Nyomtat Elküld Olvasási nézet

"Én élek, és ti is élni fogtok." János 14,19

Templomunk öreg harangja 2019. november 03-án hálaadó Istentiszteletre hívott. A népes gyülekezet ezen a vasárnapon lelkipásztorunkat búcsúztatta. Márkus Gábor református lelkész a verőcei református egyházközség élén eltöltött 23 év szolgálat után 2019. június 01-én nyugdíjba vonult. Azóta - az új lelkipásztor érkezéséig - helyettes lelkészkénként látta el a szolgálatot. Mint helyettes lelkész, Isten igéjét hivatalosan ezen az alkalmon hirdette utoljára, hiszen gyülekezetünknek Böttger Antal református lelkész személyében már van új választott lelkipásztora.

Márkus Gábor ny. református lelkész búcsú Istentiszteletén kedvenc igéje, a János 14, 19 alapján hirdette az evangéliumot.

Igehirdetésében többek között arról beszélt, hogy Isten szava mindazoknak szól, akik az életükben szeretetet, békét, és örömöt szeretnének. Akkor fog elkezdődni az igazi életem, ha hiszek. Ha megértettem és megértem a jézusi élet gyönyörűségét. „Mert én élek, és ti is élni fogtok.” Idézte a krisztusi mondatot. Elmondta, hogy vele mindez megtörténhetett a gyülekezetben, és a hajléktalanok körében végzett 27 - éves szolgálatában, de a kórházban is, mert ez az ige adta neki a legnagyobb erőt, majd így folytatta: „Hálát adok az eltöltött évekért, megköszönök minden kedves szót, szeretetet, odafigyelést, segítséget, a gyülekezetünknek és Intézményünknek egyaránt. Én is élek, örömmel élek, és hála van a szívemben, hogy elköszönhetek. Ti is élni fogtok. „Ezt ígéri Jézus mindnyájunknak. Az életre kell koncentrálni, arra, ahogyan Krisztus élt. „Hitem szerint ez a gyülekezet az Intézménnyel együtt tovább fog erősödni….” Mondta többek között.

(Az igehirdetés és a hálaadó Istentisztelet hanganyaga teljes terjedelemben meghallgatható a képek alatti Csatolt dokumentumokban”)

Az ünnepi alkalom résztvevői közül többen szót kértek, megköszönték valamint méltatták nagytiszteletű úr helytállását, és az elmúlt évtizedek Istentől kapott ajándékait.
Ladányi Károly presbiter iskolaügyi gondnok köszönetet mondott az elmúlt 23 évért, majd gondnok asszonyunk Szabó Zoltánné Erzsike az 5Mózes 8,2 igéjével („Emlékezz vissza az útra, amelyen vezetett Istened az Úr”) köszöntötte távozó lelkipásztorunkat. Gondnok asszonyunk köszöntő beszédében többek között kihangsúlyozta, hogy nagytiszteletű úr minden szolgálatán és munkáján Isten áldása volt, szeretetével, tanításával, munkálkodásával, Isten gazdagon megáldotta gyülekezetünket.
Ladányi Károly presbiter virágcsokorral köszöntötte Márkusné Láng Ilona ny. református lelkipásztort, „aki mint feleség, végig kitartott és munkájában segítette lelkészünket."
Molnár Gyuláné a nagymarosi református gyülekezet nevében ének áldással mondott köszöntőt.
Az óvodások Juhász Tiborné óvónő vezetésével, egy kedves műsorral lepték meg lelkipásztorunkat, de meglepetés volt a pedagógusok erre az alkalomra összeállt - Böttger Antal református lelkész gitárkíséretével – fellépő énekegyüttes műsora is. Dicsérjük együtt az Urat, zengett az ének. 
Gyülekezetünk tagjai, Sági Istvánné Erzsébet és Mózes Gáborné Éva, keresztyén versekkel mondtak hálát és áldást tiszteletes úr szolgálatáért.
A köszöntők sorában ott volt Urbán-Mihály Edit Angéla a Tiszta Forrás Alapítvány Református Hajléktalanmisszió éjjeli menedékhely, nappali melegedő és utcai szolgálat intézményének vezetője is, aki megköszönte azt a gyümölcsöző együttműködést, ami az elmúlt a 23-év alatt megvalósult a gyülekezet és az intézmény között, hiszen itt tarthatták hitmélyítő alkalmaikat, gyógyító konferenciáikat, de részt vettek a gyermektáborok szervezésében is. Reményét fejezte ki hogy Isten segítségével, aki az életünkben munkálkodik, ez a jó együttműködés a jövőben is folytatódni fog. Köszöntését a 90. zsoltár verseivel fejezte be: „Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!” – „Láttassék meg a te műved a te szolgáidon, és a te dicsőséged azoknak fiain.” –„És legyen az Úrnak, a mi Istenünknek jó kedve mi rajtunk, és a mi kezünknek munkáját tedd állandóvá!”
A köszöntéseket gyülekezetünk énekkara a megváltó Jézus Krisztus dicséretét zengő kórusmű előadásával zárta, Szotyori Nagy Gábor ny. lelkész kántor kórusvezető vezényletével.
Márkus Gábor ny. lelkipásztor megköszönte a gyülekezetnek és a presbitériumnak az itt eltöltött 23 esztendőt, hogy a presbitérium mindvégig egységes volt. Azt kívánta, hogy ez a továbbiakban is így legyen, mert ez az Isten ügyének, a gyülekezetnek, és a presbitériumnak egyaránt érdeke. Majd így folytatta:  „Hadd búcsúzzak el azzal a tiszta szívvel, hogy lehet, hogy keveset tettem, talán többet is lehetett volna, nem tudom, ezt az Úr Isten majd megítéli, én örömmel fogok gondolni erre a napra, és sokat fogok imádkozni ezért a gyülekezetért. Köszönöm, hogy itt lehettem.”
Böttger Antal református lelkész gyülekezetünk új lelkipásztora a hirdetések felolvasása után köszönetet mondott a gyülekezet segítségéért, amit a parókiába történt beköltözése és a takarítása során nyújtott. Kifejezte személyes köszönetét Márkus Gábor ny. lelkipásztornak a 23 év szolgálatáért, és mert úgy vehette át a gyülekezetet, hogy az „épületek és az infrastruktúra tökéletesen rendben vannak.” Örömét fejezte ki hogy egy élő, szerető, hívő közösség fogadta, és az első pillanattól kezdve befogadta. A leköszönő lelkipásztorunknak örömben és szeretetben eltöltött hosszú békés nyugdíjas éveket kívánt, életére, valamint feleségének, családjának, szeretteinek életére Isten áldását kérte. Megköszönte azoknak a munkáját is, akik a hálaadó Istentisztelet előkészítésében és lebonyolításban részt vettek, szolgáltak, imádságokkal, sütemény és egyéb adományokkal az alkalomhoz hozzájárultak.
A búcsú hálaadó Istentisztelet, a Szózat közös eléneklése után szeretetvendégséggel folytatódott, illetve fejeződött be. /szk/

A fényképösszeállítást Gubacsi László testvérünk (nagymarosi gyülekezet) fotókkal  kiegészítette. Köszönjük!

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 78, összesen: 357265

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.