Cikkek

Karácsonyi meditáció a királyi törvényről (Mt 7,12)

Tanítás:


Jézus egy különös "reciprok-törvényt- (Pat Robertson) adott nekünk:
"Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták.-
Próbáljunk egy kicsit fantáziálni! Milyen hatással lenne világunkra ennek az aranyszabálynak figyelembe vétele?
- Mivel nem szeretnéd, hogy téged meglopjanak, ezért aztán te sem lopsz meg másokat.
Nem szeretnéd, hogy kárt okozzon neked egy meggondolatlan autós, ezért te is körültekintően közlekedsz. Szeretnéd, ha a bajban segítő jobbot nyújtanának neked, ezért te is szívesen segítesz embertársaidnak. Szeretnéd, ha mindig tiszta vizet ihatnál, ezért igyekszel tisztán megőrizni környezetünket.
A munkahelyen, nyilván szeretnéd, ha a főnököd tisztességesen bánna veled, tehát te is tisztességes leszel a te beosztottaiddal.
- Micsoda hatása lenne mindennek társadalmunkra nézve! A haderőt feloszlathatnánk, bezárhatnánk a börtönöket, az adóforintjainkat pedig más értelmes célokra szabadíthatná fel a kormányzat.
Sajnos a dolgok egyelőre nem így állnak világunkban.
Isten azonban karácsonykor elkezdte a királyi törvényt alkalmazni - egyoldalúan, saját magára. Ő abba a Betlehembe küldött angyalokat békességes üzenettel, ahol ezért gyermekeket is gyilkoltak. Ő saját Fiát adta azok kezébe, akik az élő fába is belekötnek. Jézus azokért imádkozott, akik Őt keresztre feszítették. Jézus tíz olyan személyt meggyógyított, akik közül csak egynek érett meg a szíve a köszönöm kimondására.
Érdemes volt? Mi értelme volt ennek? Bizony nagyon sok!
Jézusban teljessé lett Istenről alkotott képünk. Ő alapvetően szeret Téged is. A kereszt által és a Lélek ajándékával lehetővé tette, hogy mi magunk is megváltozzunk. Sajnos érzékeljük magunkban még a rosszat is, de személyiségünk összképe megváltozik. Egykor pedig olyanok leszünk, mint Jézus maga!
Mesterünk hite nem ábrándozás volt: a mustármag (az evangélium üzenete) a 2000 év alatt valóban sokat nőtt. Az egykor nulla keresztyént számláló világban, ma több mint 2 milliárd Jézusról tudó személy él. Bárcsak jobban megvalósítanánk a királyi törvényt! Ilyenkor karácsonykor nagyobb bennünk erre a vágy, - engedjünk a Léleknek. S még valami: Jézus megígérte, hogy ha másokkal jót teszel, azt Vele is teszed. S Ő nem lesz adósod, ebben biztos lehetsz.
2005 Karácsonyára, szeretettel,

Tatai István lelkipásztor

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 328, összesen: 294825