, hogy mások mit gondolnak rólunk. Így elképzelhetjük, hogy nem érezheti magát jónak, szépnek az a nő, akinek a hagyományos, Istentől rendelt kötelességei (gyermeknevelés, háztartás vezetése) a társadalom nagyobb részében alacsony megbecsülést élveznek, valamint a médiák által sugárzott szépségideál is egyre követhetetlenebbé válik. Az író egy pár mondatban közvetlen tanácsokat fogalmaz meg az alacsony önbecsüléssel küzdő nőknek, de a sorok között a férfiakhoz is szól:
"Ha a világ hölgyei számára receptet írhatnék, mindegyiküknek javasolnék egy nagy adag önbecsülést és önértékelést (naponta háromszor, amíg a tünetek el nem múlnak). Meggyőződésem, hogy erre van a legnagyobb szükségük...Ha a nők igazán éreznék, hogy feleségként és anyaként megbecsülik őket, ezt a feladatot nem akarnák felcserélni valami mással. Ha személyiségüket a férfiakéval egyenrangúnak éreznék, nem lenne szükségük arra, hogy a felelősségvállalásban a férfiakkal versenyezzek. Ha a Teremtő által nekik adományozott méltóságban tündökölnének, akkor női mivoltukat a legdrágább kincsként kezelnék, nem pedig úgy, mint egy kidobásra ítélt ruhát. Ahhoz kétség sem fér, hogy egy nemzet jövője attól függ, hogyan látja a nőket. Remélem, megtanítjuk kislányainkat, hogy örüljenek, mert Isten nőnek teremtette őket, a női nem minden kiváltságával.-
Egy házasságban válsághoz vezethet, ha a feleség magányosságban, elszigeteltségben él, és nem érez romantikát férjével való kapcsolatában. Az író fontos üzenetet akar átadni azoknak a férjeknek, akik szeretni akarják feleségüket. Meg kell érteni, hogy a férfiak az önbecsülést a tiszteletből merítik, a nők pedig akkor érzik magukat értékesnek, ha szeretik őket. Ez egy alapvető személyiségbeli különbség a két nem között. Fontos megjegyezni még azt is, hogy a család vezetése a férjek feladata, és ezt hitben, Istennel járva képesek a legeredményesebben végezni. Ebből következik, hogy a sikeres férj-feleség kapcsolat a férj viselkedésével kezdődik. Mindezek ismeretében már sokkal érthetőbb a bibliai ige: -De ti is, mindenki egyenként úgy szeresse a feleségét, mint önmagát, az asszony pedig tisztelje férjét- (Ef. 5:33).
Befejezésül mit is kívánhatnánk mást, mint hogy adjon az Isten erőt, türelmet, akaratot (mert bizony ez is nagyon fontos) a férjeknek, hogy szeressék feleségüket, a feleségeknek, hogy tiszteljék férjüket, hogy az ajándékot, amelyet az Úrtól a házastársunkban kaptunk, valóban értékesnek láthassuk és ne csak az ünnepeken, hanem a hétköznapokon is, mert azokból sokkal több van!
A könyv egyébként kapható a Pro Credo könyvesboltban! (Jó kis ajándék férjeknek, feleségeknek, ha újra anyagi szintre süllyednének gondolataink!)
Változatlanul szeretettel várunk minden házaspárt alkalmainkon minden hónap utolsó vasárnapján 14.30-kor a gyülekezeti teremben!

A Széles és a Pelyvás család

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél