Cikkek

Bizonyságtételek

Te hogy látod életed?


Október 29-től november 1-ig Jánoshalmán voltunk csendes napokon, ahol az orgoványi Örömhír Alapítvány munkatársainak szolgálatát és vendégszeretetét élveztük. Egy csoportfoglalkozás alkalmával elpanaszoltam, hogy milyen szerencsétlen helyzetben vagyok az életben: rossz anyagi körülmények, nem megfelelő munkahelyi beosztás, adósság adósság hátán stb. Egy nagyon jó képet kaptam Istentől Karcsi Bácsin keresztül azzal kapcsolatban, hogy miként látja az ementáli sajtot az optimista és a pesszimista ember: a pesszimista a lyukakat látja, az optimista a sajtot.
A következő napon annak illusztrálására, hogy Péter a nagy halfogás előtti éjszaka mennyi halat fogott, negyedmagammal kaptunk egy-egy üres filteres teás zacskót. Amikor megkérdezték tőlem is, hogy mi van a tasakban, én elmondtam - többek megrökönyödésére -, hogy néhány apró teaszemcsét látok benne. A három másik segítőtársam, mint ahogy az előzetes szándék is volt, nem látott benne semmit. Úgy látszik, az ementálisajt-példázat hamar megtette hatását.
Amikor keressük Istent és elindulunk, az utunk nem zökkenőmentes. Ha állandóan nem figyelünk Isten igéjére, akkor könnyen letérünk az üdvösség útjáról, és számos kudarcnak lehetünk szenvedő alanyai, majd ez odáig fajulhat, hogy egyáltalán nem látjuk a tömör sajtot, csak a lyukakat.
Álljunk meg időnként utunk során, mint az autós a STOP-tábla előtt. Állj! Elsőbbségadás kötelező! És nekünk is elsőbbséget kell adnunk, mégpedig Isten akaratának. Csak az lehet a jó, amit áldott Megváltónk mond nekünk.
Figyeljünk Isten szavára: hogyan tovább, merre menjünk?
Ha minél többet, sőt állandóan Jézusra tekintve és szavára hallgatva haladunk, életünk olyan lesz, mint az ömlesztett sajt: nem lesz benne lyuk!

Hovanecz László
Bátonyterenye





Nekem a Karácsony újjászületés

Nekem a karácsony a húsvéttól is fontosabb ünnep keresztény életemben. Pedig húsvétkor tértem meg, akkor születtem Istenben újjá.
Ez az életemet felforgató és teljesen új alapokra helyező élmény Hatvanban, a református templomban történt meg velem tíz éve.
Mégis a karácsony számomra évről évre az újjászületés, az Istenben való megújulás ünnepélyes alkalma. A Szentlélek betölti szívemet, és mintegy újra jelenti ki magát Krisztus, és elvezet az újjászületésre, egy új, egy Krisztussal járhatóbb, tartalmasabb életkezdésre indít engem.
Nem egyenlő ez a profán világban létező, szilveszteri mulatságok szokásaival járó fogadkozással és újélet kezdéssel.
Az én újjászületésem, az én karácsonyom egy már létező, számomra nagyon értékes és meghatározó Isten-kapcsolat megújítása és újrakezdése.
Nem tudatosan tervezem el, nem készülök rá akarattal és tettekkel, hanem váratlanul jön, és a Szentlélek végzi ezt el bennem. Van, amikor a bibliai Ige által, máskor egy karácsonyi tanítás, vagy egy jelenet/szituáció szellemi üzenete indítja el bennem ezt a karácsonyi megérintést és újjászületést.

Ilyenkor eszembe jut, hogy mennyivel jobb az új életemben élni, mint a régiben, vagy a hitetlenben. A tökéletes Jézus jut eszembe, akire szeretnék hasonlítani. Jézus tökéletes ember volt, éppen úgy, mint Ádám. Ádámtól eltérően azonban Jézus tökéletesen engedelmeskedett Istennek, még a legnagyobb próba alatt is. Ezét feláldozhatta tökéletes emberi életét Ádám bűnéért való fizetségképpen. Erre utal a Biblia úgy, mint "váltságra-. Ádám gyermekei így megszabadulhattak halálraítélt állapotukból. Mindazok, akik Jézusba vetik hitüket, elnyerhetik bűneik bocsánatát, és örök életet kaphatnak. (1Timótheus 2:5, 6; János 3.16; Róma 5:18, 19)
Én is Ádámból Jézussá akarok válni, minden évben engedelmesebb lenni Istenhez és személyesebb kapcsolatba kerülni a Szentlélekkel.
Vajon neked kedves olvasó megvan e a személyes kapcsolatod Jézus Krisztussal? Jézust érdekli a te sorsod is! Ha benned is felmerültek hasonló gondolatok, és kérdéseid lennének - Mit jelent személyes kapcsolatban lenni Krisztussal, és milyen módon befolyásolja ez életünket? Hogyan kötelezheti el magát valaki Jézus mellett? - gyere el a református gyülekezetünk karácsonyi Istentiszteletére. Éld át és tapasztald meg, hogy mi keresztények valójában követő személyes kapcsolatban vagyunk vele. Jézus Krisztus ma is él, és hűségesen megáldja, és gazdagítja azok életét, akik bíznak benne és engedelmeskednek neki. Jézus Krisztus személyét évszázadokon keresztül sokan elismerték, köztük olyanok is, akik nagy hatással voltak a világra. Blaise Pascal, a francia fizikus és filozófus ezt írja az ember Jézus utáni vágyáról: "Minden ember szívében van egy Isten alakú hely, amelyet csak Isten tud betölteni Fián, Jézus Krisztuson keresztül.-
Ha nyitott vagy ezekre a kérdésekre és benned van a vágy egy teljes újjászületésre, akkor te is személyes kapcsolatba léphetsz vele. Jézus követőjévé válhatsz, s közted, és az Isten közötti távolság megszűnik. Krisztust elfogadni azt jelenti, hogy önmagunktól Istenhez fordulunk, és bízunk abban, hogy Krisztus az életünkbe költözik (megbocsátja bűneinket és olyanokká tesz, amilyenné akarja, hogy legyünk.) Nem elég csak értelmileg egyetérteni azzal, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia, és hogy meghalt a bűneinkért. Nem elég érzelmi élményünk sem. Jézus Krisztust hit által fogadjuk el, az akaratunk döntésével. Krisztus mondja: "Íme, az ajtó előtt állok és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz...- (Jelenések 3,20.)
Talán Krisztus épp a te szíved ajtaján kopogtat. Isten ismer téged, és nem a szavakat, hanem a szándékot értékeli.
Itt egy javasolt imádság:

"Úr Jézus, szükségem van Rád. Köszönöm, hogy meghaltál értem a kereszten. Kinyitom életem ajtaját és elfogadlak Téged, mint Megváltómat, Uramat. Köszönöm, hogy megbocsátottad bűneimet, és örök életet adtál nekem. Foglald el életem trónját, és formálj olyanná, amilyen akarod hogy legyek.-

Kifejezi ez az imádság azt, amit szeretnél?
Ha igen, akkor mondd el most, és Krisztus be fog jönni az életedbe, ahogy megígérte.
Zsidók 13,5.
"Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.-
Az Isten mellett való döntés a legfontosabb, amit az életedben valaha hozhatsz. Erre karácsonykor is megvan a lehetőség. Ha éppen most hívtad be Jézus Krisztust az életedbe, vagy a mi közösségünkben szeretnéd ezt megtenni várunk téged, látogass el a gyülekezetünkbe.

Dr. Réz Ferenc




A hálaadás helye

2005.10.29-én az őrbottyáni Juhász Zsófia Református Szeretetotthonba látogattunk Bo Kyeung testvérünk meghívására, a budapesti koreai református gyülekezettel karöltve.
Évekkel ezelőtt már jártam ezen a helyen, és bizony nem örömteli élményekkel tértem haza. Emiatt most vegyes érzésekkel érkeztem. A ragyogó őszi napsütés bearanyozta a Kvassay-kastélyt és parkját, azt a helyet, ahol a nyomorúság lakik. Ma 179 gondozott él az otthonban. Több, mint ¾-ük epilepsziás, illetve ezen felül még további mentális, vagy fizikai sérülésük is van. Szívszorító hely. A hálaadás helye, ahol egy pillanat alatt gombostűnyire zsugorodnak a problémáink, látva a gondozottak életét. Mégis, ők, a lét szűk keretei közé zárva is, tudják mondani: ISTEN JÓ. Nekik nem volt probléma betegként, sérültként közeledni az egészségesekhez, nekünk volt nehéz: mit is mondjunk, tegyünk. Ott a legjobb kommunikáció a mosoly, a legnagyobb tett a szeretet érintése, egy simogatás.
Gyülekezetünk énekegyüttese dalokkal szolgált. A koreai testvérek is a zenével, énekkel fejezték ki szeretetüket, így adták oda önmagukat. Mennyire áradt a szeretet folyama! Egészen eljutott a beteg testű-lelkű szívekbe: ők is énekeltek, vagy dúdolták a felismert dallamot. Örömüket nagy tapssal is kifejezték.
A szellemi, lelki ajándékok mellett koreai testvéreink nem felejtkeztek el a test szükségeiről sem: egy felnőtt lánycsoportot ajándékoztak meg meleg mellényekkel.
Örömünkre szolgált, hogy a gondozók számára is áldás, felüdülés lehetett ottlétünk.
Az otthon nem könnyű gazdasági helyzetben van, mivel költségeinek csak 1/3-át állja az állam, 1/3-ot a Református Egyház, a fennmaradó rész valahonnan érkezik az Úr kegyelméből. Mindezek ellenére finom ebédre marasztaltak. Mind a gondozottak, mind a gondozók adták, amijük volt. Mi is megtehetjük ezt, ahogyan Pál apostol is erre biztat a 2Kor 8;12-ben: "Mert ha megvan a készség, az aszerint kedves, amije kinek-kinek van, nem aszerint, amije nincs.-
Imádságainkban említsük meg az őrbottyáni otthont is, kérve az Urat, hogy lehessen ott több gondozó, foglalkoztató.

Blaskovics Judit

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 231, összesen: 294728