Nyomtat Elküld Olvasási nézet

További debreceni emlékeim

Életem első felének jó részér Debrecenben töltöttem, de azóta is gyakran vagyok látogatója városomnak. Ezúttal a Református Kollégiumról szeretnék mesélni testvéreimnek.
A Kollégium országunk egyik legismertebb oktatási intézménye, már a reformáció meghonosodásakor, 1538-ban is létesült itt iskola, amely azóta is folyamatosan működik. A magyar szellemi élet számos kiválósága (Csokonai, Fazekas, Arany, Kölcsey, Móricz stb.) tanult vagy tanított falai között. Az intézmény a város centrumában található, a Nagytemplom mögötti területen. Előtte ligetes park, ún. Emlékkert terül el Bocskay István szobrával és a gályarabok emlékművével.
A főépületet a gyülekezetek és jótevők adakozásából építették 1803 és 1816 között, klasszicista stílusban, Péchy Mihály tervei alapján. A Péchy-féle főfrontot a régi épületrészek lebontása után, 1870-1874 között Vasél Alajos tervei szerint körbeépítették. Vasél igazodott Péchy stílusához, ám az oldalszárnyakon függőleges tagolást nem alkalmazott, s ezért azok a valóságosnál hosszabbnak tűnnek. A méltóságos nyugalmat árasztó homlokzatot féloszlopok tagolják, a Nagytemplom építészeti elemeivel egyezően.
A belső tér leghíresebb része az Oratórium, amely nemcsak hitéletünkben, de a nemzeti politikában is nagy szerepet játszott. Másik nevezetessége a Nagykönyvtár és a múzeum, amely számos ősnyomtatványt tartalmaz. Ezt díszítik Gáborjáni Szabó Kálmán hajdani kollégiumi életet megjelenítő freskói. A Kollégium hátsó traktusa később épült, itt található a díszterem, a levéltár, a református Hittudományi Akadémia. A timpanonján olvasható felirat: „Orando et laborando” (Imádkozva-munkálkodva) ma is érvényes jelmondatunk.
A Kollégium diákjai nagy szerepet játszottak a református zenei életben (itt működött és működik ma is a nevezetes debreceni Kántus), de a város civil életében is. A tanítványok többsége a Tiszántúl egyszerű fiai közül kerültek ki. Ismereteik megszerzését gyakran külföldön folytatták, majd onnan hazatérve a nép közé tértek vissza, s terjesztették gazdag szellemi kincseiket. Munkájuk nyomán falusi iskolák, magyar nyomdák létesültek, és magyar nyelven szólalhatott meg Isten Igéje.
A Kollégiumot minden időben népünk áldozatkészsége tartotta fenn, ezért szolgálhatta és szolgálja ma is az egyetemes emberi művelődést és haladást.

Dr. Kovács László
Presbiter

A szerző forrásként saját élményeit, tanulmányait, valamint Bényei Miklós munkáját használta fel.

előző lap

lap teteje

következő lap

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.