Nyomtat Elküld Olvasási nézet

BESZÁMOLÓ

Beszámoló „Megállapodásról”

Mint arról értesülhettek a „Verőce Tükör”-ből, valamint hallhatták Grauszmann György úr, polgármesterünk karácsonyi beszédében, létrejött a megállapodás Verőce Község Önkormányzata és a Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde intézményfenntartója a Verőcei Református Egyházközség között.

A megállapodással mi magunk (fenntartói oldalról) megelégedettek nem vagyunk, de jobbra jelen feltétrelrendszerben nem volt módunk.
Röviden az előzményekről:

1. Hosszú ideje köztudott és ezt Iskolavezetés és mi, mint Fenntartó is többször jeleztük az intézmény ingatlanállományának tulajdonosa, így a tulajdonos Önkormányzat felé, hogy az iskolát kinőttük, bővítésre van szükség! Ezt az Önkormányzat tudomásul vette, ám forrása nem lévén nem tudott mit tenni. Annyi történt, hogy Grauszmann György polgármester úrral 2020 őszén elmentünk Semjén Zsolt egyházi ügyek államtitkárához, aki meghallgatva támogatáskérésünket azt kérte polgármester úrtól, hogy az Önkormányzat a hatályos törvények alapján adja át az ingatlan tulajdonjogát – amit vagyonvesztés nélkül megtehet a tv. alapján – a Fenntartónak, illetve tőlem, mint a Fenntartó képviselőjétől annyit kért, hogy írjam püspök úrnak, hogy nála jártunk ezügyben.

Az Önkormányzat az ingatlant nem adta át, magam levelemet megírtam püspök úr felé, majd Ladányi Károly Főgondnok úr közbenjárására, bár az ingatlant nem kaptuk meg, egyházunk vezetősége eljött Verőcére, hogy egy kb. 300M. Ft-os ingatlanbővítésről tárgyaljanak az Önkormányzattal. A beruházás meghiúsult, mivel az Önkormányzat ahhoz ragaszkodott, hogy amit az egyház épít, az is legyen az önkormányzat tulajdona.

2. 2022 karácsonyára készülve Grauszmann György polgármester úr azt nyilatkozta a Verőcei Tükörnek, hogy az Önkormányzat megfontolja, hogy kívánja-e továbbra is a református fenntartóval működtetni az Intézményt. Itt jegyzem meg, hogy az iskolafenntartás már régen nem önkormányzati feladatellátási terület, tehát az nem is tartozik az Önkormányzat hatáskörébe! Majd mikor az új törvény megjelent (1997. évi CXXIV. tv.-nek a 2022. évi LXXVIII. tv. módosítása), és határozatot hoztunk e tárgyban a kérelem beadásáról, aminek alapján, ha a fenntartó egyházközég kéri, akkor az Önkormányzat köteles átadni a Fenntartónak a tulajdont, nagyon szigorú feltételek mellett, akkor az Önkormányzat arról hozott határozatot, hogy nem kívánja a továbbiakban velünk működtetni az Intézményt. Ebben az ügyben több más lépést is tett az Önkormányzat.

Magunk megkérdeztük a dolgozói állományt, valamint a szülöket egy fórumon erről, és mindkét oldal arról biztosított minket, azt szeretnék, hogy az Intézmény teljes egészében továbbra is a Református Egyházközség fenntartásában működjön.

Így érkeztünk el a közel egy évig tartó tárgyalások során az aláírt „Megállapodáshoz”, miszerint meghatározatlan ideig a Verőcei Református Egyházközség az Intézmény fenntartója oly módon, hogy az ingatlan együttes továbbra is az Önkormányzat tulajdonában marad, aki évi minimum 10M Forinttal támogatja az Intézményt. Ezen felül a Fenntartó megkapja tulajdonba, a tv. által meghatározott feltételekkel Garam u. 10. számú ingatlant oktatási-nevelési célokra.

A „Megállapodás” tárgyalásit végigkísérte egyfajta bizonytalanság érzés, mely abból fakadt, hogy az Önkormányzat képviselői jelezték, hogy kész forgatókönyvük van arra nézve, amennyiben Fenntartó nem lép vissza a tulajdonba vetéli szándékától. Mit jelent ez? Mivel a bölcsőde önkormányzati és szociális feladatellátási terület, azt azonnal elvehette volna a fenntartótól, de legkésőbb ez év júniusától, amikor is lejár a korábbi feladatellátási megállapodásunk. Az óvodát perelhette volna, mert bár nevelési intézmény, de szintén önkormányzati feladatellátási terület. Perelhette volna a tornacsarnokot, mert bár pályázati pénzből épült, amire még Márkus Gábor lp. úr pályázott, mégis az Önkormányzat telkén van, és az Önkormányzat adta hozzá az önrészt.

Fenntartó Egyházközség presbitériuma (döntéshozó testülete) nem vállalta fel azt a kockázatot, hogy a településen egyfajta harc, és éveken át tartó perlekedés bontakozzék ki az Önkormányzat és a Református Egyházközség között. Sőt inkább mindenképpen a békés megoldást kereste. Tekintve az idejáró gyermekek szüleinek álláspontját, az idejáró gyermekek érdekeit, a településért és jövőnkért való felelősségvállalásunkat megkötöttük a jelen Megállapodást az Önkormányzattal.

Jelenti ez azt, hogy belátható időn belül egyházi pályázati forráshoz nem juthatunk, így bővítésről, nagyobb fejlesztésről nem álmodhatunk, mert egyházi pénzt önkormányzati tulajdonú ingatlanba nem lehet befektetni. Ezt az Önkormányzat egyébként a Garam u. 10 sz. alatti épülettel igyekezett kiváltani, azzal, hogy arra pályázhatunk. Továbbá egyházunk egyébként is megcsappant forrásait a saját ingatlanjaiba, vagy a most átvett ingatlanokba fogja fektetni.

Mi, (Fenntartó Egyházközség), továbbra is végezzük munkánkat, mint eddig remélve, hogy ezen megállapodás nem örökre szól, és kedvező változások következtében az Intézmény egészére nézve jobb lehetőséggel is rendelkezhetünk majd.

Köszönöm figyelmüket.

Verőce, 2024. január.

Fenntartó képviselői:


Ladányi Károly                               Böttger Antal
főgondnok                                     ref. lelkipásztor

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 205, összesen: 357392

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.