Cikkek

Karácsonyi emlékeim

Édesapánk, református lelkész volt Erdélyben egy faluban. Négyen vagyunk testvérek és mind a négyen kollégiumban laktunk egy közeli városban. Mindig nagyon vártuk a téli vakációt és a Karácsonyt.

Karácsony estélyén bekopogtak a betlehemesek és karácsonyi mondókákat, énekeket adtak elő.
Édesanyánk süteménnyel kínálta őket.
Estére, hat órakor kezdődött a Karácsony esti istentisztelet. A templomban feldíszített fenyő várta az ünneplő gyülekezetet. Az istentisztelet után a gyerekek ünnepi műsorral készültek Jézus születésének megemlékezésére. Még mindig őrzöm azokat a verses köteteket, amiből édesapám kijelölte az elmondandó verseket. Mivel mi mind a négyen testvérek elég jól énekelünk, karácsonyi énekeket adtunk elő. A legnagyobb öröm minden gyerek számára a fenyőfán lévő cukor szétosztása volt. Ezt a két-három szem cukrot kapták a jelenlévő gyerekek ajándékként. Erre a szaloncukorra nagyon ügyeltünk, nem ettük meg, csak valamikor újév után. Különleges varázsa volt.
Ünnep estéjén, családunk, a már feldíszített fa körül állva, hálát adott Istennek, hogy megszületett a Megváltó.
Karácsony első napján, vagy már Karácsony estélyén érkezett a legátus a gyülekezetbe. Nálunk az volt a szokás, hogy a legátus, mindig az éppen arra az alkalomra jelentkező gyülekezeti tagnál volt elszállásolva.
A gyermekkori kedves karácsonyi ünnepekre mindig nagy szeretettel emlékezem.

Engedtessék meg, hogy a fenti személyes élményeim után, családommal együtt, egy Wass Albert üzenettel kívánjak az egész gyülekezetnek áldott Karácsonyi ünnepet!

Tóthné Kovács Emese

"Nézzetek a szívetekbe karácsonyos szemmel, őszinte és becsületes lélekkel. S ha azt látjátok az ön-keresés során, hogy szíveteknek valamelyik zugában rosszindulat, irigység, keserűség vagy bármiféle más tisztátalan érzés lakozik valamely magyar testvéretekkel szemben: gyomláljátok ki azt gyorsan, mielőtt véglegesen és halálosan megmérgezné bennetek az életet. Nyissátok meg szíveteknek minden ablakát, és eresszétek be oda a napfényt, hadd pusztítson ki belőletek minden sötétséget ezen a karácsonyon. A civódások, pártoskodások nemzettéből változzatok át a szeretet nemzetévé, s lássátok meg: attól a pillanattól kezdve veletek lesz az Isten.-
(Wass Albert: Karácsonyi levél)

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél