Cikkek

PÜNKÖSD CSODÁJA

A Szentlélek, pünkösd egész ünnepe, a Lélek munkája minden évben küzdelem elé állítja a gyülekezetet és a lelkipásztort is. Hogyan is lehet megfogni a megfoghatatlant, hogyan lehetne emberi szavakkal leírni a leírhatatlant, hogyan lehetne megérteni az értelmünkön túli Szentlélek lényegét, munkáját, hatását?

Emberi szavaink csak porszemek a Szentlélek világot átfogó, teremtő és újjáteremtő munkájához képest, de mégis meg kell próbálnunk legalább körülírni, hogyan hat Isten Lelke földi világunkban, a történelemben, a gyülekezetben.
A Szentlélekről szólva nemcsak a 2000 év előtti első pünkösdről beszélhetünk. A Lélek már a világ teremtésénél jelen volt - így olvassuk a teremtéstörténetben: "Isten Lelke lebegett a vizek felett.- A szószerinti fordítás szerint "kotlott-, és "kikeltette- ezt a világot. Életre hívta a világot a teremtésben. Ez, a teremtés volt az első csoda az univerzum, benne az embervilág történetében. Azóta Isten ószövetségi népe a szabadulás csodájából, Isten új népe, a keresztyénség pedig a húsvét és a feltámadás csodájából él. Mind a kettőt Isten Lelke végezte el. A Szentlélek jelen volt mindkét eseménynél.
De a Szentlélek munkája a megtérés is. A Lélek indít el egy embert, hogy megforduljon, új életet kezdjen, de már Jézussal. A tanítványok is a Szentlélek erejével szólnak, tesznek csodát, gyógyítanak, hívnak megtérésre.
És így van ez ma is minden igehirdetésnél: Isten Lelke kell, hogy átsüssön az emberi beszéden, és az teszi csodaképpen Isten szavává a prédikációt. Luther egyenesen azt mondja: a prédikátor nyelvet kap. Így minden prédikátornak, aki hirdetni akarja Isten igéjét, előbb hallgatnia kell: arra, hogy mit mond neki Isten Szentlelke a Biblia többezer éves betűin keresztül, hogy mivé akarja a gyülekezet tagjait rajta keresztül a Szentlélek formálni.
Ilyenkor, pünkösdkor különösképpen egyetlen feladata van minden magát keresztyénnek valló embernek, így mindannyiunknak: engedjük, hogy Isten Szentlelke hasson ránk, - nyissuk meg a lelkünket előtte!
Ezekkel a gondolatokkal kívánunk a gyülekezet minden tagjának áldott pünkösdi ünnepeket!

Tóth Sándor és Tóthné Magyar Ágota
lelkipásztorok

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél