Cikkek

A feltámadás csodája

Ezt a merész kijelentést tolmácsolhatnánk így is: ha nincs feltámadás, akkor az egész keresztyénség egy nagy csalás, ámítás. Akkor nincs hit, nincs gyülekezet, hiábavaló Istenről bármit is mondani, nincs szeretet, nincs békesség, jóra való hajlandóság, nincs megbocsátás... Egy szempillantás alatt kártyavárként omlik össze minden, ami a hitélettel kapcsolatos, ha Krisztus nem támadt fel.


Napjainkban a mindent megkérdőjelező ember számára milyen feltámadás-bizonyíték számít hitelesnek?

Nemrég hallottunk egy szenzációs régészeti hírt, miszerint megtalálták azt a ládikát, amely Jézus testvérének, Jakabnak a földi maradványait őrzi. Nem kizárt, hogy ez az osszárium, mely egy jeruzsálemi magángyűjtemény tanulmányozása során került a figyelem középpontjába, tárgyi bizonyítéka lehet annak, hogy valós személy volt Jézus. A ládika oldalán arámi nyelven a következő vésett felirat olvasható: "Jakab, József fia, Jézus fivére-. A régészettel foglalkozó szakemberek számára minden bizonnyal nagy jelentőségű leletről van szó. De ha csupán e bizonyíték vagy hasonló tárgyi bizonyítékok alapján hisszük el Jézus feltámadását - elegáns elhárító magatartás lehetősége is megbújhat mögötte.

Úgy tanultuk, hogy hitünk legfőbb bizonyítéka Jézus halottaiból való feltámadása. Ez azonban bensőséges, leginkább a személyes felismeréshez kötött csoda, mely egyedül hit által "érthető- és ragadható meg. Valahogy úgy, mint ahogy ezt az alábbi bizonyságtétel mutatja:

Egy lány, nevezzük Magdolnának, élete során egyszer csak megtapasztalta az Istenhez való térés csodáját. Mikor megkérdezték tőle, miről ismerhető fel az új életvitele, így válaszolt: "- Mióta új életre támadtam, a szekrény alatt is szoktam seperni.-

Nem annyira Krisztus feltámadását kell bizonyítani különböző érvrendszerek által: az új életre támadt ember megújult természete hitelesebb föltámadás-bizonyíték - és nap mint nap láthatunk ilyet.

Kedves Testvéreim, hadd lehessünk egyen egyenként és gyülekezetünk közösségében is jó bizonyságai annak, hogy nem "hiábavaló hitet- gyakorolunk, hanem ahogyan az örömteli énekünk refrénje zengi:


"Feltámadt Krisztus, vigadjunk!
Bűnünkből már feltámadjunk!-


Visky Péter lelkipásztor

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél