belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Kitekintés

Miklya Luzsányi Mónika

Hamuban sült pogácsa és extrudált kenyér

(Instant) megoldások gyermeink tarisznyájába

A minap kezembe került egy szépen kötött kis füzet, gyerekkori „Emlékkönyvem”. Apró lakat őrzi titkait, kulcsát ma már sehol sem találom, elkallódhatott valahol az évek során. Így kinyitni sem tudom, feltörni nincs szívem, de talán nem is baj. Mert azok az üzenetek, amelyek igazán lényegesek, örökre megmaradtak bennem.

Nem kell kinyitnom az emlékkönyvet ahhoz, hogy felidéződjenek bennem a sorok, félálomban is el tudnám mondani valamennyit. Életem részévé váltak, s hatnak sok év, évtized távlatából is. S ha nehéz helyzetben vagyok, néha jó megvizsgálni magamat a szüleim, szeretteim, tanáraim tükrében. Megteszek-e mindent a rózsámért akkor is, ha jönnek a fagyok és szélviharok, itt lakik-e az öröm, a boldogság közöttünk még akkor is, ha az ajtónkon a szükség kopogtat, netán dörömböl? Hiszek-e a szerelem örökkévalóságában huszonöt év házasság után, képes vagyok-e naponta odaadni magam választott társamnak mind testestül, mind lelkestül?

Szellemi muníció

Mi, mai szülők, nevelők is megpróbáljuk az aforizmákba, idézetekbe sűrített életbölcsességünket átadni gyermekeinek. Az ajándékkönyvek első oldalára bejegyzett idézetekkel, vagy a ballagó tarisznyákba rejtett bölcsességekkel is ezt a célt szeretnénk elérni, ám – valljuk be – sajnos ritkán érik el céljukat. A gyerek csak átfutja azt a néhány sort, megköszöni szépen az ajándékot, aztán puszi-puszi, már megy is tovább, s bontogatja a többi ajándékcsomagot. S amikor nyakunkba ugrik a mobiltelefon vagy a laptop láttán, vele örülünk mi is, és nem is gondolunk arra, hogy az az egy sor, amit az ajándékkönyvbe írtunk, értékesebb lehet bármi másnál.
Mert vehetünk a gyereknek „dolgokat”, ketyeréket és kütyüket, motort, autót, esetleg lakást is, elhalmozhatjuk minden földi jóval, ha nincs meg mindezek mellett a lelki-szellemi muníciója, könnyen félrecsúszhat az élete. A tárgyak gyorsan elvesztik értéküket, ám a világtörténelem során felhalmozódott bölcsesség olyan hatalmas háttéranyag, amely a legnehezebb helyzetekben is biztonságot, segítséget nyújthat.

Napi adagok

A sorsfordulókon hallott, olvasott bölcs gondolatok visszatérhetnek később az élet folyamán, s hathatnak áldásként, ám ahhoz, hogy kultúrkincsünknek csak egy töredékét is szellemi munícióként tudják a gyerekek használni, nem elég egy-két aforizma vagy könyvajánlás. Mondhatnánk azt, hogy majd az iskola, hiszen a pedagógusnak az a dolga, hogy irodalmat, történelmet tanítson a gyerekeknek, a hittanon pedig megismerik a keresztény alapértékeket. Ez valóban igaz, ám ahhoz, hogy az ismeret, a tudásanyag beépüljön a személyiségébe, használni is kell, napi rendszerességgel. Az irodalom, a kultúra szeretetét, az érzékenységet az egyetemes értékek iránt egészen pici korban kell megalapozni. Talán nem is gondolunk rá, de amikor esténként két-három éves gyermekünk ágya szélére ülünk egy mesekönyvvel vagy egy gyerekbibliával, már arra készítjük fel, hogy felnőttként megállja a helyét az életben.

Hamuban sült pogácsa vagy extrudált kenyér?

Éppen ezért a fenti kérdésre a választ már igen korán meg kell adnunk, hiszen a műveltséget a gyerek otthonról hozza, a tudás, az olvasás iránti belső igényt családi körben kell megalapozni. A kérdés azon dől el, mihez nyúlunk gyakrabban: a televízió, a dvd-lejátszó távirányítója vagy a meséskönyv után. A televízió sajnos a legtöbb estben „villanypásztorként” működik a gyerek életében. Igen gyakran magára hagyják a szülők ilyenkor a gyerekeket, hiszen nem csinálhat rosszat, nem érheti baj, „csak” mesét vagy rajzfilmet néz. Bruno Bettelheim mesekutató véleménye szerint a kicsi gyerek még nem tud választani jó vagy rossz között, hiszen nincsenek meg az etikai normái. Hőst választ magának, olyan személyt, amilyenné válni szeretne, ha majd megnő. És a „gyerekcsatornák” ontják magukból a szuperhősöket, sokszor a szuper-gyerekhősöket, akik fél kézzel mentik meg a fél világot, s észre sem veszik, hogy közben felégetik és lerombolják a Föld másik felét. A népmesék, majd később a műmesék és regények hősei között viszont jóval gyakrabban találkozhatunk valódi értelemben vett hősökkel, akik örök értékek mellett állnak ki. Ne féljünk akár óvodásoknak is a klasszikus irodalom nagyjainak történeteit mesélni, szabadon, saját szavainkkal. Hiszen Odüsszeusz szuperebb hős Batmannél is, Rómeó és Júlia szerelme pedig szívszorítóbb akármelyik 3D-s tündérmesénél.

Ne csak fogyassz, gondolkozz!

A szülők életrendje, viselkedésmintái beépülnek a gyerek személyiségébe. Ha olvas a szülő, általában olvas a gyerek is, ha természetes az, hogy egy-egy problémára, kérdésre nem csak megrántjuk a vállunkat, s egy laza mit-t’om-én-nel tovább állunk, hanem felütjük a lexikont, vagy a vonatkozó szakirodalmat, akkor később a gyerek is követni fogja ezt a mintát. Ha szokás a családban felmerülő problémákat megvitatni, ha nem megyünk el a gyerek kérdései mellett, vonatkozzanak azok, bár a cipőkötés rejtelmeire vagy a globális felmelegedés kérdéskörére, ha azt látja, hogy komolyan vesszük mindazt, ami őt izgatja, akkor később ő is komolyan fogja venni önmagát, saját helyét a világban. Ám mindez még kevés. Meg kell tanítanunk arra is, hogy ne fogadja el minden esetben az előre gyártott megoldásokat, hogy képes legyen megtalálni a könyvekben elrejtett segítséget, s hogy ki tudja alakítani saját válaszát.
Ez természetesen jóval nehezebb és rögösebb út, mint a médiából áradó félig megemésztett szlogenek visszaböfögése. Kemény szellemi munkát igényel, már kisgyerekkorban is. Ám ha nem tanítjuk meg gyerekeinket az önálló gondolkodásra, véleményformálásra, a különböző ideológiák, szellemi áramlatok és vallások között hányódva kiszolgáltatottabbak lehetnek, mint autó vagy lakás nélkül.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2021. január 24., vasárnap,
Timót napja van.
Tartalom
Vezércikk

Bella Péter
Életművészet
Foglalkozása: egy Istenarc hordozása

Gondolkorzó

Pete Violetta
Hangos-e a Szentlélek?
Betöltekezés, de hogyan...?

Hozzászólás:
Hangos vagy csendes?
Az újonnan jövő áramlatok tükröt tartanak a történelmi egyházaknak

Hozzászólás:
Ahol én tartok hitbeli utamon
Csend és mély belső nyugalom a félelem helyett

Hozzászólás:
Karizompacsirta vagy csak pacsirta, esetleg szellemi bicepszbajnok? De lehet, hogy nekik van igazuk?
„ha elítéled az egészet, lehet, hogy azt is elítéled, amit valóban Isten cselekszik"

Hozzászólás:
A keskeny út: senkinek sincs igaza
Nem nyilvános a Szentlélek

Hozzászólás:
Gyümölcsökből lehet megismerni a fát
Isten bármikor újra megteheti

Hozzászólás:
Egy lelkész édesanya útkeresése
Vissza a lelkészgyermekek témájához...

Felszín

Süll Mária
"All those things"
Dominancia harc a dolgaimmal

Hajdúné Tóth Lívia
Hahó, Isten!
Csak te intézheted el... hogy talán én is...

Jéger-Pete Renáta
Inspirált business világ
Lehet-e az Úrnak terve Bill Gates-sel, és a Facebookkal?

Magasság

Nagy Dávid
Arany ajtókitámasztó
Kísérlet filozófiára

Réz-Nagy Zoltán
Az ihletettség csapdájában
Fordítási variációk egy témára: A teljes írás Istentől ihletett, vagy minden írás Istentől ihletett?

Turcsik Ferenc
Homo analiticus
A boldogság útját kereső

Tóth Sára
Múzsa és Szentlélek
- a világi és szent „ihletről"

Gueth Péter
Művészet és teljesség
A történelem véget ért, az események láncolatának ismerete már nem jelent kapaszkodót a valóságba való visszataláláshoz.

Mélység

Nagy László
Dr. Happyvel pünkösd felé
Akkor és most - elrendelt önmagunk keresésének útján

Teljesség

Szabó István
A Szentlélek ádventje
Túlcsorduló isteni szeretet haszon élvezői - mi

Pete Violetta
A Szentlélek ígérete a fogságban
Megelevenítő erő a pusztában

Szabó István
Erő a tanúskodás szolgálatához
Pünkösd ünnepére

Üzenet

Faragó Dávid
Az Öt Érzék Lelke
Igenis megfogható

Géczy Katalin
Vagy – vagy
Élet, vagy halál van a szemében?

Áthallások

Rácz Róbert
A tizedik
Homo renatus - az újjá született ember

Bölcsföldi András
Hetvenhétből hét
Novellákkal bejárt lelki úton zötyög a megértés szekere

Riport

Szerkesztő
Fogadd el a szeretetet
– Virtuális ölelés Simon Andrástól

Szerkesztő
Mátrix-beszélgetések
Egy új út a közösség teremtésre és a keresztény üzenet meghallásához

Miklya Luzsányi Mónika
Illatfelhők
Egy parfümőr vallomása a komponálás rejtelmeiről

Szerkesztő
Felfelé néző élet
- a parlamentben

Kitekintés

Békési Sándor
A méltóság misztériuma
„Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre"

Jéger-Pete Renáta
Indíttatás a segítségre
Szeretethíd - légy két napra önkéntes!

Rusznák Emese
Ötletmustra
Csapatban minden sokkal jobb, főleg, ha egy jó ötlet is adódik

Jeney Edit
Csíksomlyó
Ahol az erőtér hat az életre

Miklya Luzsányi Mónika
Hamuban sült pogácsa és extrudált kenyér
(Instant) megoldások gyermeink tarisznyájába

Látogatóink száma a mai napon: 4430
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 48414915

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat