Cikkek

Presbiter és gondnokválasztás - 2005

A Magyarországi Református Egyház minden gyülekezetében az idén általános tisztújítást tartanak. Ez azt jelenti, hogy az eddig egyházközségünkben szolgáló presbitereink és gondnokunk megbízatása az év végén lejár. A Presbitérium egy öttagú Választási Bizottságot (Fonyódi Imréné, Petrovics Katalin, Petrovics Gusztávné, Jang Bo Kyung, Tatai István) állított fel, amely beszélgetéseket folytatott az eddig szolgáló presbiterekkel, valamint javaslatot tett új tisztségviselőkre. Az általuk és a gyülekezet által javasolt jelöltek listáját a Választási Bizottság a Presbitérium elé terjesztette. A Presbitérium által lezárt, 22 személy nevét tartalmazó, jelölt-listát a Lámpás újságunkban is közzé tesszük.

Gyülekezetünknek titkos szavazással 16 presbitert kell választania Hatvanból és a szórványokból. Akik kevesebb szavazatot kapnak, azok a 4 pótpresbiteri helyet foglalhatják el. Gondnoknak a Presbitérium továbbra is Édes Zoltánt javasolja megválasztani.

Fontos időpontok a választási folyamatban

Október 2-án: A jelöltek listájának kihirdetése.
Október 9-én: A jelöltek bemutatkozása a gyülekezetben.
Október 16-án: A választás napja.

Hogyan történik a választás?

A hatvani istentiszteletet követően, összejövetelünk választási közgyűléssé alakul. Mindenki szavazhat, aki gyülekezetünk teljes jogú tagja, tehát konfirmált, betöltötte 18. életévét, s neve az évenként kiigazított választói névjegyzékünkben szerepel. A szavazólapot aláírásunk ellenében vesszük át a Választási Bizottság tagjaitól.
Először presbiterekre szavazunk. 16 személy neve mellé tehetünk X jelet, ez az igenünket jelenti.. Kevesebb személyre is szavazhatunk, de ha 16-nál többre szavazunk, akkor szavazólapunk érvénytelen marad.
Külön szavazunk a gondnok személyére. Az X jel itt is az igent jelenti, ennek elmaradása a nemet.
Ezt követően szavazunk tiszteletbeli presbiterekre. Ők olyan testvéreink, akiket szeretnénk kitüntetni az eddig végzett szolgálatukért. Az o tisztségük nem egy adott ciklusra, hanem egész életükre szól. Megbecsült tagként részt vehetnek a Presbitérium ülésein, javaslataikkal támogathatják annak munkáját, de szavaznia a Presbitériumnak kell. A szavazatszámlálás után a Választási Bizottság közli annak eredményét, de végleges kihirdetésre a választást követő vasárnapon, tehát október 23-án kerül sor.
A szavazásról jegyzőkönyv készül, amelyet a Választási Bizottság az Esperesi Hivatalnak köteles felterjeszteni. Lehetőség van jogorvoslattal élni, amelyről a Választási Bizottság készségesen tájékoztatást ad. Az új Presbitérium, reménység szerint, 2006. januárjában alakul meg, majd ünnepélyes esküt tesz, hogy munkáját törvényesen és jó lelkiismerettel kívánja végezni. Ugyanezen a vasárnapon kapnak emléklapot gyülekezetünk tiszteletbeli presbiterei is.


Választási Bizottság

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 145, összesen: 294643