Istenbe vetett hittel

Igazgatói beszámoló a verőcei Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde Igazgatótanácsa és Presbitériuma számára
a 2019/2020 tanév első félévéről

Történelmi időket élünk. A tanév elején a Verőcei Református Egyházközség élére új lelkész került Böttger Antal személyében. Az ősszel önkormányzati választások is voltak, aminek eredményeképp megújult a Verőcei Önkormányzat képviselőtestülete. Szeptember óta a korábbi helyetteseim nyugdíjba vonulása után Bahilné Nagy Zsuzsanna és Kovácsné Kurinczi Brigitta lettek az új helyettesek. Úgy érzem az első pillanattól kezdve sikerült jó hangulatú, eredményes közös munkát végeznünk. A megújulás után a dolgos hétköznapok, a sok-sok intéznivaló, rengeteg feladat várt mindannyiunkra.
Átdolgozás alatt van az Önkormányzat és a Gyülekezet között 2004 óta fennálló szerződés a település iskolájának, óvodájának, bölcsődéjének fenntartásáról. Ezt az azóta eltelt időszak tapasztalatai, valamint a megváltozott jogszabályi háttér is indokolják.
Rengeteg munka, feladat vár ránk, a tanév hátralévő részében, hiszen a napokban megjelent az új Nemzeti Alaptanterv, és 2020 szeptemberében az 1. és az 5. évfolyamtól kezdődően, felmenő rendszerben be is kell azt vezetnünk.
Tavasszal a Néphagyományőrző Óvodák Országos Egyesületének Kárpát-medencei találkozóját intézményünk szervezi. Hogy csak a legnagyobb feladatokat említsem.
Emellett a mindennapi oktató-nevelő munka, a felzárkóztatás, a versenyfelkészítés, a rengeteg szabadidős program, szakkörök, sportfoglalkozások, színház- és koncertlátogatások, speciális napok, …
Idén szeptemberre - mint ahogyan azt már évek óta jelzem – ki fogjuk nőni az iskolát. Most 13 osztállyal, teltházzal működünk. Szeptemberben 14 osztállyal kell indulnunk. Az Önkormányzat tulajdonában lévő iskola épülete már nem alkalmas ekkora létszám, ennyi osztály befogadására.
Jelen állás szerint csak akkor nem kell verőcei gyermekek felvételét elutasítanunk, ha az egyik induló első osztályt a Református Egyházközség gyülekezeti terméből kialakított tanteremben helyezzük el. Köszönet a gyülekezet előrelátó gondoskodásáért! De 2021 szeptemberére már nincs tervünk. Égetően szükséges lenne az iskolaépület bővítése. 2021-ben újabb osztályteremre lesz szükség, mert indul a 15. osztály, 2022 szeptemberében pedig a 16.
Reméljük az Önkormányzatnak sikerül megoldást találnia erre a helyzetre. Az intézményt működtető, fenntartó Verőcei Református Egyházközség a továbbiakban is keresi az együttműködés lehetőségeit, és lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni.
Istennek hálát adva mondhatjuk el, hogy lassan túl vagyunk az idei tanév első félévén. Nagyon szép tanulmányi és versenyeredmények születtek. Sajnos azonban nagyon magas a hiányzások mértéke. Már többen túl vannak az 50 órányi igazolatlan hiányzáson, így több család esetében kezdeményezte a gyámhatóság a családi pótlék három havi szüneteltetését. De van olyan diákunk is, aki az egész évben engedélyezett 250 tanórányi hiányzást is elérte, és többen, akik megközelítették ezt a mértéket.
Az iskolásaink a mindennapi tanulás mellett számos sport és tanulmányi versenyen vesznek részt. Az elért eredmények között számos dobogós helyezést találunk. Nem csak regionális tanulmányi és sportversenyen sikerül jó helyezéseket elérnünk, hanem országos versenyeken is öregbítik diákjaink iskolánk hírnevét. Az iskola honlapján (veroceiskola.hu) minden elért eredményt közzéteszünk. Köszönet a felkészítő pedagógusoknak, és a versenyző diákoknak is!
Az óvodában, bölcsődében is komoly szakmai munka folyik. Túl vagyunk a beiratkozók zömének beszoktatásán, bár a kicsik felvétele a nevelési év során folyamatosan történik. A nevelési év első negyedében megtörtént a nagycsoportosok előzetes felmérése, melynek célja, hogy az óvónők a lehető legszakszerűbb, leginkább fejlesztésre szoruló területekre koncentráló szakmai munkát folytathassanak az elérhető legjobb iskolai előkészítés érdekében. Az iskolakezdés, pontosabban a plusz egy év óvodai jogviszony kérésének megváltozó szabályai miatt is nagyon fontos volt, hogy a nagycsoportosok minél előbb szakvéleményekhez jussanak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy óvónőink, dajkáink mindent megtesznek azért, hogy csak valóban iskolaérett gyermekek kerüljenek át az iskolába. Reméljük, ezt a célt a jövőben is sikerül elérnünk.
2019 nyarának fontos feladata volt az iskolai, óvodai udvar fejlesztése, füvesítése, játékeszközök vásárlása, valamint az informatikai eszközpark fejlesztése az iskolában is és az óvodában is. Szeptemberben örömmel vettük birtokba a megszépült udvarokat. A tél elmúltával remélem sikerül hamar hasonlóan szép állapotba hozni a gyepet, a z udvart!
Megtörtént az iskolai wifihálózat fejlesztése is. Már csak a jelszavakra várunk a szolgáltatótól, és remélhetőleg minden kolléga megelégedéssel tudja a legkorszerűbb infokommunikációs eszközöket is használni a tanórákon.
A bölcsődében is zajlik a munka. Kíváncsian várjuk az Önkormányzat döntését a bölcsőde további működtetésével, fenntartásával kapcsolatban. Nem tudjuk még, mikorra lesz készen az új bölcsőde épülete, ki fogja azt működtetni, és mikortól. Szóbeli ígéretek elhangzottak ugyan, de várjuk a hivatalos döntést ezzel kapcsolatban.
Továbbra is nagyon nagy szüksége lenne az intézménynek egy nagyméretű raktárhelyiségre. Ez a probléma mielőbbi megoldást sürget. Egy ekkora intézmény nem tud létezni raktárhelyiség/helyiségek nélkül.
Azt gondolom, az intézményről kialakult összkép mindenképpen pozitív. Nagyon büszke vagyok az elért eredményekre, kollégáim munkájára, az iskolai, óvodai, bölcsődei nevelőtestületekre, a munkához való hozzáállásukra. Hálás vagyok nekik mindazért, amit igazgatóként az elmúlt 10 évben közösen sikerült elérnünk.

Istenbe vetett hittel kívánok mindnyájunknak békés, nyugodt második félévet!

Szanyó István igazgató

Verőce, 2020. február 03.

 

 

Programok a második félévben

január
27-től félévi szülői értekezletek hete
február
3. félévzáró tantestületi értekezlet
7. felsős farsang
8. óvodai farsang, alsós farsang, szülői bál
17. iskolai, óvodai szabadnap (ledolgozva 2020. febr. 7.)
18. iskolai, óvodai szabadnap (ledolgozva 2020. máj. 23.)
19. iskolai nev. nélk. nap, óvodai szabadnap (ledolgozva 2019. okt. 5.)
20. iskolai nev. nélk. nap
21. iskolai nev. nélk. nap
március
12. Gergely járás
13. iskolai ünnep (ünneplő ruha)
április
6. ¾ éves fogadóóra
8. költészet napi ünnep, Húsvéti csendesnap
9. tavaszi szünet első napja
14. tavaszi szünet utolsó napja
16. Föld napja
17. tudomány napja (speciális tanítási nap)
21. Bölcsődék napja
23. óvoda nevelés nélküli nap
24. iskola + óvoda nevelés nélküli nap Néphagyományos Találkozó
25. tánc világnapja
május
4.-8. óvodai anyák napi műsorok
8. iskolai jótékonysági délután
13.-14. tavaszi papír és vasgyűjtés
20. idegen nyelvi kompetenciamérés 6. és 8. évfolyamokon
23. intézményi gyermeknap
27. magyar nyelv és irodalom és matematika kompetenciamérés 6. és 8. évfolyamokon
29. Pünkösdi csendesnap; óvodai ballagás
június
2. iskolai kirándulási nap
3. 4. és 7. évfolyam kirándul
4. Trianon emléknap
12. osztályozó értekezlet
15. utolsó tanítási nap, ballagási próba, sportnap
19. ballagás, bizonyítványosztás
22.-26. iskolai kézműves tábor
Az óvoda nyári leállása: július 20. – augusztus 23.-ig, a bölcsőde nyári leállása június 29.-től július 31.-ig tart.

Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde.JPG

Vissza az oldalra

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 252, összesen: 356165

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.