Cikkek

Az Ige-hallgató és az Ige

Gyülekezetünkben felmérést készítettünk arról, mit mond a prédikáció és a napi, olvasott ige az igehallgatónak, igeolvasónak? Ennek eredményét tesszük most közzé.


Úgy várom az igehirdetést, mint amikor Jézus megvendégelte a sokaságot. Tovább akarta vezetni magához, az Élet kenyeréhez. Minden alkalommal vendégségbe hív. Meg akar elégíteni, erőket kínál, hogy ki ne dőljünk az úton. Jézus nem nyugszik bele abba, hogy az ember olyan, amilyen. Meglátja, van-e készség benne az új életre. Azt látja bennem, másokban, akivé az ő erejével akar formálni.
Az igehallgatás egy nagy lélegzetvétel. Lehetőségeket kínál az egyenes úton való járásra, megmaradásra. Jézusban növekedni, benne kisebbedni, cselekedve szeretni másokat. Az igén keresztül szólít, tanít, eligazít és feladattal bíz meg. Azért, hogy én, aki hiszek, mások felé is kész legyek továbbadni szeretetét, bocsánatát, amiért keres minket Jézus.
Ezekről töményen hallok az igehirdetőn keresztül. Az emberek között, a megnagyobbodott családomban igen fontos a vallástétel. Az igén keresztül Isten Lelke beszél hozzám. És jó figyelni Rá!
Az igehirdetés nem egysíkú, hanem leven, változatos, minden irányba tud hatni, ereje krisztusi. Sok hívogatás, a felkínált kegyelem van benne. Jézus az egyetlen Szabadító!
Az ige meg is fedd, megítél. Rámutat gyengeségeimre, engedetlenségeimre, kishitűségemre, félelmeimre.
A választás ránk van bízva, melyik úton akarok járni. Hű keresztyénnek megmaradni a gyülekezet közösségében. Áldás lenni az ő szent kezében! /X/

Az ige előtt imádkozva, csendben kell lenni. Várva isten eligazító szavára. A Szentlélek isten cselekszik a Biblia szaván keresztül az olvasó életében.
"A teljes Írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jócselekedetre felkészített.- (II. Timóteus 3,16-17.)
A Biblia nem a mi erőfeszítésünkre bízza, hogy eljussunk Isten közelébe, hanem titokzatos eszköz abban, hogy megragadjon, megváltoztasson nézeteimben, és felfogásomban, a hit útján való járásomban és megmaradásomban. Az Isten igéje biztos alap, lehet rá építkezni. Kőszikla, ha inognék. Adj sziklát a lábam alá Istenem. Az evangélium gyógyító szeretet az életemnek. Menjetek ezt elbeszélni, Jézus a Király. Az Isten ígéretei mikor kicsendülnek az írott igéből, csodálatos. "Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened- Megerősítettél. -Ne vess el engemet az én vénségemnek idején, mikor elfogy az én erőm, ne hagyj el engem.- (Zsoltárok 7l,9) "Erőt ad a megfáradottnak, és az erőtlen erejét megsokasítja.- /Ézsaiás 4o:29/
Özv. Andrássy Kálmánné

"Nekem a prédikáció, a hirdetett ige megnyugvást, örömet, vigasztalást, az Úr Jézusban való hitet és reménységet jelenti. Például, amikor vasárnap délelőtt az istentisztelet előtt megszólal az orgona és az énekszó, akkor Istent magasztaljuk. Ha lelkészeink felmennek a szószékre, imádkozom és várom az ige felolvasását, mit is üzen ma nekem és a gyülekezetnek az Isten szolgája által? De ha valaki ezekből kimarad vagy elkésik az istentiszteletről, kiesik a kegyelemből és az áldásokból. Mert Krisztus minket táplál!
Az Isten népe pedig olyan, mint a nyáj. Jézus is azt kérdezte Simon Pétertől: "Szeretsz-e engem? Felelte Jézus: "Legeltesd az én juhaimat. (János evangéliuma 21,15-17.) tehát az igehirdetés éltető (mint a forrásvíz) növekedést jelent testben és lélekben az Úr Jézus által.-/X/

"Számomra az olvasott ige, a mindennapi imádság erőt és megtartatást ad. (Pl. olyan, mint egy szép
virágcsokor, amiből illat árad.)Isten igéje a Bibliaolvasó Kalauz alapján tanít, int, és megvilágít a Szentlélek által, mit is akar nekem mondani? Bár előfordult, hogy nem értettem és nem értem igazán Isten nagy próbatételeit, mert az "felette nagy titok!- Később én is úgy értettem meg, mint Illés próféta, amikor futott Jézabel elől a Hóreb hegyéig. "És akkor egy halk és szelíd hang hallatszék...- (I. Királyok 19,12.) Ezért is nagyon fontos, hogy az istentiszteleten, a bibliaórán, az evangélizáció alkalmain gyülekezetünk részt vegyen.
A mi életünk Jézusnál kezdődik és Jézusnál végződik. "Én vagyok az Alfa és az Omega- (Jelenések 22,13.) Tehát döntő, hogy meghallom-e mit mond nekem az olvasott ige? Befogadom-e az Úr Jézus kopogtatását és üzenetét?
Ha igen, akkor az út összeköt vele már itt a földön és majd az örök életben is!-/X/

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél