Cikkek

Könyvismertetés

Cseri Kálmán: József

 

Alcím: Isten iskolájában

A református biblia-olvasó kalauz nemrégen a Mózes I. könyve fejezeteit javasolta tanulmányozásra. Számomra nagyon áldásos volt József életét újra - de most valahogy mégis másképpen - végiggondolni.  A 45-50. fejezet különösen meghatott, amikor József felfedte magát testvérei előtt, találkozott apjával és sírva borultak egymás nyakába. A Szentlélek engem is sírásra késztetett (az egész fejezetben 13-szor sírnak a szereplők). Csodálkozva éltem át ezt a történetet, hogy milyen erős a hite Józsefnek, amikor megbocsát testvéreinek: „És most ne bánkódjatok, és ne bosszankodjatok azon, hogy engem ide eladtatok; mert a ti megmaradásotokért küldött engem Isten ti előttetek!" (1Móz 45,5).  Elgondolkodtam, én tudnék-e ilyen megbocsátó lenni? Át tudnám-e értékelni életem előző történéseit Isten szeretete szerint? Hát...

Csak Jézus tudott ettől megbocsátóbb lenni!

Elkezdtem a Parókia portálon kutatni olvasmányok, tanulmányok után. Mit írnak Józsefről? Érdekelt ez az ember, akiben Jézus előképét láttam. Ekkor akadtam Cseri Kálmán: József c. könyvére. Örömmel vettem kezembe, hogy megtudjam a szerző szerint hogyan lehetett a „cifra ruhás" kamaszból, apuka kedvencéből a mindenható Isten eszköze, a népeket és korokat átfogó, egyetemes üdvterv fontos láncszeme, a Megváltó előképe?

Megtudtam, megerősítést kaptam, hogy minden ember életében meghatározó tényező gyermekkora, neveltetése, kora és környezete. Kedves olvasmány volt ezekről József életének összefüggésében betekinteni.

József története viszont azt mutatja, hogy az emberi élet mindezeken túlmenően Isten örök tervébe illeszkedik, és pontosan az Istentől kapott küldetése teszi lehetővé az ember számára, hogy önmagán és a körülményeken felülemelkedjék, és szabad legyen.

Ma is, ugyanúgy, mint József korában, küldetését csak az az ember töltheti be, aki kijárja Isten iskoláját. József jelleme a szenvedések és a megpróbáltatások kohójában tisztult meg és vált Isten számára használhatóvá.

Uram! Kérlek Téged Jézus Krisztus nevében, taníts engem olyanná lenni, mint ő, de legfőképpen min te voltál, földi életedben. Hogy meg tudjak bocsátani, mint József. S hogy a Tőled tanult imádságunk ne csak rutinszerű imádság legyen, hanem igazi, a Te Lelkedből jövő... „Bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek!"

Budapest,

Dr. Réz Ferenc

Kapcsolódó honlap: www.hatvanref.hu

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 30, összesen: 290473