Cikkek

Beszámoló - Keresztyén világpanoráma

Beszámoló a ’Minden Nemzet Összehívása Jeruzsálemben’ konferenciáról

(2008. szeptember 30 - október 10)

1994 óta évente, a zsidó újév (Rós Hasana) és a nagy engesztelés napja (Jóm Kippur) közötti időszakban, a világ minden szögletéből érkeznek különböző felekezetű keresztyének Jeruzsálembe, hogy imádkozzanak a zsidó népre vonatkozó bibliai ígéretek beteljesedéséért, munkálják a Jézus-Messiásban remélt zsidó-keresztyén-arab üdvösséges megbékélést (Ézs 19,23-25), és imádják Izrael Istenét.

Istennek adok hálát, hogy elfogadhattam Tom Hess lelkipásztor (Az Imádság Háza Intézet vezetője) meghívását, s eljuthattam a Nagy Király városába, hogy hírt vigyek hazánkról, s imádkozva részt vegyek a népek nagy seregszemléjén. Az idén 150 országból 2000 vendég érkezett az imatalálkozóra.

Kelet és Dél ébredése

Már az első plenáris együttléten kiderült, hogy a keresztyénség egy világméretű súlyponti és létszámbeli eltolódást él át Európából kiindulva, Távol-Kelet és a déli félteke irányába. A 160 fős európai képviselő csapat létszáma igen szerénynek tűnt a 400 fős kínai csoport mellett. De igen sokan eljöttek Dél-Koreából, Indonéziából, Tajvanból, Indiából, Afrikából és Dél-Amerikából is. Ez a nagy eltolódás nemcsak a fehér bőrszín ritkulásában volt feltűnő. Új dinamika, a Lélekben való frissesség, és az Isten-dicsőítés új elemei jelentek meg a konferencián. A kínaiak elhozták hatalmas, már az Olimpiai játékokon megismert dobjaikat, az afrikaiak nemzeti viseletüket, valamint felszabadult és a szellemi világra érzékeny táncos lelkületüket is. Az igehirdetők többsége is immár színes bőrű volt. Mégsem néztek le bennünket az "öreg Európát-, hanem prófétai igével bátorítottak bennünket: "fiaid messziről jönnek-, s örömre derítik az alvó kontinenst (Ézs 60,1-4). Ez azt jelenti, hogy a harmadik világ erőteljes vágya Európa újra-evangelizálása. Szeretnék visszahozni oda az evangéliumot, ahonnan az első misszionáriusok életüket sem kímélve egykor kiindultak.

Katasztrófák és az evangélium

Indonéziából érkezett testvéreink meggyőző erővel szóltak arról, hogy a cunami-t Isten egyértelműen a javukra fordította. Templomaik ugyan összedőltek, de az Úr megértette velük, hogy többé nem bújhatnak el épületeikbe, hanem istentiszteleteiket az utcákon és tereken kell tartaniuk. Így a cunamit követően, Dr. Niko lelkipásztor koordinálásával, hatalmas szabadtéri istentiszteleteket tartanak mindenfelé. Tudatosan inkább a szegényeket, a legnyomorultabbakat és a betegeket hívják meg az összejövetelekre. Az általuk bemutatott filmen látható istentiszteletek megdöbbentettek bennünket: emberek tömegei térnek az Úrhoz, vakok nyerik vissza látásukat, és béna gyermekek kezdenek el járni. Az indonéz testvérek szerint, a cunami utáni időszakban, az Úr jókedvének esztendeje érkezett el az országba. Számos moszlim-vezető is eljön megfigyelőként, s úgy tűnik, hogy több mohamedán kap testi és lelki érintést, mint keresztyén! Micsoda katasztrófa-értelmezés ez! Igen, a rosszat is jóra fordító Isten jön felénk ezekben, a katasztrófákban!

Hasonlóan gondolkodnak a Mianmar -i keresztyének is. A nyár hatalmas erejű földrengése nem csak a házakat, de az ország zártságát is megingatta. Végre segítő keresztyének, elsőként magyarok mehettek az országba. Segítségnyújtásuk nagy üzenet volt a kormányzatnak is: Jézus szeretete nem személyválogató, hanem lehajló és megmentő isteni szeretet.

Az európai gyógyászat határai és Isten végtelen szeretete Afrikában

Ugandában a múlt évszázad utolsó harmadában megjelent a népességet kihalással fenyegető AIDS-vírus. Az alapvetően keresztyén országot akkor a teljes tönkremenetel víziója fenyegette. A helyi egyházak Nyugat-európai testvéreikkel konzultáltak, tőlük vártak orvosi segítséget a nyomorult helyzetben. A hír azonban lesújtó volt: az AIDS vírustól szenvedőt senki sem tudja meggyógyítani. Ekkor, az egyéb nyomorúságoktól és polgárháborútól is szenvedő ugandai egyházak, elkezdtek Istenhez kiáltani, és Isten csodát tett. John Mulinde lelkész elmondása szerint, Isten Afrikában az elmúlt években igen sok AIDS vírussal fertőzött beteget gyógyított meg, s mára a vírusfertőzés visszavonulóban van, az ország pedig lelkileg is talpra állt.

Az egyik ugandai testvérrel beszélgetve, feltettük a kérdést, vajon Isten miért nem tesz ilyen Afrika-méretű csodát közöttünk Európában is? Sajnos azt a választ kaptuk, amire körülbelül számítottunk. Túlságosan jól megy még nekünk. Szinte mindenünk meg van, s ez nem kedvez a radikálisan Istenhez kiáltó hitnek. Amíg számos mankóval rendelkezünk, s nem látjuk kétségbeejtő helyzetünket, addig hitünk karja, és a hangunk ereje is mintha gyengébb lenne... Nyilván a kérdés ennél összetettebb, de a válasz mindenképpen elgondolkodtató.

Jézus mexikói óriásplakátokon

A brazíliai és kolumbiai, egyáltalán a Dél-amerikai ébredési mozgalmakról, már sokat hallottunk. Brazíliában főleg a protestáns egyetemi ifjúság él át megújulást és szembetűnő növekedést. Ebben a térségben politikai és egyházi vezetők egész városok kulcsát adják át jelképesen Jézusnak. Sajátos szolgálatot végeznek kissé északabbra a mexikói keresztyének is. E. Fernandes óriásplakátokat helyez ki Mexikó városban ( www.vivelorojo.org ). A bemutatott transzparenseken Jézus derűs képe látható, az egyiken gyerekekkel táncol, illetve megjelenik kerékpáron is. A szövegek megdöbbentőek: "Ismerlek téged; Találkozni szeretnék veled; Jézus fantasztikus...- A mozgalom célja a Jézus személyére való rámutatás, és valamennyi nyitott felekezet összegyűjtése egy stadionban rendezendő evangelizációra. Az akció elindult, s már most nagyszerű gyümölcsei vannak.

Előkerülnek az elveszett izraeli törzsek?

Kirgizisztánból többek között Anaimida Ibrahimakun misszionáriussal ismerkedhettem meg. Története és kutatása egészen elképesztőnek tűnik első hallásra. Meggyőződése, hogy a kirgiz nép (a lakosság 60%-a) az elveszett Manassé törzs lenne, amelyet Isten még hazavezethet Izraelbe. Amikor állítása bizonyítékai után érdeklődtem, a következőket mondta el: A még ma is ismert ősi eposzuk szerint, népük Jákób pátriárkától származik. De ők, mint kirgiz nép, eposzuk szerint egy ismeretlen előkelőségtől születtek (József felesége az egyiptomi Ón papjának lánya). A mai napig nem esznek disznóhúst, a bárányt pedig különleges körülmények között fogyasztják el: csak éjszaka, de akkor az egész család jelenlétében, s nem hagyhatnak belőle egyetlen falatot sem hajnalra (páska?). Ugyancsak nem ehetik meg az állatok forgócsontjára tapadó inat sem (Jákób története!). Genetikai vizsgálódás is folyik, amely eredmények ugyancsak ebbe az irányba mutatnak. - Ezt a hírt nem tudom kommentálni, de mindenesetre tudvalévő, hogy az Úr a végidőkben 12 ezer személyt elpecsétel Izrael minden törzséből, így Manasséból is (Jel 7,6).

Az arab világ teológiai problematikája

Az arab világot ma szinte lehetetlenség az evangéliummal megérinteni. Tudvalévő, hogy képtelenség missziót folytatni Törökországban vagy Észak-Afrikában, illetve a Közel-Keleten. Isten mégis munkálkodik. Egy Törökországból érkezett személy tett bizonyságot arról, hogy 5-6 éves korában, álmában látta Istent, aki ezt mondta neki: te a barátom vagy! Erre szülei elvitték az imámhoz. Ennek következtében fanatikus iszlámkövető lett, de Istenben a barátot mégsem találta meg. Az egyetemen fellelt keresztyének és egy másik álom segítették el Jézushoz, akiben új életet nyert, s akiről örömmel tett bizonyságot.
Az arab-mohamedán lelket meg kell értenünk. Az iszlám lelkület mögött mérhetetlen keserűség van. Egykor Ábrahám, saját atyjuk, elküldte őket Ismaelként otthonról, s így egy apátlan-atyátlan nép lettek. Ez az alaptapasztalat, tehát az elutasítottság, valamint a látszólag méltánytalan kivetettség, mély agressziót, haragot és ellenségeskedést halmozott fel, főleg Ábrahám másik népével, a zsidósággal szemben. Ez a Közel-Kelet problematikája. Nem jó másodiknak lenni egy kedvenc, Izsák mellett. Ugyan próbált az arab világ egy új teológiai struktúrát létrehozni, ez mégsem hozott békét szívükbe. A mély keserűséget csak az igazi és elfogadó szeretet gyógyíthatja meg. Valóban szeretnünk kell őket, s ha csak lehet, meg kell tanulnunk a velük való időtöltés és lelki javaink közlésének módjait. Mindazonáltal igazi gyógyító szeretet csak Jézusban van. Örülhetünk annak, hogy a jeruzsálemi messiási gyülekezetekben ma már számos palesztin és zsidó együtt imádhatja Jézust, a zsidó Messiást, és minden ember Megváltóját.

A konferencia elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben az iráni vezetést felszólítja, hogy gondolja át a zsidó állammal szemben képviselt nukleáris fenyegetését. Gondoljon a Bibliában található perzsa uralkodókra, akik tudtak nagyvonalúságot és szeretetet gyakorolni a zsidó nép iránt, hiszen ők is áldást kaptak azoktól. Ez történt Eszter királyné és Xerxész napjaiban. Isten ma is kész úgy megáldani Iránt, ahogy megáldja Izraelt. Mert aki áldja Ábrahám népét, az áldott lesz.

Csodák Jeruzsálem utcáin

Jeruzsálem különös város. Szent és szentségtelen. Békés és nyugtalan. Hatalmas ígéretei vannak Istentől, de feltehetően épp csak most kezdődik hajnala. A húsz messiási-evangélikál hangvételű gyülekezetben kb. 15 ezer zsidó és arab, valamint pogány hátterű hívő imádja Istent. Ezek az új gyülekezetek rendkívül sokfélék, és még nem tudtak egységre jutni. Módom nyílt a színes bőrű etióp messiási közösség meglátogatására. A lelkipásztor fiát Smuel-nak hívják, aki sokak szerint egy különleges jelenség. Egy éve a jeruzsálemi városi buszon elkezdett istendicsőítő dalokat énekelni. Majd amikor felfigyeltek rá, így szólt: Barátaim, itt van az Úr! Ki beteg közöttetek? Egy idős asszony jelentkezett a busz utolsó üléséről, hogy a lába beteg. Smuel odament hozzá, letérdelt, és elkezdett imádkozni érte. Az asszony egyszer csak felkiált: Valami történik a lábammal, meggyógyultam! Testvérünkben mintha csak Péter és János apostolt látnánk, ezt mondta mindenki füle hallatára: Mindez nem a saját erőmből történt, hanem a Názáreti Jézus nevében!

Izraelben ma sokan várják a Messiást. A hasszid zsidók mindent előkészítenek a templom esetleges újjáépítésére. A Harmadik Templom Intézet igyekszik minden pénzügyi forrást és istentiszteleti eszközt összegyűjteni a nagy álom érdekében. Folyik a szolgáló papok kiképzése is (www.templeinstitut.org). Számos zsidó ténynek kezeli azon rabbik szavait, akik a templomtér alatt megtalálni vélték az elrejtett szövetség ládáját. Biztosat azonban senki sem tud. Mi abban hihetünk, hogy Jézus eszkatológiai megtalálása a zsidó nép számára (Róm 11,26) nagyobb öröm lesz, mint a szövetség ládájának előkerülése, vagy a templom esetleges felépítése.

A Balkán is áldhatja Nyugat-Európát?

Jeruzsálemnek 12 kapuja van. Az egyes kapukhoz a kiterített világtérképen, körcikkszerűen, különböző népek tartoznak. Mi európai népek nagyrészt az un. Új kapuhoz (New Gate) vagyunk rendelve, s így naponta két órát imádkoztunk együtt a Ramat Rachel Hotel tetején található imatoronyban. Egyik este Isten arra indított bennünket, hogy az együttlévő egykori Osztrák-Magyar Monarchia nemzetei egymásért könyörögjenek. Az első világháború ebből a térségből indult el, s a másodikban is sok vér folyt ezeken a területeken. Így osztrákok, magyarok, szlovákok, horvátok, szerbek, szlovénok, koszovóiak, és albánok könyörögtünk országaink gyógyulásáért és az egymásközti megbékélésért. Ezt követően a nyugati nemzetek térdeltek körénk, kérve bennünket, hogy mondjunk áldást felettük. Azt hiszem ilyesmi még nem történt a történelemben...

Személyes kincseim

Isten egy korábbi konferencián a másokért könyörgő sírásra, most pedig Ruth könyve alapján, az átölelő és befogadó szeretetre tanított engem. Az Úr elkezdte tágítani bensőmet és növelte nyitottságomat testvéreim felé. Ahogy Isten ezt a munkát elkezdte bennem, azon nyomban olyan idegen testvérekkel adott találkozást, akiknek erre szükségük volt. Talán nem véletlen, hogy meghívtak Indiába és Afrikába, hogy igével szolgáljak közöttük.

Hatvan, 2008. novembere

Dr. Tatai István lelkipásztor


Kapcsolódó linkek

http://www.hatvanref.hu

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 24, összesen: 296317