belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2017. október 17., kedd

Jól gondolta

Jób 4,1-21

Elifáz vigasztalni akarja Jóbot. De szavai arcul csapásként hatnak. Jób lelkigondozói elhivatottságáról és segítőkészségéről beszél. Ez elsőre nagyon együttérzően hangzik. A 4. és az 5. vers szavaival viszont mindezt megsemmisíti. "A botladozót szavaid talpra állították, és a roskatag térdeket megerősítetted. Most, hogy rajtad a sor, ellankadtàl? Téged ér csapàs, ès megzavarodsz?", veti oda Jóbnak. Elifáz gondolkodása szerint ennyi baj csak Isten büntetése lehet! Ezzel Jóbot bűnössé teszi, aki megérdemli a büntetést. Ezt hangsúlyozza még, amikor egy éjszakai látomásáról beszél, melyben azt tapasztalta, hogy Isten előtt senki sem állhat meg. Milyen gyorsan megsebeznek a szavak! Inkább hallgatott volna Elifáz! A sok baj után ezek a „jóindulatú” szavak inkább fokozzák a szenvedést. Félő, hogy mi is ugyanebbe a hibába eshetünk és esünk is. Valami baj láttán megpróbáljuk a történteket saját kis világunkba beigazítani. De Istennek nincs szüksége a magyarázkodásainkra. Ezek csak növelik a másik ember baját. A teológiai gondolatok helytállóak lehetnek, viszont nincs jogunk ítélkezni más felett. Isten saját maga ér célba Jóbbal, és kellő időben az embertársainkkal is beszélni fog. Mi pedig óvakodjunk az ítélkezéstől és az értékeléstől. Van talán a környezetünkben olyan bajban lévő személy, akit mások elítélnek? Mit tehetünk érte? A szeretet az egyetlen zsebkendő, amely felszárítja a megszomorodottak könnyeit. Charles H. SpurgeonA kalauzról

A Lélekfrissítő megrendelhető:
Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.
Tel./fax: 06-1-216-5115
szszov@mail.datanet.hu

Eredeti kiadó:
© Bibellesebund e. V.
51709 - Marienheide
Industriestr. 2
Deutschland

Magyarországon kiadja:
© Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.

A kiadvány bármely részének felhasználáshoz vagy sokszorosításához a magyar kiadó engedélye szükséges, kivéve rövid idézetek folyóiratokban és elemző cikkekben.

2017. október 17., kedd,
Hedvig napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 8268
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 38555513

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat