Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2022. Évi Adventi Hírlevél

 

Mint a liliom a tövisek közt, olyan az én mátkám a leányok közt"

(Énekek éneke 2,2)

A Budapest - Baross téri református egyházközség
2022. esztendei adventi hírlevele


Aki szegénnyé lett érettetek

 

Ismét várjuk a karácsonyt, Jézus Krisztus születésének ünnepét. Eljött erre a földre, s eljön hozzánk is, gondok, bajok, nyomorúságok között élő szegény emberekhez. Minden okunk megvan az örömre: „Mert ismerjük a mi Urunk Jézus jótéteményét, hogy gazdag lévén szegénnyé lett érettünk, hogy mi az ő szegénysége által meggazdagodjunk." /2 Kor.8,9/ Krisztus gazdag volt a mennyei Atyánál, de Ő szegénnyé lett érettünk. Krisztus életét szemlélve a gazdagság és szegénység más megvilágításba kerül. Születésétől fogva szegénység és nélkülözés vette Őt körül. Izráel népe ekkor már elvesztette szabadságát, függetlenségét. Az adókivetés nem volt lehetséges a népesség összeírása nélkül. Augustus római császár rendelete szerint mindenkit ott kellett számba venni, ahonnan a családja származott, vagy nemzetsége eredetét vette. József és Mária az ország legszegényebb részén, Galileában, Názáretben laktak. A rendeletnek eleget kellett tenniük, s el kellett indulniuk a több mérföldnyire, délre fekvő Betlehembe, Dávid városába, mivel Dávid nemzetségéből valók voltak. Az összeírás miatt az utazók ellepték a várost, - már nem volt itt rokonuk, ismerősük sem, - így Mária számára, aki várandós volt, nem volt sehol emberi hajlék, csak egy istálló. "És szülé az ő elsőszülött fiát, és bepólyálá őt, és helyhezteté őt a jászolba, mivelhogy nem vala nékik helyök a vendégfogadó házánál" /Luk. 2:7/ Hány kedves kép örökíti meg a szelíd állatok közt fekvő Jézust. De a valóság nem volt ilyen idilli. A világ megváltója barmok közt fekszik, jászolban. A családnak hamarosan menekülnie kell Heródes gyilkos szolgái elől. Egyszerű ácsmester házában növekedik az Úr, s ifjúsága idején maga is munkával keresi kenyerét. Amikor tanítani kezd, gyakran nincs hová lehajtani a fejét. Tanítványai is sokszor bizonyultak gyengének. Volt, aki megtagadta, volt, aki kételkedett, volt, aki elárulta. Elfogták, megostorozták, tövissel koronázták. keresztre feszítették. Milyen szegény volt a mi megváltó Jézusunk! Aki ugyanakkor gazdag volt szeretetben, hatalomban, hiszen betegeket gyógyított, halottakat támasztott fel, s aki meghalt azért, hogy az övéit az örök haláltól megszabadítsa. Gazdag volt, és szegénnyé lett. Isten volt és emberré lett. Az Ő szegénysége segít elhordozni saját nélkülözéseinket, bajainkat, s lelkünk meggazdagodik a hitben, béketűrésben, megelégedésben, hálában.

 

Legyen ilyen gazdag karácsonyunk!

 

Á m e n

Bagi László

 

Egyházközségünk életéből


A múlt évi hírlevelünkben leírt, járvány miatti nehézségeink csökkentek, de sajnos még mindig érezhető. Többen nehezen találnak vissza a gyülekezet közösségébe. Újabb nehézség, hogy minket is érintenek az energiaárak emelkedése, de igyekezünk felfelé és előre nézni. Így is hálásak vagyunk a megtartott alkalmakért, a hittanórákért, az oda járó 140 gyermekért, a konfirmandusainkért, a Balatonföldváron megtartott gyülekezeti hetünkért. E hét témája az "Isten gyermekei vagyunk" sokunknak erőt adott.

 

Január 2-án együtt lehettünk testvéreinkkel a Magyar Evangéliumi Szövetség Országos Imahetének megnyitóján a Felsőerdősori Metodista Gyülekezetben.

 


 

Januárban az ökumenikus imahét csökkentett alkalmait visszafogottan tartottuk meg. Az ökumenikus lelkész összejöveteleinket és egyházmegyei alkalmainkat szintén.

Február 26-án hálaadó istentiszteleten vettünk részt a Rákospalota-Óvárosi gyülekezetben, majd együtt örültünk a Rákospalotai Forrás Református Óvoda avatási ünnepségén.

Március 5-én Egyházkerületi főgondnoki értekezleten képviseltük egyházközségünket a Nagyvárad téri református templomban.

Május 7-én a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség tartotta éves küldött közgyűlését templomunkban.

Május 28-án a Mátyásföldön megtartott egyházmegyei közgyűlésen mint alkotó tagok Nemes Gyula főgondnok, Száday László tanácsos, és Bagi László lelkipásztor képviselte a gyülekezetet.

Június 12-én megtartottuk a tanévzáró istentiszteletünket. Az előtérben a kicsik alkotásaiból készült kiállítás fogadta a templomba érkezőket.

 

 

Július 4 - 9. között tartottuk már sokadjára a nyári családos biblia táborunkat Balatonföldváron, a Kőbányai gyülekezettel együtt.

 

Beszámoló ebben a hírlevélben, további képek majd a honlapunkon találhatók.

Szeptember 11-i keresztelőn kórusunk szolgált hangszeres kísérettel.



Ezen a napon istentisztelet után együtt maradtunk a „Hangosnap”-unkra.

 

 

Október 8-án az Újpest-Belsővárosi Református Egyházközség lelkipásztorának ünnepélyes beiktatása után a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban tartott egyházmegyei közgyűlésen mint alkotó tagok Bagi László lelkipásztor és Nemes Gyula főgondnok képviselte a gyülekezetünket.

Október 17-én többen is részt vettünk a Reformációi ünnepségen az Uránia filmszínházban.

Október 31-én a Reformáció Emlékparkban közösen ünnepeltünk a testvéregyházak jelenlevő lelkészeivel és gyülekezeti tagjaival. Ezt követően áhítattal egybekötött orgonaest részesei lehettünk a Fasori Evangélikus Templomban.

 

 

November 27-én megtartottuk a közkedvelt Adventi gyermekdélutánunkat.

 

Anyagi életünkről


Az Úristen csodálatosan tart bennünket oly módon, hogy néhányan nagy áldozatot hoznak vagy havi rendszerességgel, vagy egy összegben. E nélkül nem léteznénk. Természetesen ugyanilyen hálával tartozunk minden testvérünknek, akik bármennyi összeggel, bármikor támogatott és támogat bennünket. Teljesen önfenntartó minden gyülekezet, így a miénk is. Leszámítva, hogy az egyházmegyétől kaptunk normatívát rezsicsökkentésre, nyári táborra, de ennél jóval nagyobb a megyei befizetési kötelezettségünk.


Ismét leírom, hogy az egyházi törvény értelmében a választói névjegyzékbe az kerülhet be, aki önkéntes egyházfenntartói járulékát befizeti egyszerre vagy több részletben személyesen, vagy más úton. Szeretnénk testvéreink hűségét kérni továbbra is. Köszönet a régieknek, s kérjük az újak ez irányú csatlakozását.
Számlánkat az OTP-nél vezetjük a 11714006-20001773 számlaszámon.


Köszönetet szeretnék mondani Czanik Péter esperes úr rendszeres szolgálataiért, építő igehirdetéseiért. Hittan oktatónknak Ölvediné Virág Enikőnek, aki négy iskolában végzi 140 gyermek oktatását teljes óraszámban, az egyetem végzése mellett. Isten adjon sok lelki, szellemi, fizikai erőt neki! Kántoraink: Czanik Péterné Zsuzsa nagytiszteletű asszony és Tóth Judit nagy hűséggel igyekeznek szebbé tenni istentiszteleteinket. Nemes Gyula főgondnok úrnak a rengeteg fizikai, lelki, szellemi munkáért mondunk köszönetet (számítógép, fényképezés, szerelés, ügyintézés stb.). Száday Lászlónak is köszönjük, hogy jól képviseli ügyeinket a megyénél. Feleségének Krisztinának is óriási hála jár az önzetlen könyvelési, számítógépes adatszolgáltatásért. Csepregi Andrásnak a honlapunk gondozásáért. Köszönet mindenkinek mindenért, akiket név szerint nem említettünk.
Nagy segítség havonta az úrasztala körüli szolgálat, amiért hálával tartozunk.



Anyakönyvi adataink


Megkereszteltünk 12 gyermeket és 1 felnőttet: Szép Regina, Felde Péter, Szathmári Ákos Dénes, Samok Amíra Irina, Németh Nicholas Nathaniel, Németh William Benjamin, Szűcs Dorián, Kaszás Olívia Anna, Kaszás Emma Róza, Csapó Luna, Glódi Szodorai Iringó, Bagi Barnabás, Bagi Vencel.

 

Konfirmált: Felde Péter (felnőtt).

Házasságot kötött 2 pár: Barna Zsombor és Fülöp Boglárka,

Kiss István és Zorics Cintia

 

Eltemettük 7 testvérünket: Járosi Lászlóné (93), Vastag Zoltánné (97), Veres Miklósné (79), Hegedűs Sándorné (68), Demjén Mária Etelka (66), Barna Zoltánné (86), Petrits Istvánné (94).

Isten áldja meg az újszülötteket, a konfirmálót , a házaspárokat, és adjon vígasztalást az elköltözöttek szeretteinek.

 

A Presbitérium nevében köszöntök mindenkit. Áldás, Békesség!

 

Budapest, 2022. adventjén

Bagi László lelkipásztor

 

Gyülekezeti nyári tábor

A 2022. évi gyülekezeti nyári biblia táborunkat - az előző évekhez hasonlóan - a Kőbányai gyülekezettel közösen tartottuk Balatonföldváron, melyen 28 fővel vettünk rész.

 

 

A reggeli éneklést követő áhítat után a délelőtti csoportfoglalkozások következtek. A délutánok és az esték egy része szabadfoglalkozással (vetélkedőkkel, versenyekkel, Ki-Mit-Tud-dal, számháborúval, rókavadászattal, sporttal, kézműveskedéssel, homokvárépítéssel, játékkal, beszélgetésekkel, fürdéssel) teltek. A vacsorát énektanulás és az esti áhítat követte.

A hét témája: Isten gyermekei vagyunk, célja: Istenben is mártózzunk meg, ne csak a Balatonban volt. Az igei alapgondolatokat Dr. Szilágyi-Sándor Gabriella, Szilágyi-Sándor András, Bagi László és Péntek András lelkipásztoroktól kaptuk meg.


A csoportos beszélgetéseket, foglalkozásokat a felnőtteknek Bagi László és Szilágyi-Sándor András nagytiszteletű urak vezették, míg a konfirmált ifjakkal Dr. Szilágyi-Sándor Gabriella lelkipásztor foglalkozott. A fiatalabbak Ölvediné Virág Enikő hitoktató vezetésével beszélték át a hallottakat egy külön csoportban, míg a legkisebbek kézműveskedéssel is egybekötött foglalkozáson vettek részt.


A sportversenyek között az asztalitenisz, a röplabda, a foci, a csocsó, és a sakk is szerepelt, de úszni, trambulinozni, homokvárat építeni, biliárdozni és malmozni is lehetett.


Hálásak vagyunk az Úrnak az ideális időjárásért is, amely lehetővé tette a szabadtéri rendezvények megtartását, és a fürdéssel, úszással történő testi felüdülésünket is. Lélekben és testben megerősödve tértünk haza.


Nemes Gyula

 

Soli Deo Gloria

 

Áldott Karácsonyt!

Állandó alkalmaink


Vasárnap 9:15 Konfirmációi előkészítő

10:30 Felnőtt és Gyermekistentisztelet


Csütörtök 18:00 Bibliaóra

 

Úrvacsora a hó utolsó vasárnapjáin, és nagy ünnepeken,

 

előtte csütörtökön előkészítő istentisztelet


Iskolai hittanoktatást Ölvediné Virág Enikő végzi 06 (20) 355 0817.

Az iskolák a honlapunkon megtalálhatók.


A karácsonyi ünnepkör istentiszteleti rendje

 

December 18. vasárnap 10:30 vasárnap Gyermek karácsony

22. csütörtök 18:00 Előkészítő istentisztelet

25.vasárnap 10:30 Karácsony 1. nap úrvacsorával

26. hétfő 10:30 Karácsony 2. nap úrvacsorával

31. szombat 17:00 Óév esti istentisztelet

2023. január 1. vasárnap 10:30 Újévi istentisztelet


 

Alkalmainkra mindenkit szeretettel várunk !

 

Elérhetőségeink

 

 

Templom és lelkészi hivatal: Budapest - Baross téri Református Egyházközség

1146 Budapest, Szabó József u. 16.

Hivatali rend: hétfő, kedd, szerda 9-12 óra, csütörtök 17-18 óra, valamint más

egyeztetett időpontban. (Nyáron más a rend.)

Tel.: (1) 343-7705 E-mail: barosster@bpeszak.hu

Bagi László lelkipásztor: 06 (30) 37 22 134, Parókia: (1) 363-7773

Honlap: http:// www.parokia.hu/lap/baross-teri-reformatusok/

Számlaszám: OTP Bank Nyrt. 11714006-20001773

 

 

 


 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 49, összesen: 213486

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.