belépés | regisztráció RSS

Publikációk Elküld Nyomtat

Kecskeméthy István

Komoly szó

[Az evangélium bora]

A heidelbergi néhai fejedelmi kastély pincéjében mutogatnak egy hordót. Nagy is, szép is, ügyes is, úgyhogy sokan járnak csudájára. De mikor Vitéz János barátunk megnézte, azt mondta, hogy egy kis hibája van ennek a hordónak. Ugyan mi? Hát csak az, hogy nincs benne bor. Mert mit ér a legdicsőbb hordó is, ha bor helyett doh illatozik, penész virágzik benne. Előbb-utóbb megeszi azt a szú.

Hol történt, hol nem: egyszer meg valahol bort találtak elásva a földbe. Mikor áshatták el, senki sem tudta megmondani. A hordónak csak a formája volt már, dongának, abroncsnak híre-hamva sem. A bor maga alkotott magának borkőből szilárd páncélt, amiben évek során át teljes erejében megmaradt. Úgy, hogy mikor a borkő páncélt kifúrták, a legtisztább, a legerősebb bort találták alatta. Mindenki csodálkozott azon, hogy a hordó elkorhadt, a bor meg megmaradt. De a hozzáértők azt mondták, hogy megmaradt volna az még kimondhatatlan időkig abban a maga alkotta hordóban.
Komolyan kérdem egyházunk vezetőitől és tagjaitól, hogy e két példa közül melyikhez akarják egyházunkat hasonlóvá tenni? [...]
Több pénz kellene és több hatalom. Leginkább erről esik csak szó a beszélgetésekben, értekezéseken, sőt, az egyházi gyűlések tárgyalásai is legtöbbet e két pont körül forognak.
Hogy valamit tennünk kell, az idő sürget, azt én is vallom. Nem is azért szólalok fel, hogy ellenezzem akár az egyházi vagyon gyarapítását, akár egyházunk szervezetének erősítését, akár külső rendezését, akár az oly szépen megindult felolvasásokat, egylet-alakításokat, szóval a mindenféle úgynevezett belmissziói munkát; hanem csak azért, hogy egész komolyan intsem azokat, akik bevehetik, hogy mindez még éppen nem elég. Ezzel még csak annyit teszünk, mint a gazda azzal, hogy hordóját kívülről tatarozza, csinosítja, hogy még egy abroncsot huzat rá, hogy ide is egy cirádát, oda is egy virágot véset bele. Talán erősebb és szebb lesz vele a hordó, de mit ér az? Ha üres, előbb-utóbb megeszi a szú!
Pedig én úgy látom, hogy nem is az a mi bajunk, hogy nem elég erős, vagy nem elég szép a hordónk, mert abban nincs baj, hanem az, hogy fogytán a borunk. Sőt, hogy még olyanok is vannak, akik az evangéliumnak tiszta borát megelegyítik.
És ez a komoly szó, amit mondani akarok. Hogy a hamis bor nemcsak maga romlik meg hamar, hanem elpusztítja a hordót is, megrontja a vele élők egészségét is.
De beszéljünk hasonlat nélkül. Ismétlem, hogy örömmel üdvözlök, és erőm szerint támogatok minden olyan munkát, mely egyházunkat építheti. De komoly meggyőződésem, hogy legnagyobb erőfeszítésünk is csak akkor ér valamit, ha el nem felejtjük, hogy "egy a szükséges dolog", az tudniillik, hogy térjünk vissza az ősi, egyszerű, gyermekies, de a bölcsek elméjét is felül haladó, igaz bibliai hithez, töltsük meg egyházunkat, iskoláinkat, templomainkat, családjainkat a hamisítatlan tiszta evangéliummal.

Kis Tükör, IX. évf.
(1901. április 20.)
16. sz. 125. o.

Újra megjelent a Beszéljünk nyíltan c. kötetben, 2003 Koinonia Kiadó, Kolzsvár.

További cikkek:
2021. június 23., szerda,
Zoltán napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 441
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 49477218

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat