Cikkek

Az adakozás beütemezése

Az anyagi jellegű ügyvitel (pénzügyi menedzsment) nem tartozik egy gyülekezet "érdekes- tevékenységei közé. Főleg a gyülekezet tagjait nem érdekli, kivéve a perselypénz rendszeres és a járulék (általában) évi egyszeri felajánlását. És ez nem is meglepő és nem is elítélendő: bizonyos szempontból mindegy, hogy mikor érkezik az adomány, mert nagyon fontos, és köszönet és hála jár érte.


Ugyanakkor annak a szemszögéből, akinek hónapról hónapra ki kell adnia a fizetéseket, ki kell fizetnie a víz-, gáz-, villanyköltségeket (és még sok mást) nem mindegy, hogy mikor folynak be például a járulékok.

Bizonyára közismert, hogy egy református gyülekezet esetében a járulék 80%-a decemberben kerül be az egyházi kasszába. És ez az éves mérleget tekintve, elfogadható. Viszont az egyházi alkalmazottak nem fogadják megértéssel, ha arra kérjük őket, hogy várjanak a fizetésük felvételével decemberig, mert milyen jól jönne az egyévi fizetés egy összegben az ünnep előtt...

A víz-, gáz-, villanyszolgáltató pedig olyannyira elvetemült, hogy már egy- vagy két hónap fizetési késés után képes lenne leállítani az illető szolgáltatást.

A viccet félretéve, tulajdonképpen az is érthetetlen, hogy miért egyszerűbb éppen az oly költséges karácsony előtt kifizetni a járulék teljes összegét?

Vegyünk például egy 40 (új) lejes járulékot. Ha elosztjuk, mondjuk 10 hónapra (januárban és augusztusban nem fizetünk, mert januárban még próbáljuk kiheverni az ünnepi költekezést, augusztusban meg szabadságon vagyunk), akkor az mindössze havi 4 lejt jelent. Sok család szinte meg sem érezné ezt a havi kiadást...

Egy másik változat az lehetne, hogy kiválasszunk az év első felében egy "kis költségű- hónapot, például májust vagy júniust (ekkor már nem kell fűteni, kisebb a villanyszámla, mert már hosszabb ideig tart a világosság, nincsen költséges ünnep) és akkor fizessük be a járulékot.

Arra kérném tehát a Tóvidéki gyülekezet tagjait, hogy találjanak lehetőséget arra, hogy vagy az év első felében, vagy rendszeres havi adományokban fizessék be a járulékot, és ne decemberben, mint eddig tették.

Köszönjük megértésüket és a segítséget!

A gyülekezet elnökségének nevében,
Daray Attila
főgondnok

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél