Cikkek

Újévi köszöntő

"Az Úr Lelke van énrajtam, mert felkent engem, hogy ...hirdessem az Úr kedves esztendejét.- (Lukács ev. 4,18-19.)


Ha végigolvassuk a fenti igehelyről Jézus názáreti látogatásának történetét, bizonyára megdöbbenünk. Jézus jó hírt hirdet, Isten kedves esztendejét jövendöli. Válaszként földijei kiűzik a városból, és le akarják lökni a szikláról, hogy meghaljon.
Hát, ennyire értetlen és sötét az emberi szív, hogy az Istentől felé nyújtott jézusi ajándékot visszautasítja, Jézust halálba küldené?
Názáretben régen ilyen volt a mentalitás, és ilyen ma is sok városban és faluban, ahol lenézik a hit ajándékát, ahol segítségért fűhöz-fához szaladnak, de az Istentől jövő segítséget semmibe veszik.
De függetlenül attól, mit tettek a názáretiek, mégis Jézus szava teljesedett be. Jézus szava jó hírt hirdetett, isten szeretetét betegeknek, gyászolóknak, megvetetteknek. Azoknak, akik a társadalom többségét alkották, de akiknek mégsem volt súlyuk a társadalomban.
Jöttek a betegek és Jézus beszélt velük, gyógyította testüket-lelküket. Jöttek a tömegek éhes gyomorral és éhes szívvel, és Jézus megelégítette őket. Jött a tudós Nikodémus, aki rácsodálkozott Jézusra, és az eddig hallottaknál is nagyobb isteni titokról, az újjászületésről hallott. Jézusért küldtek a gyászolók, és ő megvigasztalta őket.
Az Úr kedves esztendeje eljött mindenkihez, aki Jézushoz jött. Rájuk mosolygott Isten a csodákon keresztül. Gyógyító szeretete, lelket mentő jósága Jézus által mindenkié lehetett, aki találkozott Jézussal. Isten országa megnyílt a Jézust követők előtt.
A következő esztendő elé emberileg félelemmel nézünk. Ki tudja, mennyi terhet raknak még ránk? Bírjuk-e anyagiakkal, bírjuk-e idegekkel? Hoz-e az új év betegséget, gyászt? Bírjuk-e majd lelki erővel a próbákat?
Emberileg nincs felelet ezekre a kérdésekre, de van jézusi válasz. Mindannyiunk számára az Úr kedves esztendeje jön, ha Jézushoz közel leszünk. Ő segít, igéje vigasztal, szava reménységet ad. Apró és nagy csodái kísérik az életünket. Hívogat: Jöjjetek énhozzám...
Egy nyitott ajtó maradt már csak számunkra, ahová bizalommal mehetünk segítséget, ajándékot kérni. Jézus ajtaja nyitva van, nyitva lesz. Kereszthordozásunk mellett is az Úr kedves esztendeje vár ránk!
Már most legyünk hálásak ezért a kegyelemért.

Tóthné Magyar Ágota
lelkipásztor

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél