Cikkek

Testvérgyülekezeti kapcsolataink

Boros Árpád, Szilágyballa lelkipásztora


Az elmúlt 15 évben gyakorivá vált az, hogy egy-egy város, falu, a határon túlról testvérvárost, testvérközséget választ magának. Ezekről a kapcsolatokról sokat hallunk rádióban, televízióban, olvashatunk újságokban.
Kevésbé ismert az, hogy a keresztyén gyülekezetek is választottak maguknak testvérgyülekezeteket a határon túlról. Kinek nyugati, kinek keleti, kinek mindkét területen vannak ilyen kapcsolatai.
Gyülekezetünknek két testvérgyülekezete van, Szilágyballán, Romániában (Zilahtól 15 km-re) és Tornalján (a szlovák határ túloldalán kb. 20 km-re).
Miért szükséges egy ilyen testvéri kapcsolat? Azért, mert a mózesi ige - "Nem jó az embernek egyedül lenni- - gyülekezeti viszonylatban is igaz. Nem jó, ha egy gyülekezet begubózik, magába zárkózik, kizár minden külső kapcsolatot, elég önmagának. Ha egyedül van, szegényebb az élete. Beképzelt, önelégült lesz, nem látja meg a saját hibáit. Nem kap friss impulzusokat.
Sokaktól halljuk ma ezt az érvelést: nem szükséges a trianoni diktátum óta elszakadt magyar testvéreinkkel külön kapcsolatot kiépíteni, ez úgyis megoldódik automatikusan, hiszen lassan ők is az Európai Unió tagjai lesznek, könnyebb lesz egymással találkozni. Ez az érvelés hibás, mert az a kapcsolat jórészt gazdasági, és éppen a személyesség hiányzik belőle. Nagy közösségben nehéz egymásra figyelni!
A keresztyénség több ennél, - személyes, testvéri, hitbeli odafigyelés a másikra. Nem vár, hanem ad. (Anyagiakat is, ha az szükséges.)
Gyülekezetünket egyenesen predestinálja testvéri kapcsolatok ápolására az a tény, hogy Egressy Béni, a Szózat zeneszerzője parókiánkon született. Hogyan is mondja második nemzeti imádságunk szövege? "Hazádnak rendületlenül / légy híve, oh magyar;-
Nos, ezért van két testvérgyülekezetünk is a Kárpát-medencéből. A kölcsönös látogatások, közös presbiteri képzések, közös ifjúsági kirándulások, egymás ünnepein való részvételeink erősítik összetartozásunkat. Egymás hibáiból tanulunk, egymás sikereinek együtt örülünk.
A sikertelen 2004. december 5-i népszavazás után tudatosan igyekszünk kapcsolatainkat még erősebbé tenni. A hitben és az imádságban nincsenek országhatárok.
/TS/

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél