belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2018. május 23., szerda

Úrvacsorát venni

1 Korinthus 11,27-34

Sok olyan emberrel beszéltem már, akik félnek az úrvacsorától, vagy legalábbis nagy tiszteletet éreznek iránta. Az foglalkoztatja őket ugyanis, vajon méltóak-e a részvételre. Sok ilyen jellegű félelem vagy bizonytalanság azzal függ össze, hogyan értelmezik mai igeszakaszunkat. Egészen őszintén szólva: méltónak igazából senki sem mondható. Legalábbis, ha a "méltó" azt jelenti, hogy gyökeresen megszentelt életet kell élnem ahhoz, hogy úrvacsorázhassak. Pál itt a 27. versben nem erről beszél, hanem arról, hogy az úrvacsorát méltó módon, jelentőségének megfelelően kell magunkhoz vennünk (vö. tegnapi szakasz). Korinthusban nyilvánvalóan az történt, hogy néhány gyülekezeti tag már ittas volt, amikor az utolsók még éppen hogy csak csatlakoztak a közösséghez. Vagy pedig azok, akik megengedhették maguknak, megtömték a bendőjüket, mielőtt a szegényebbek (szolgák vagy rabszolgák), akiknek amúgy is kevesebb ételük volt, egyáltalán megérkeztek volna a munkából. Amilyen csodálatos volt a különböző társadalmi osztályú emberek asztalközösségének gondolata, olyan kihívást jelentett a megvalósítása. Pál arra inti a korinthusbelieket, hogy tudatosítsák magukban, miről is van szó az úrvacsorában: Krisztus testéről! És ez nem csupán egy többé-kevésbé szent ünnepre vonatkozik, hanem magára a gyülekezeti közösségre. Ami a kölcsönös szeretet helye! Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, Jézus nélkül élünk és az úrvacsorát méltatlanul vesszük magunkhoz. A kalauzról

A Lélekfrissítő megrendelhető:
Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.
Tel./fax: 06-1-216-5115
szszov@mail.datanet.hu

Eredeti kiadó:
© Bibellesebund e. V.
51709 - Marienheide
Industriestr. 2
Deutschland

Magyarországon kiadja:
© Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.

A kiadvány bármely részének felhasználáshoz vagy sokszorosításához a magyar kiadó engedélye szükséges, kivéve rövid idézetek folyóiratokban és elemző cikkekben.

2018. május 23., szerda,
Dezső napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 3697
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 40608755

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat