belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2017. június 23., péntek

Játszma az idővel 1. rész

1Mózes 43,15-34

József tulajdonképp az egész helyzetet feloldhatná most, amikor látja, hogy testvérei elhozták Benjámint. Vagy ki is adhatná egész dühét, haragját, sérelmeit, amelyek testvéreinek fején csattannak, bosszút állhatna, vagy azonnal kibékülhetne velük. A gyanútlan testvérek előtt megjelenik egy külsőleg magabiztos, fegyelmezett, nagyhatalmú József. Belülről azonban mélyen meghatódott. Talán az öröm, hogy újra látja Benjámint? Esetleg végre most előtörnek és feloldódnak azok a dolgok, amelyek oly sok éven keresztül kérdéseket, sérelmeket, haragot, csalódásokat gyűjtöttek össze, azóta, hogy őt testvérei eladták? Nem tudjuk. Mit tesz József? Nem csapkod maga körül, hanem az egyedüllétet keresi. Ebben a helyzetben nem nyomja el érzelmeit, hanem hagyja azokat szabadon folyni. Mégis, úgy tűnik, József nincs abban az állapotban, hogy testvéreivel kibéküljön. Még időre van szüksége. Nem kis dolog, ami vele történik. Hogyan állunk mi múltbeli sérelmeinkkel, amelyeket mások okoztak nekünk és nem gyógyulnak? Hogyan tudunk azokkal az emberekkel szemben viselkedni, akik fájdalmat okoztak, és mégis újra meg újra találkoznunk kell velük? Időre van szükségünk? Azután vesszük-e a fáradságot? Keresünk-e egy helyet a visszavonulásra, mint József, ahol a megbántott érzéseinket nem kell elnyomni? Kérjük-e Isten segítségét, hogy a dühöt, a fájdalmat ne megkötözzük, hanem el tudjuk engedni?A kalauzról

A Lélekfrissítő megrendelhető:
Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.
Tel./fax: 06-1-216-5115
szszov@mail.datanet.hu

Eredeti kiadó:
© Bibellesebund e. V.
51709 - Marienheide
Industriestr. 2
Deutschland

Magyarországon kiadja:
© Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.

A kiadvány bármely részének felhasználáshoz vagy sokszorosításához a magyar kiadó engedélye szükséges, kivéve rövid idézetek folyóiratokban és elemző cikkekben.

2017. június 23., péntek,
Zoltán napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 4979
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 37641760

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat