Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2023. évi Adventi Hírlevél

„Mint a liliom a tövisek közt, olyan az én mátkám a leányok közt”
(Énekek éneke 2,2)

A Budapest - Baross téri református egyházközség
2023. esztendei adventi hírlevele


Örvendjetek!



A karácsonyi időszakhoz közeledve egyik énekünk zeng a fülemben, szívemben: „örvendjetek, mert Isten úgy szeret” Örömre hív. Pál apostol is erre bíztat: örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom: örüljetek! Pál nem a körülményeire nézve örült. Hiszen egy vallomásában így számolt be életéről: „többször börtönöztek be, igen sok verést szenvedtem el, sokszor forogtam halálos veszedelemben. Zsidóktól ötször kaptam egy híján negyven botütést, háromszor megvesszőztek, egyszer megköveztek, háromszor szenvedtem hajótörést, egy éjt és egy napot hányódtam a tenger hullámain. Gyakran voltam úton, veszedelemben folyókon, veszedelemben rablók között, veszedelemben népem között, veszedelemben pogányok között, veszedelemben városban, veszedelemben pusztaságban, veszedelemben a tengeren, veszedelemben áltestvérek között, fáradozásban és vesződségben, gyakori virrasztásban, éhezésben és szomjazásban, gyakori böjtölésben, hidegben és mezítelenségben. Ezeken kívül még ott van naponkénti zaklattatásom és az összes gyülekezet gondja” /II.Kor. 11, 23-28/ Örömének forrása az volt, amit Isten tett érte: „Krisztus Jézus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse, akik közül az első én vagyok” /I.Tim.1:15/ Jézus Krisztus eljött, hogy ne a sötétségben, bűnben és bűnnek éljünk. Ezért jött. Érted is jött. Ezért örvendezünk, ezért adunk hálát karácsonykor. Efölötti öröm járhatja át a mindennapjainkat, s élhetünk örömteli életet mindennek ellenére. Nehézségek, betegség, magány, bizonytalanság közepette is. Ez az örömhír szól ma is. Bárcsak meghallanánk úgy, hogy ne csak a fülünkig érjen, hanem szívünkig hatoljon! „Örvendjetek, mert Isten úgy szeret. Békét akar, nem zord ítéletet. Örvendjetek, örvendjetek! Jézus, az Isten Fia eljött értetek, nem kell a sötétségben, bűnben élnetek. Halljátok meg e jó hírt emberek! Halljátok meg e jó hírt emberek!” /Református énekeskönyv 802:1/

Kívánom, hogy meghalljuk az örömhírt, s legyen ilyen örömteli karácsonyunk!



Á m e n


Peterdiné Molnár Judit

 

Egyházközségünk életéből



A múlt évi hírlevelünkben leírt, járvány miatti nehézségeink csökkentek, de sajnos még mindig érezhető. Többen nehezen találnak vissza a gyülekezet közösségébe. Újabb nehézség, hogy minket is érintenek az energiaárak emelkedése, de igyekezünk felfelé és előre nézni. Így is hálásak vagyunk a megtartott alkalmakért, a hittanórákért, az oda járó közel 140 gyermekért, a konfirmandusainkért és azok nyári táborozásáért, a Balatonföldváron megtartott gyülekezeti hetünkért. E hét témája a "Gyümölcstermők" mélyen megérintett sokunkat.

Ebben az évben már a korábbiaknak megfelelő teljességben tarthattuk meg az ökumenikus imahét alkalmait január 15-e és 22-e között. Lelkipásztorunk a Fasori Evangélikus templomban szolgált, míg nálunk dr. Kováts György hirdette Isten igéjét. A záró alkalom a városligeti körben a Klauzál téri gyülekezetben volt.

 

 

Március 4-én az egyházkerületi főgondnoki értekezleten Nemes Gyula képviselte gyülekezetünket a Ráday házban.

Március 10-én az Óbudai temetőben búcsúztunk Dr. Nagy Sándorné Zsuzsától, aki ifjúságát a gyülekezetünkben töltötte.


Április 5-én nagy részvét mellett kísértük utolsó földi útjára, a súlyos betegségben csendben eltávozott presbitertásunkat Répás Zsuzsannát.
A szolgálatot Balogh Zoltán püspök, a zsinat elnöke, Kató Béla erdélyi püspök, és Bagi László gyülekezetünk lelkipásztora végezte.

 

 

Április 17-én Kovács Mihály nyugalmazott esperes, volt zuglói lelkipásztor örök nyugalomba helyezésén hajtottunk fejet, aki életének 94. évében tért meg Teremtőjéhez.

Április 18-án képviseltük gyülekezetünket a Zuglói Zsinagógától a Radnóti gimnáziumig tartó Holokauszt Emléksétán, melyet Millisits Máté művészettörténész vezetett.

Április 23-án a Rákoscsabai gyülekezet lelkipásztorának ünnepélyes beiktatásán dicsérhettük együtt az Urat.

Április 27-én egyházmegyei vizitációt tartott gyülekezetünkben Bíró Botond lelkészi tanácsos és Kovács József egyházmegyei tanácsos presbiteri gyűlésen való részvétellel. Ezen a gyűlésen döntöttünk a presbiterválasztás az október 15-i időpontjáról.

Május 7-én gyülekezetünk énekkara részt vett az egyházmegyei kórusok találkozóján Rákospalota-Óvárosban.

 

 

Május 13-án istentiszteleten együtt adtunk hálát a Rákosszentmihály-Sashalmi gyülekezettel a templom renoválásának befejezéséért (2002-2023).

Május 21-én nagy örömünkre Takaró Mihály nyugalmazott esperes úr szolgált gyülekezetünkben, aki fiatalon sok évig beosztott lelkészünk volt.

 

 

Május 27-én tartottuk meg a gyülekezetünkben a konfirmációi vizsgát.


Május 28-án Pünkösd vasárnapján konfirmandusaink bizonyságtételüket követően első alkalommal élhettek az úrvacsora lehetőségével. Az alkalmon az énekkarunk szolgálatával is köszöntötte ifjú testvéreinket.

 

A konfirmáció további képei megtalálhatók a honlapunkon.

 

Június 17-én a Szabadságtéren megtartott egyházmegyei közgyűlésen mint alkotó tagok Bagi László lelkipásztor, Száday László egyházmegyei számvevő, és Nemes Gyula főgondnok képviselte a gyülekezetet.

Június 18-án megtartottuk a tanévzáró istentiszteletünket.

Július 3 - 8. között már sokadjára tartottuk a nyári családos biblia táborunkat Balatonföldváron, a Kőbányai gyülekezettel együtt.

 

 

Beszámoló ebben a hírlevélben, további képek majd a honlapunkon találhatók.

 

Július 24-29-én Balatonmáriafürdőn táboroztak az idén konfirmáltak Ölvediné Virág Enikő vezetésével. (Külön beszámoló a hírlevélben)

Szeptember 14-én lelkipásztorunk megkezdte a „szombatféléves szabadságát”. Ettől kezdve az igei szolgálatokat Peterdiné Molnár Judit nagytiszteletű asszony látja el gyülekezetünkben.

Szeptember 24-27. között egyházmegyei lelkészi hét volt Mátraházán.

Szeptember 28-30-án a Ráday napok alkalmain vehettünk részt.

Október 15-én tartott - jó előre és sokszor meghirdetett - közgyűlésen a gyülekezet jelenlevő tagjai megválasztották a Presbitériumot és a gyülekezet főgondnokát.

 

 

Ugyanezen nap délutánján többen is részt vettünk a Reformációi ünnepségen az Uránia filmszínházban.

Október 31-én a Reformáció Emlékparkban, illetve a Fasori Evangélikus templomban közösen ünnepeltünk a testvéregyházak jelenlevő lelkészeivel és gyülekezeti tagjaival.

 

 

November 19-én az istentiszteleten felsorakozott a 2024. január 1-től szolgálatba lépő, megválasztott Presbitérium, és az új presbiterek a gyülekezet előtt esküt tettek. Az istentisztelet után szeretetvendégséget tartottunk.

 

 

December 3-án megtartottuk a már rendszerré vált Adventi gyermekdélutánunkat énekléssel, áhitattal, kézműveskedéssel.

 

 

Anyagi életünkről

 

Az Úristen csodálatosan tart bennünket oly módon, hogy néhányan nagy áldozatot hoznak vagy havi rendszerességgel, vagy egy összegben. E nélkül nem léteznénk. Természetesen ugyanilyen hálával tartozunk minden testvérünknek, akik bármennyi összeggel, bármikor támogatott és támogat bennünket. Teljesen önfenntartó minden gyülekezet, így a miénk is. Leszámítva, hogy az egyházmegyétől kaptunk normatívát rezsicsökkentésre, nyári táborra, de ennél jóval nagyobb a megyei befizetési kötelezettségünk.


Ismét emlékeztetünk arra, hogy az egyházi törvény értelmében a választói névjegyzékbe az kerülhet be, aki önkéntes egyházfenntartói járulékát befizeti egyszerre vagy több részletben személyesen, vagy más úton. Szeretnénk testvéreink hűségét kérni továbbra is. Köszönet a régieknek, s kérjük az újak ez irányú csatlakozását.


Számlánkat az OTP-nél vezetjük a 11714006-20001773 számlaszámon.


Köszönet illeti: Czanik Péter esperes urat rendszeres szolgálataiért, építő igehirdetéseiért. Hittan oktatónkat Ölvediné Virág Enikőt, aki négy iskolában végzi a közel 140 gyermek oktatását teljes óraszámban, az egyetem végzése mellett. Isten adjon sok lelki, szellemi, fizikai erőt neki! Kántorainkat: Czanik Péterné Zsuzsa nagytiszteletű asszonyt és Tóth Juditot, akik nagy hűséggel igyekeznek szebbé tenni istentiszteleteinket. Nemes Gyula főgondnok urat a szellemi, lelki, fizikai munkáért (szervezés, ügyintézés, levelezés, szerelés, informatika, fényképezés). Száday Lászlót, hogy jól képviseli ügyeinket az egyházmegyénél. Feleségét Krisztinát, nagy-nagy köszönet az önzetlen könyvelési, számítógépes adatszolgáltatásért. Csepregi Andrást a honlapunk gondozásáért.


Nagy köszönet Rada Ágnesnek az úrasztali terítő készítéséért.


Köszönet mindenkinek mindenért, akiket név szerint nem említettünk. Nagy segítség havonta az úrasztala körüli szolgálat, amiért hálával tartozunk.

 

Anyakönyvi adataink

 

Megkereszteltünk 9 gyermeket: Bokor Matild, Hajszter Dóra, Székely Adél Anna, Dobos Gyöngyvér Alix, Szép Kristóf, Barna Benjámin, Tolnai Zóra, Hajnal Bendegúz, Nagy Keve Milos.


Konfirmált 12 fiatal:
Dobos Lilla, Dobos Zsófia, Hajszter Dóra, Mohos János, Nagy-Bardócz Flóra, Sándor Antónia, Szajnik Péter, Székely Adél Anna, Szukfiel Dóra, Szukfiel Hanna, Szűcs Alexandra, Winkler Hanna.


Eltemettünk
4 testvérünket: Szűcs Rozália (84), Répás Zsuzsanna (56), Botos Imre (62), dr. Bugyi Istvánné (84).


Nagy fájdalmunk és veszteségünk a fiatal kora óta presbitertársunk Répás Zsuzsi elszólíttatása, aki hűségesen szolgált nemcsak a gyülekezetünkben, hanem két cikluson keresztül a zsinat megválasztott tagjaként is. Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva április 5-én búcsúztunk el a Farkasréti temetőben.

 

 

Isten áldja meg az újszülötteket, a konfirmálókat, és adjon vigasztalást az elköltözöttek szeretteinek.


A Presbitérium nevében köszöntök mindenkit.

 

Áldás, Békesség ! Istennek dicsőség !

 

Budapest, 2023. adventjén

 

Nemes Gyula főgondnok

 

Gyülekezeti nyári tábor

 

A 2023. évi gyülekezeti nyári biblia táborunkban - az előző évekhez képest csökkent létszámmal, - 17 fővel vettünk részt a Kőbányai gyülekezettel közösen Balatonföldváron.

 

 

A reggeli éneklést követő áhítat után a délelőtti csoportfoglalkozások következtek. A délutánok és az esték egy része szabadfoglalkozással (vetélkedőkkel, versenyekkel, Ki-Mit-Tud-dal, számháborúval, rókavadászattal, sporttal, kézműveskedéssel, homokvárépítéssel, szabadulószobával, játékkal, beszélgetésekkel, fürdéssel) teltek. A vacsorát énektanulás és az esti áhítat követte.

A hét témája: a Gyümölcstermők volt, mottója: Gyümölcsöt csinálni nem lehet, a gyümölcs terem. A szív megváltozásával a jézusi tulajdonságokat a Szentírás a Lélek gyümölcsének nevezi. „A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.” (Gal 5,22) Az igei gondolatokat Szloboda József esperes úrtól és Dr. Szilágyi-Sándor Gabriella, Szilágyi-Sándor András, Péntek András és Bagi László lelkipásztoroktól kaptuk meg.

A csoportos beszélgetéseket, foglalkozásokat a felnőtteknek Szilágyi-Sándor András és Bagi László nagytiszteletű urak vezették, míg a konfirmált ifjakkal Dr. Szilágyi-Sándor Gabriella és Szilágyi-Sándor András lelkipásztor is foglalkozott. A fiatalabbak Ölvediné Virág Enikő hitoktató vezetésével beszélték át a hallottakat egy külön csoportban, míg a legkisebbek kézműveskedéssel is egybekötött foglalkozáson vettek részt.


A sportversenyek között az asztalitenisz, a röplabda, a foci, a csocsó, és a sakk is szerepelt, de úszni, trambulinozni, homokvárat építeni, biliárdozni és malmozni is lehetett.


Az időjárás idén néha a programok módosítására kényszerített, mégis sikerült minden elképzelést megvalósítani. Hálásak vagyunk az Úrnak, hogy a szabadtéri rendezvények megtartásával, fürdéssel, úszással történő felüdülésünk is megvalósult. Lélekben és testben megerősödve tértünk haza.

Nemes Gyula

 

 

Konfirmált fiatalok táborozása

 

A konfirmandusoknak szervezett tábor július 24-28. között volt, a Száday család Balatonmáriafürdőn lévő házában, ingyen. Csak az ellátásunkat kellett kifizetnünk.


Majdnem minden konfirmandus eljött. A hét témája a hitben járás volt. Délelőtt és délután is voltak alkalmak: énekeltünk, imádkoztunk, játszottunk, beszélgettünk.


Teljesen önellátók voltunk: mi vásároltunk be, mi főztünk, és minden feladatot beosztottunk. Sajnos az idő nem kedvezett nekünk különösebben, de ez nem szegte kedvünket, és amikor csak lehetett, bementünk a Balatonba, és kirándulni is voltunk Balatonbogláron a Gömbkilátónál.


" Nekem a nyár fénypontja lett az a néhány óra, amikor a vasútállomáson ragadva dicsőítő énekeket énekeltünk, csapatépítő játékokat játszottunk és az egyre alacsonyodó hőmérséklet ellenére is jól éreztük magunkat." - írta a táborról

Dobos Lilla

 

Ölvediné Virág Enikő

 

 

Presbiterválasztás 2023

 

Egyházunk törvényei szerint 2023. október 15-én megválasztásra kerültek a gyülekezet új presbitériumának tagjai és főgondnoka, akik a feladataikat 2024. január 1-től 2029. december 31-ig látják el.


Presbiterek: Csapó Gábor, Csepregi András Zoltán, Dr. Dobos Sándor, Dóka Sándor, Kiss Gabriella Edit, Mohos Tibor, Nemes Gyula, Dr. Nemes Rita, Dr. Ráth Olivér Zoltán, Száday László, Tóth Ágota, Tóth Tibor.


Pótpresbiterek: Erdei Györgyné, Pápszi Szilvia, Rada Ágnes, Dr. Radenkovits Péterné.


Főgondnok:
Nemes Gyula.

 

 

Isten gazdag áldása kísérje életüket, munkájukat!

 

Nemes Gyula


Soli Deo Gloria

 

Áldott Karácsonyt!

 

 

Állandó alkalmaink

Vasárnap
10:30 Felnőtt és Gyermekistentisztelet

Csütörtök
18:00 Bibliaóra

Úrvacsora
a hó utolsó vasárnapján és a nagy ünnepeken,
előtte csütörtökön előkészítő istentisztelet



Iskolai hittanoktatást Ölvediné Virág Enikő végzi 06 (20) 355 0817.
Az iskolák a honlapunkon megtalálhatók.


A karácsonyi ünnepkör istentiszteleti rendje



December
21. csütörtök 18:00 Előkészítő istentisztelet
24. vasárnap 10:30 Gyermekkarácsony, istentisztelet
25. hétfő 10:30 Karácsony 1. nap úrvacsorával
26. kedd 10:30 Karácsony 2. nap úrvacsorával
31. vasárnap 10:30 Óév vasárnapi istentisztelet
2024. január
1. hétfő 10:30 Újévi istentisztelet


Alkalmainkra mindenkit szeretettel várunk !


Elérhetőségeink

Templom és lelkészi hivatal:
Budapest - Baross téri Református Egyházközség
1146 Budapest, Szabó József u. 16.


Hivatali rend:
hétfő, kedd, szerda 9-12 óra, csütörtök 17-18 óra, valamint más
egyeztetett időpontban. (Nyáron más a rend.)


Tel.:
(1) 343-7705

E-mail: barosster@bpeszak.hu


Bagi László lelkipásztor:
06 (30) 37 22 134, Parókia: (1) 363-7773

Lelkipásztorunk „Szombat féléves” szabadsága alatt a helyettesítést

Peterdiné Molnár Judit lelkipásztor asszony látja el: 06 (30) 539 8750.

Ez idő alatt a hivatali rend: az alkalmakhoz kapcsolódik, azok előtti időpontokban.


Honlap:
http:// www.parokia.hu/lap/baross-teri-reformatusok/


Számlaszám:
OTP Bank Nyrt. 11714006-20001773

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 244, összesen: 213985

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.