belépés | regisztráció RSS

Publikációk Elküld Nyomtat

Portál szerkesztő

Ugyanúgy mondani

   

Nem elég tehát csupán mondani, hanem ugyanúgy kell mondani! Dallamnak is kell lennie! A szöveget megtanulhatjuk, de a dallamot soha. A dallamot, a zenét a Szentlélek adja.

Visky Ferenc

Ne ítélj

Istenem, add, hogy ne ítéljek -
Már tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

Istenem, add, hogy ne bíráljak:
Erényt, hibát és tévedést
Egy óriás összhangnak lássak -
A dolgok olyan bonyolultak
És végül mégis mindenek
Elhalkulnak és kisimulnak
És lábaidhoz együtt hullnak.
Mi olyan együgyűn ítélünk
S a dolgok olyan bonyolultak.

Istenem, add, hogy minél halkabb legyek -
Versben, s mindennapi beszédben
Csak a szükségeset beszéljem.
De akkor szómban súly legyen s erő
S mégis egyre inkább simogatás:
Ezer kardos szónál többet tevő.
S végül ne legyek más, mint egy szelíd igen vagy nem,

De egyre inkább csak igen.
Mindenre ámen és igen.
Szelíd lepke, mely a szívek kelyhére ül.
Ámen. Igen. És a gonosztól van
Minden azonfelül.

Reményik Sándor

 

"Vigyázz - Isten nem adja meg a lesbol rúgott gólokat!"

ismeretlen

Meg kell tanulni hallgatni, s talán ez a legnehezebb. Az ember mindig többet beszél egy szóval. Nem lehet eléggé hallgatni. Azért is, mert minden beszéd reménytelen. Már az írott és rögzített szó is milyen reménytelen! Nézz körül a világban: mit használt a sok leírott szó, tanács, meggyőző kísérlet? Semmit sem használt. Mit is remélhetsz attól, ha valakinek elmondasz valamit? Semmit sem remélhetsz. Ezért hallgass, mindig többet és következetesebben hallgass, mint beszélsz, ne akard mesterségesen meggyőzni a többieket, mert ez lehetetlen - az igazságnak csak akkor van valamelyes nevelő ereje, ha te magad fedezed föl -, s ne akard fitogtatni, hogy tudsz valamit. Mégegyszer mondom, hallgass. Békében és háborúban, hallgass. S ha beszéltél, öblítsd ki utána szájad. S amikor helytelenül beszéltél, s bűntudat kínoz, ne hessegesd el ezt a bűntudatot; nézz szembe vele, keményen; mondd: "Megint beszéltem, s helytelenül, túlságosan, indulatosan vagy hiúan szóltam; ez így történt, már nem segíthetek rajta; de a jövőben keményebb leszek és hallgatni fogok." Hallgass, mert az Isten is hallgat, s Ő tudja, miért? A legokosabb hallgatni.

Márai Sándor

 

Nem pietizmusból és nem konvencióból és nem kritikátlanul és nem stréberségből vagyok keresztény, hanem azért, mert meggyőződtem róla, hogy az egyetlen kinyilatkoztatás az Evangélium, mert Jézus Krisztus valóban Isten Fia. Ez nálam nem világnézet, nem hit, nem tanítás dolga. Az Evangélium az autentikus létezésről szóló kinyilatkoztatás. Ezt én ellenőriztem.

Hamvas Béla

fotó: André Kertész

 

 

Minden nemzedék azt képzeli magáról, hogy intelligensebb az előtte járónál és bölcsebb az utána következőnél. George Orwell

 

 

 

Római katolikus vagyok, és most már azt mondom: hívő ember. Nem mindig volt így. Vallásosan neveltek, tizenhat éves koromig ministráltam, aminek az lett a következménye, hogy azután széles ívben kerültem a templomokat, sokáig feléjük se néztem. Eltelt húsz év, vagy még több, az életem zajlott, összegyűlt benne sok kosz, rosszaság. Esendő voltam, rengeteg csúfságot követtem el. Megvetettem magamat. Egy délután a Krisztinavárosban jártam, elhaladtam a templom előtt. Megálltam. Bementem. Pedig tudtam, Hogy ide nekem nem illene, hiszen én megszegtem valamennyi parancsolatot, kivéve az ötödiket, énrám joggal haragudhat Ő. Valószínűleg ugyanúgy megvet, ahogyan én magamat, szóba se áll velem. Odabenn jó hűvös volt, és egy lélek sem. Leültem a leghátsó padba, vártam, mi lesz, mindjárt szól Ő, hogy takarodjak az Ő házából. Belül gnómnak éreztem magam. Teltek a percek, nagyon jól esett a csönd, nyugalom volt, béke. Mondtam neki: - Hát, itt vagyok. Nem történt semmi. Lassacskán felbátorodtam, elmondtam magamban pusmogva mindent, ami nyomott belül. Elmondtam, hogy nem tudom, mi a teendőm. Szépen végighallgatta, csöndes volt, szelíd, békés és simogató. Egy óra múlva, amikor onnan kijöttem, úgy éreztem, mintha megfésültek és megmosdattak volna. Úgy éreztem, mi tényleg beszélgettünk. Azóta gyakran beszélgetünk. Tréfás nagyhatalmú úr, megértő, bölcs nagyapó. Bízom benne. Lehet Őhozzá fordulni bárhol, akár autóban, vezetés közben is, nem kell templomba menni. lmádságaim nem szabályosak, de azért imák. Ez nekem egy biztos pont, eligazít a nagy rendetlenségben. Remélem, hogy nem haszonleső vagyok, hanem hívő.

Cseh Tamás

2024. március 29., péntek,
Auguszta napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 3341
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57522444

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat