Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Jantsó Pál megemlékezés

2011 November 20-án Gidófalva megemlékezett a 250. éve született nagy szülöttjéről az első magyar komikusként nyilvántartott Gidófalvi Jantsó Pálról. A megemlékezési ünnepség egy unnepi istentisztelettel kezdődött a gidófalvi vártemplomban, ahol idősebb Bereczki László nyugalmazott lelkipásztor prédikációjában bölcsességével beszélt a színész helyéről a teremtett világban.

Jeles vendégek emlékeztek az ünnepeltre. Három kórus bizonyította, hogy aki szépen énekel, kétszer imádkozik. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház László Attila vezette kiváló férfidalárdája hitünket erősítő, lelkünket moccantó válogatással érkezett, amelyben az Urat dicsőítő egyházi dalok mellett elhangzott Farkas Árpád megzenésített verse és Mozart Bűvös csengettyűje is.

A Sebestyén Lajos vezette kórus, a Pitypang lelki derűt hozott ajándékba, a szülőfalu pedig a nemrég alakult vegyes karral lepett fel. A népdalokat éneklő 11 éves Kész Szabolcsnak csengő hangját csak a "vastaps némította" el. Sárdi Hunor református kántor orgonajátékát öröm volt hallgatni. A fáradhatatlan Sebestyén Lajos a Plugor Sándor Művészeti Líceum vonósnégyesét is magával hozta ama vasárnapon.

 

A falu gazdagabb lett két alkotással, a remekbe szedett kopjafát a falu közösségét közel 40 éve szolgáló, magyar nyelvet ápoló, őrző, tovább adó tanár, Tóth Lajos faragta, a Jantsó Pált ábrázoló dombormű pedig a határokon innen és túl is kiállító hagyományőrző székely huszárfőhadnagy, Kövér György munkája.

Az istentiszteletet követően a gyülekezet kivonult a vár cintermében ahol László Károly szinművész tartalmas emlékezési beszédet tartott, majd a Kónya Ádám Művelődési ház férfikara énekelt.

Délután a művelődési ház színpadán egymást váltották helyi meg vendég színjátszók! Este pedig ismét a Kónya Ádám művelődési házé volt a terep: a Visky Árpád nevét viselő színjátszó együttes lépett színpadra. A jól végzett munka utáni nyugalommal ült az első sorban az esti előadáson két református tiszteletes, apa és fia. A fiú Bereczki László, Gidófalva lelkipásztora, színészt megszégyenítő tudással beszélt a játék sokszínű varázserejéről. Reméljük, hogy egy méltó és emlékezetes ünnepséget sikerült megvalósitanunk Gidófalvi Jantsó Pál emlékére.

 

Galéria:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 69, összesen: 426909

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.