Cikkek

Lelkipásztor-portré I.

Mező Miklós zápszonyi lelkipásztor (Kárpátalja)


Hogyan indult a teológiára, mik voltak a kezdetek, könnyű volt vagy nehéz volt a lelkipásztor életet elkezdeni?

Teológiai tanulmányaimat közvetlenül a rendszerváltozás előtt kezdtem el. Az akkori szovjet kormány nem engedte meg, hogy kijöjjünk külföldre teológiát tanulni. Így, ebben a szükséghelyzetben az idősebb lelkészek, - akik még a II. világháború előtt Magyarországon és Szlovákiában tanultak, - ők oktattak bennünket, és innen, Magyarországról is kaptunk teológiai jegyzeteket.

Van-e most református teológia Kárpátalján?

Nincsen református teológia, most már a leendő teológusok átjönnek Magyarországra tanulni. Néhány évig jártak még Szlovákiába Rév-Komáromba, és Romániába Kolozsvárra. Van még egy ukrán nyelvű oktatást végző teológia Ukrajnában, Kijevben, ezt a holland reformátusok szervezik.

Tudna- mondani néhány szót azokról a gyülekezetekről, ahol szolgál? Úgy tudom, három gyülekezetről van szó.

A fő gyülekezet Zápszony, ahol lakom, emellett Rafajnaújfalu és Beregsom, ahol még szolgálok. A legnagyobb lélekszámú Zápszony, 1250 fővel, Rafajnaújfalu 850 fős, Beregsomban 650 református él. Mindenütt vannak vasárnapi és hétköznapi istentiszteletek is. Vannak bibliaórák és hittanórák is, négy végzett hitoktató segíti a munkámat. Négy gyermekmunkás dolgozik még a gyülekezetekben és most készül egy hölgy a debreceni Református Egyetemen vallástanárnak, aki beáll majd a munkába.

Milyenek ezek a települések, ahol szolgál és miből élnek itt az emberek?

Ezek a települések, mivel közel vannak a magyar határhoz, szinte színtiszta magyar falvak, 1-2 család más nemzetiségű. Az emberek többsége a rendszerváltásig a tsz-ben dolgozott. Az elmúlt 10 évben nagy volt a munkanélküliség, ezért a családapák a határ túloldalán dolgoztak, így próbálták a megélhetést biztosítani, emellett földműveléssel és állattenyésztéssel is foglalkoznak.

Itt, Magyarországon gyülekezeti tagjaink zöme 60 év feletti, főként nyugdíjas. Hogyan él Kárpátalján egy nyugdíjas, meg tud-e élni a jövedelméből?

Nagyon be kell osztani a nyugdíjat, mert az átlagnyugdíj kb. 20 ezer forint, ha átszámítjuk. Az élelmiszerek viszont drágábbak, mint itt az anyaországban, pl. a hús. Vezetékes gáz nincs még a faluban, a vezetékeket még csak most rakják le, így a legtöbben cserépkályhával fűtenek. A fa elég drága, egy teherkocsi fa ára két havi nyugdíjba is kerül.

Tudna-e mondani valamit a családjáról, hogyan él egy református lelkész Kárpátalján?

Isten kegyelméből feleségemmel már 17 éves házasok vagyunk. Öt gyermekünk van, négy fiunk és egy kislányunk. Legidősebb gyermekünk 16 éves és a legkisebbek az ikrek, ők 9 hónaposak. A falusi gyülekezetben mindenkinek a szeme ott van a lelkészcsaládon. Megvannak a mindennapok terhei, nehézségei, de emellett Isten nagyon sok örömöt is ad. Különösen örülünk annak, hogy fiatalodik a gyülekezet, egyre több fiatal kapcsolódik be az egyházi életbe.

Úgy tudjuk, ébredés is van Kárpátalján, és ezzel kapcsolható össze, hogy egy új felekezet is létrejött. Hogyan látszik ez most, 2007. őszén?

Az elmúlt években néhány lelkész, pontosan 5 lelkész egyházszakadást próbált véghez vinni Kárpátalján. Hála Istennek, ezt az elképzelést csak részben tudták megvalósítani. De ez is elég komoly problémát okozott a református egyház számára. De azt is látjuk, hogy ez használt nagyon sok gyülekezetnek. Akik megmaradtak, azok belátták, kevés az, hogy részt veszünk vasárnaponként az istentiszteleten, komolyan kell venni a hitet, naponként olvasni kell a Szentírást.

Úgy tudom, változások is történtek mostanában Kárpátalján. Ki most a református püspök és ki az az esperes, akinek az egyházmegyéjében szolgál?

Püspökünk fiatal, mindössze 37 éves, Debrecenben végzett,Zán Fábián Sándornak hívják, nemrégen volt a beiktatása. A három egyházmegye közül a legnagyobban, a Beregi Egyházmegyében szolgál. Esperesem Szántó János, haranglábi lelkipásztor.

Köszönöm a beszélgetést, - munkájára, családjára Isten áldását kérem.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél