Cikkek

Egy református orvos házaspár kiküldése Észak-Indiába

A Református Egyház egy orvos házaspár kiküldését tervezi Észak-Indiába. Dr. Erdélyi Dániel gyermekgyógyász és Erdélyiné Dr. Falus Ágnes radiológus egy indiai keresztyén missziós szervezet, az Emmanuel Hospitals Association (EHA) kórházaiban dolgozna 2007. júliustól 2008. márciusig.


Indiában nincs egészségbiztosítás. Ez a missziós szervezet főként brit keresztyének támogatásával kedvezményes áron vagy ingyen gyógyít ottani szegényeket, akik nem tudnák kifizetni az ellátás teljes árát.

Dr. Erdélyi Dániel 1996-ban orvostanhallgatóként a Magyar Lepramisszió szervezésében 10 hetet Indiában töltött. Az akkor megismert Dr. Juni J. Chungath, az EHA fatehpuri kórházának vezetője hívta a házaspárt magukhoz dolgozni.

MUNKATERVÜK

Első tíz hét: felkészülés az EHA landouri kórházában

Az itt dolgozó gyermekorvostól dr. Erdélyi Dániel trópusi gyermekbetegségekről, helyi gyógyszerekről tanulhat. Részt vesznek majd mind a ketten hindi nyelvtanfolyamon, és indiai szervezési ismeretekre is szert tehetnek.

Fél év munka a fatehpuri kórházban

Ez egy 40 ágyas kis kórház India egyik legszegényebb területén. Hasonló környékbeli kórház híján mindenféle betegséggel foglalkoznak. Az intézményben jelenleg összesen három orvos dolgozik, nincs sem gyermekorvos, sem radiológus. A 2005-en a kórházban elhunyt betegek kétharmada csecsemő vagy gyermek volt.

Egy nyugdíjas amerikai csecsemőápoló odaköltözése és ezzel kapcsolatos amerikai támogatások miatt Fatehpurban belekezdtek egy speciális csecsemőosztály kialakításába, ahol fél-intenzív ellátásra is lehetőség lesz. Szintén nemrég kapott a kórház egy ultrahang gépet, amelyet radiológus nélkül, alap ismeretekkel használnak, autodidakta módon tanulnak.

Az Erdélyi házaspár a járó- és fekvőbetegeket fogja ellátni, emellett gyermekgyógyászatot és radiológiát szeretnének tanítani a kórház szakdolgozóinak, hogy küldetésük a távozás után is hasznára váljék az ottani betegeknek. Két fiuk, Áron és Zsombor (8 és 6 évesek) a tervek szerint a helyi angol tannyelvű iskolába járna majd. Harmadik gyermekük, Villő Zsuzsanna 2007. február 16-én született, őt is magukkal szeretnék vinni Indiába. Dr. Erdélyi Dániel húga, Fruzsina 2007 júniusában fog érettségizni, és kész elmenni a családdal gyerekőrnek, illetve maga is szeretne a kórházi munkákban részt vállalni fennmaradó idejében. Az ő segítsége teszi lehetővé, hogy az orvos házaspár mindkét tagja dolgozni tudjon.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél