belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Kitekintés

Kedvek Vera

Hosszú-táv-kapcsolat

„Hiányod átjár, mint huzat a házon"
(József Attila)

Hosszú táv. Hogyan folytatnád, kedves Olvasó, ezt a szót? Én vagy azt mondanám, hosszútávfutás, vagy hosszútávkapcsolat. Mindkettőről van tapasztalatom, mindkettőről szívesen írnék, és most az utóbbit választom.
Már augusztus óta tart a tapasztalatom.

A tavalyi húsvét számomra nem volt teljesen átélt, mivel akkor tudtuk meg, hogy akadt egy lehetőség számára Svédországban - végzős diplomásként Neki ez hatalmas lehetőség: jó nevű, nagy múltú cég, munkatapasztalat külföldön, egyszóval: mit kívánhatna még az ember? A barátok meg a sok, „nagyon okos" ismerős csupa-csupa jó tanáccsal látott el máris, ezek mindegyike a roppant racionális „minden relatív"-elven alapult: mert hiszen milyen jó, hogy nem Ausztráliába megy, ahol időeltolódás is lenne, és milyen jó az is, hogy minden nap tudunk majd beszélni, nem úgy, mint régen, amikor katonának mentek a fiúk, hogy csak levelezni tudtak, és hogy majd úgyis kibírjuk. Amiben mind van igazság, de a hiány az hiány.

Húsvéttól augusztus végéig úgy voltunk együtt, hogy végig bennünk volt összekapaszkodás, minden-pillanatot-átélés, és a félelem az elbúcsúzástól, és részemről főleg attól, hogy mihez fogok kezdeni egyedül ott, ahol már egy ideje nem kell egyedül lennem, Istennek (és pár barátunknak) hála... Mert annak, aki elmegy, mindig könnyebb: új emberek, más környezet, csupa izgalom. A negatívumokon persze hamar túl lehet lendülni, és kell is - és azt is észre kell venni, hogy mennyi pozitívuma van a hosszútávkapcsolatnak! Én például eljutottam Svédországba, többször is - pedig sosem vágytam oda, és teljesen elvarázsolt az az ország. Ezen felül megtanulok egyedül boldogulni - tudok egyedül lenni (ez nem egyenlő a magánnyal, ami ezerszer rosszabb), és nem leszek kapcsolatfüggő. Sokat tanulok önzetlenségből és őszinteségből.
A skype-on csak a beszéd van, meg a mimika - és nem tudsz ölelni, simogatni. Amit gondolok, ki kell mondanom; itt nincs virágnyelven szólás, csak a szókimondás, különben félreértés a vége - és ez nem csak a kapcsolatomban bizonyult hasznosnak. Felmerült előnyök még: rengeteg idő jut a tanulásra (4,75-ös átlaggal és egy OTDK-részvételi lehetőséggel zártam a félévet), több időt töltök a családommal, és annyi lilahagymát ehetek és akkor, amikor szeretnék! Természetesen a kapcsolatunknak is „jót tett" a távolság - amikor lehetőségünk van együtt lenni, akkor maximálisan együtt vagyunk. Új formáit fedeztük fel a kommunikációnak: régimódinak tűnik, ezen felül idő- és energiaigényes is: ő képeslapokat küld, én levelet. És ha úgy alakul, egy-két SMS is elcsattan.

Minden szépnek, jónak, reménytelinek tűnt addig, míg ki nem derült, hogy a kitűzött végponthoz képest még öt hónapot kell várni. Nem a tavaszt, hanem majd a nyár végét fogjuk újra együtt tölteni. És ilyenkor jönnek a miértek, és hogy ezt hogy, és én ezt már nem fogom kibírni... De ennek is meg kellett tanulnom az előnyeit nézni - hiszen úgysem kapok annál nagyobb terhet, mint amit el tudok viselni: utolsó éves egyetemistaként tudok majd koncentrálni a záróvizsgára, nyelvvizsgára; Neki pedig még több munkatapasztalata és tőkéje lesz majd, mire hazajön.

A legfantasztikusabb pedig az, hogy azzal, hogy már fél évet így kibírtunk, az valamit talán bizonyít: hogy erősek, érettek és kitartóak vagyunk annyira, hogy ezt komoly kapcsolatnak nevezhetjük, és talán hosszú távú lesz a hosszútáv.

Hozzászólások

1. kolozsvári Ágota ágnes - 2011-03-16 15:28:19

Szia mindenki,

Ági vagyok. Isten kegyelméből egy év diakóniai szolgátatot tölthettem angliában egy katolikus központban. Nagyon szerettem volna menni és nem is hittem hogy Isten ennél nagyob ajándékot készített el nekem. augustus végén menetem ki, és novemberben szerelmes lettem egyik munkatársamba. decemberben kiderült az értés kölcsönös. Ő londonban lakik és jelenleg amikor thetjük repülünk a másikhoz. Végig Isten segítségét és vezetését érezzük a megpróbáltatásokon, és az örömökön, a meglepetéseken keresztül is. Tőle kapunk erőt a hónapok helyetta a napokra koncemntrálni és "nem észrevenni" a 2000 mérföld távolságot. minden búcsú nehéz és a 3-4 hónap várás még nehezebb. de aki távkaocsolatban él tudok egy pár dolgot ajánlani:

olvassatok együtt bibliát , nem elég ha csak magatokban olvassátok a bibliaolvasás és együtt imádkozás együtt tesz titeket erőssé és a kapcsolat nem merül ki "egymás áltel épültök".

2 vannak olyan internetes oldalak ahol lehet egymás ellen játszani. a mi egyik kedvencünk a www.flyordie.com így nem csak beszélgetni tudtok de egy kis +örömötök lesz valamint ez is egyfajta minőségi idő eltöltés.

3 küldjetek egymásnak zenét lehet keresztyén is, igés képeslapot... sokat jelenthet amikos nagyon hiányzik a másik.

4 ne csak virtuálisan postai úton is írjatok egymásnak ... van benne valamilyen romantiokus amikor megkapod a levelet és felismered az írást a címzésnél.

5 nézzetek filmet együtt. egy időpontban kezditek, és egszerre fejeziktek be. ha hasznos és szép kertesztyén filmeket szeretnétek: www. nicelife. hu

6 néhe  üljetek le a skype vagy msn elé.. és csak igyatok meg egy forróteját együtt, és csak egymásra figyeljetek 10 15 percig. minden mást kapcsoljatok ki.

7 a hozzsútávú kapcsolatok sem mennek veszekedés nélkül sőt... nekünk a következő módzere vált be hogy egymást jobban meg tudjuk érteni. Miután felmerült a probléma vonuljatok el 5 10 percre vagy amannyi szökséges.. gondolkozzatok ez azon hogy ki ki mit rontott el mit mondott vagy sugalt amivel megbánthatta a másikat. IMÁDKOZZATOK érte hogy meg tudjátok érteni a másik álláspontját, és aztán MENJETEK VISSZA és beszéljétek meg. ne menjen la a nap a haragotok fölött.

remélem tudtam adni új ötleteket, és tudtam bátorítani és segíteni is. ha valakinek kérdése van, írjon bátran amiben tudok még segítek.

Bízzátok magatokat teljesen Istenre Őtudja mi a legjobb, és Ő tudja min mentek keresztül. Szeret, Támogat és Erőt ad.

Isten Áldjon mindenkit aki távkapcsolatban van.
(bocsi a helyesírási hibákért gyorsan írtam és nem tudtam kijavítani)

 


2. Kedvek Vera - 2011-03-17 09:22:20

Kedves Ági, nagyon szépen köszönöm, köszönjük mindketten a jótanácsaidat! :)


3. Pete Violetta - 2011-03-17 13:29:45

Olvasva mindkettőtöket, arra lyukadtam, hogy a kreativitás nagyban segít túlélni a távolságot. Sok erőt nektek!



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 23., kedd,
Béla napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Ikarusz
Ember-ügyeket emészt monoton olajos morajlással az epe-sárga doboz

Gondolkorzó

Tóth Sára
A házasságok az égben köttetnek?
Tanítások, tévtanítások és az évek, meg a rutin...

Felszín

Luzsica Fanni
Örök szerelem
Korszakok, évszakok, szerelemszakok...

Szakács Gergely
Pár-Kapcsolat
Kompromisszum képtelen daru és kócsag

Adamek Norbert
A nagy Ő - van-e egyetlen, hozzám való?
Hogy is akarja ezt az Úr pontosan?

Magasság

Czapp Enikő
Szerelemrecept
Doktor úr kérem, írjon fel nekem egy kis szerelmet

Réz-Nagy Zoltán
Szulamit - korszakról korszakra
Belenövünk az érzelmekbe

Mélység

Nagy László
Csak a szexre kellesz?
Tisztaság, félelem, elzárkózás, tagadás

Bagdán Zsuzsanna
A., Zs. és az Isten szerelme
A szerelem a lélek fogfájása, hacsak nem...

Pete Violetta
Érintés és botránykő
Az a bizonyos hetedik parancsolat

Puskás Gabriella
Akár egy vízcsepp (3)
Folytatásos novellánk betegségről, őszinteségről, félelmekről és megoldásokról

Teljesség

Czapp Enikő
Aranyszínű
A legszebb ének

Dobóczky László
Szerelmem neve
Találkoztál már azzal, aki téged így tud szeretni?

Üzenet

Nagy László
„Egy csók és más semmi..."
De micsoda minőségi változás

Bálint Katalin
Néhány szó a kompromisszumokról és az önzésről
„Két kicsi kecske baktat a hegyre..."

Áthallások

Makay László
Keresztény-kompatibilis szerepjáték
Tudom, hogy merre jársz - Fogalmam sincs, merre kószálsz

Miklya Zsolt
A szerelmet Te találtad ki?
Töprengés a szerelemről

Bölcsföldi András
Falat kenyér
„A szerelembe, mondják, belehal, aki él, de úgy kell a boldogság, mint egy falat kenyér."

Riport

Fekete Zsuzsa
Kutyából szalonna
Mindent és mindenkit megkapott, amit és akit csak akart, mégis üresnek érezte az életét, halálfélelemmel kelt és feküdt.

Kitekintés

Miklya Luzsányi Mónika
Szüzesség - de meddig?
„Mér' vagy olyan ideges Kislány? Csak nem valami elveszett?"

Kedvek Vera
Hosszú-táv-kapcsolat
„Hiányod átjár, mint huzat a házon"

Miklya Luzsányi Mónika
Fehér ruha, gyűrű, mirtusz...
Házassági szokások a világ különböző sarkain

Látogatóink száma a mai napon: 6788
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57841119

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat