belépés | regisztráció RSS

Publikációk Elküld Nyomtat

Makrai Kis Zoltán

Református 30perc a Civil Rádióban (FM98)

esettanulmány

Magazinműsor készítése elérhető eszközökkel

Tartalom

Bevezetés
A műsor felépítése
Utómunkák személyi számítógépen
Technikai feltételek
Záró gondolatok

                                                                                                                     

Bevezetés

A református 30 perc rádióműsor kéthetente szerdán este jelentkezik a Civil rádióban (FM98), immáron harmadik éve. Magazinműsorunkat CD lemezen juttatjuk el a stúdióba.

Jelen leírás célja, hogy segítségül szolgáljon azok számára, akik rádióműsor készítésben gondolkodnak, de úgy érzik, hogy ehhez nincsenek meg a feltételeik. A mi általunk használt műsorváz és technikai feltételrendszer jó alapot szolgáltathat mindenki számára, melyre aztán építhet, vagy melyen könnyedén változtathat, csiszolhat.

Nem utolsó sorban véleményünk szerint elérhető árú és nem professzionális felhasználói ismereteket igénylő műsorkészítési hátteret ismertetünk, mely ugyanakkor FM sugárzási minőséget nyújt.

Referenciaként csak azt tudom ajánlani, hallgassátok a Civil rádiót, és benne a református 30 percet kéthetenként, szerdán este 10 órakor.

SDG


A műsor felépítése

Szerkezetileg a következő képen épül fel a református 30 perc műsora:

- Szignál
0,5 perc;
- Zeneszám1+köszöntő szöveg+tartalom
2,5 perc;
- Beszélgetés1
7 perc;
- Zeneszám2+önazonosító szignál
3 perc;
- Beszélgetés2
6 perc;
- Zeneszám3
2 perc;
- Jegyzet1
5 perc;
- Zeneszám4+elköszönő szöveg
4 perc;

Ez a szerkezet rugalmasan változhat adásról-adásra, vezérfonalként azonban érdemes megjegyezni, hogy nekünk a 30 perces műsorhoz 18 perc vágott anyagot kell előállítani (+/- 2 perc). Ez az anyag alkotja majd a műsor gerincét.

Általában először elkészül egy interjú, beszélgetés egy adott témában. Ez felkerül a számítógépre, az archívumba.

Ez újraírható CD-n jut el ahhoz, aki vágni fogja azt. Ő a szerkesztés után megfelelő idejű és tematikus részekben visszajuttatja a műsor végleges kialakítójához az anyagot.

A műsor végleges kialakítója kiválasztja a zenéket és megírja az összekötő szövegeket.

Az aktuális hírekkel, hirdetésekkel együtt az adás előtt néhány nappal rögzítjük az összekötő szövegeket, majd a rögzített anyagot befésüljük az előzetes műsorvázlatba.

A kész adást a sugárzás előtt mindig meghallgatja valaki (nem a készítője! Pl. lektor, nagyobb tapasztalatú segítő, referencia ismerős), hogy az esetleges bakikat, tárgyi tévedéseket minimalizálni tudjuk.

Majd irány a stúdió, ahol a technikusnak személyesen adjuk át az anyagot, kérve a pontos kezdést.

Egy 30 perces műsor elkészítése időben jelenleg a következő képen becsülhető:

1.) Beszélgetés megszervezése
20 perc;
2.) Beszélgetés rögzítése
45 perc;
3.) Utómunkák
90 perc;
4.) Összekötő szövegek felvétele
45 perc;
5.) Műsor végleges kialakítása, CD írása
90 perc;

Így kéthetente ~5h-i munkával tudjuk előállítani a műsort. A csapat jelenleg 3-4 fő, így a személyes elfoglaltság kevesebb, mint a teljes ráfordított idő.Utómunkák személyi számítógépen

A MiniDisc-ről a felvételeket egy hangkártya analóg bemenetén keresztül wav fájlként rögzítjük vágatlan nyers formában.

A rögzítéshez és a vágáshoz bármilyen hang-szerkesztő program használható, mely a következőket tudja az alapfunkcióban tudott kijelölés/vágás mellett:
- Felvétel wav formátumban sztereóban;
- A hangfájl normalizálása. Valójában a hangerősség automatikus beállítása a még nem torz legerősebb szintre;
- Fade in/Fade out. Be ill. lekeverés;
- Dinamika kompresszió. A halk és a hangos részek közötti hangerősség különbség csökkentése. Nem kell törekedni a teljes kiegyenlítésre, hiszen a rádióállomás maga is sugárzás előtt végez ilyen kompressziót;
- Esetleg digitális zajcsökkentés.

Akik megengedhetik maguknak, használják pl. a Sound Forge valamelyik kiadását, mely igen jó, de drága szoftver.

Az elkészült részeket az adott adás dátumával jelzett könyvtárba másoljuk, növekvő sorszámmal ellátva.

Ezután CD-re írjuk az elkészült adást, audió CD-ként. Ellenőrizzük, hogy a track-ek között ne legyenek szünetek!
A CD-re írást ne végezzük 4x-es sebességnél gyorsabban, hogy ne legyen probléma audió lejátszón meghallgatni ugrálás mentesen a végeredményt.

A CD írás ideje alatt gyűjtsük ki a felhasznált zenék adatait, ha az szerzői jogot érint, és ezt a műsorral együtt adjuk át a rádió technikusának.

Mielőtt elvinnénk a kész műsort a stúdióba, hallgassuk meg a lejátszhatóságot egy nem túl profi lejátszón. Különösen a műsor végét, mert az már a sérülékenyebb külső sávokra íródik (a CD ugye belülről-kifelé haladva telik meg).

A használt számítógép legalább P3-500MHz, 256Mb Memória, 20Gb merevlemez és Backup (biztonsági másolat) készítési lehetőség, no meg hangkártya és CD író.Technikai feltételek

Ebben a fejezetben bemutatjuk a "terepi" felszerelésünket. A terepi alatt azt értjük, amivel nekiindulunk riportozni.

A mellékelt fotó segít azonosítani a részeket:

1.) MiniDisc lemez;
Lehetőleg 5-ösével vesszük, ajándék dobozzal, a nagyobb műszaki boltokban. Legtöbbször 74 perceset.

2.) MiniDisc lejátszó/felvevő;
Nekünk 2 db készülékünk van, egy Sony és egy Sharp. Tapasztalataink alapján lényeges tulajdonságok, ami a vásárlásnál szempont lehet:
- Rázkódás védett legyen;
- 3,5-ös felvételi bemenete legyen;
- Automatikus felvételi jelszint állítási lehetőség legyen;

3.) Sony ECM-MS907 sztereó mikrofon digitális hangrögzítéshez;
Nekünk 2 db ilyen eszközünk van, bevált;

4.) Sony mikrofon talp (tartozéka az ECM-MS907-nek);

5.) Blu-Tack ragasztógyurma;
Hasznos ha nem vízszintes felületre kell rögzíteni a mikrofont a talppal;

6.) 3,5-ös sztereó közösítő aljzat;
Néha, ha többen beszélgetünk ezzel szoktuk a két pontosan megegyező műszaki paraméterű mikrofonunkat közösítve a felvételi bemenetre kapcsolni.

7.) Fényképező állvány csatlakozóval rendelkező mikrofon foglalat;
Zenei felvételek készítéséhez;Záró gondolatok

A professzionális rádióműsorban a technikus, a szerkesztő, a riporter és a riportalany rendelkezik akkora rutinnal, hogy fél szavakból, jelekből jól együtt tudja tartani a műsort.
Mindannyian figyelnek az élő adás keretében:
- az időre;
- a téma megfelelő mélységű feldolgozására;
- a felvetett kérdések lezárására;
- a műsor ívére, ritmusára, a műsor stílusára, nyelvezetére;
- stb.

Tapasztalatunk alapján az idáig vezető út hosszú, bár az előre haladás üteme fokozatosan gyorsul. (Bizonyos előrehaladás már nálunk is tapasztalható).

A rutin megszerzésével, előbb-utóbb a műsorkészítés fázisai kieshetnek (pl. az interjúkat, beszélgetéseket vágni már nem szükséges) a végére pedig a CD-t is el lehet spórolni, és beülve egy stúdióba tudunk élőben rádióműsort készíteni.

Az adások nyomán létrejött az archívumunk, mely a számítógépes műsorkészítés mellékterméke. Visszamenőleg minden adás megvan mp3 formában, és ha az élet úgy hozza, tematikus összeállításokat, vagy válogatás műsorokat igen könnyen elő lehet állítani.

Végezetül sok sikert kívánunk mindenkinek, és szeretettel várjuk a tapasztalatokat, visszajelzéseket,

Makrai-Kis Zoltán

További cikkek:
2020. április 02., csütörtök,
Áron napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 366
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 46553614

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat