belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Kitekintés

Bella Péter

Hogyan hallgassunk prédikációt – különkiadás

Lelkészeknek, hitoktatóknak és egyéb vallási virtuózoknak

Sorozatunkban érintettük már a kezdő és a haladó igehallgató lehetőségeit, feladatait, mai írásunkban kicsit ingoványosabb területre lépünk. Célkeresztben az, akinek munkája, szolgálata pontosan az ige magyarázata, aki hétről hétre szószéken, pulpituson áll, esetleg áhítatot tart egy egyházi iskolában, igéről beszélget egy ificsoportban.

Hogyan  üljön a templompadba az, aki nem csak olvasni, de hasogatni is próbálja az igét? Mire figyeljen? Mit kerüljön el? Kérdezem úgy, hogy magam is érintett vagyok a témában, ráadásul problémás, mivel én is – ahogy sok más lelkipásztor – kifejezetten rossz igehirdetés-hallgató vagyok. Nem engedem el magam, kritizálok, ítélkezem, miközben Isten máson keresztül kopogtat nálam. Megvallom, kicsit magamnak is írom ezt most. Hogy alkalmasabb, jobb lehessek én is… 

1. Mosakodj be!

Az első lépés, akkor is, ha kivételesen nem te prédikálsz: imádkozz magadért és az igehirdetőért. Magadért, hogy alkalmas legyél az üzenet elfogadására, hisz olyan nagy dolog, amikor végre nem csak magadat hallhatod. Élj vele, készülj rá így is! És ott az a másik, aki ismeretlenül vagy épp ismerősként áll a saját szolgálatának előszobájában – tudod, mit érez most, segíts neki így is, imádkozz érte, sőt, ha lehet, vele együtt.

2. Hagyd otthon a palástod!

Mondd ki legalább tízszer egymás után: ma nem én prédikálok! Talán el is hiszed a végére. Nehezebb, ha vendég igehirdető, legátus van a te gyülekezetedben, és könnyebb, ha mondjuk nyaralás közben inkognitóban kanyarodsz be a helyi templomba. Azt mondtam, inkognitóban, és ez igaz, nincs rád írva, mivel foglalkozol, használd is ki ilyenkor! Nagy ajándék minden plusz súly nélkül egy új, ismeretlen, mások által koptatott padrészt kölcsönvenni! Amikor bejön a lelkész, fogadd el, az ott nem te vagy. Add meg neki a teret magadban, hisz ma ő hozza neked az üzenetet, te itt igehallgató gyülekezeti tag vagy. És ez nem baj.

3. Nem te vagy a szószéken!

Amikor felhangzik az igehirdetés előtti ének, imádságos szívvel ismét mondd el magadban tízszer: ma nem én prédikálok! Mert ez így van. Nem úgy teszi le a jegyzeteit, mint te, nem azt a fordítást használja, nem úgy hangsúlyoz.
Más ember, más személyiség, más szokásokkal, szófordulatokkal. Ha ezen fennakadsz feleslegesen, lehet, hogy elvesztetted az erre a napra Isten által elkészített üzenetet. Inkább legyél kíváncsi, még akkor is, ha az első benyomás nem túl jó: vajon Isten mit hoz ki ebből az emberből? Hiszen a Lélek a lényeg, nem? Nálad is, amikor te állsz ott fenn. Ne csináljunk hát barikádot kicsinyes emberi dolgokból! 

4. Engedd magad megszólítani.

Ha van lehetőséged, mondd el gondolatban párszor a bevezetés levegővétel-szüneteiben: ma nekem prédikálnak. Neked szól a magyarázat, neked hozzák közel az üzenetet. Ne zárkózz be, ne „szakmázz”. Jönnek a kísértések, főleg, ha nem ismered a lelkészt: „Ahh, bizonyára x vagy z kegyességi irányzathoz tartozik!” „Vajon melyik teológiára járt?” „Nem megtért / ez olyan „megtért” lelkész!” stb.  Ne engedj ezeknek, halkítsd le, alázattal, nyitottan figyelj arra, mit mond most ez az ember, hitünk szerint rajta keresztül a Szentlélek – neked is. Gondolj arra, te milyen hallgatókat szeretsz magad körül látni, érezni! Lehalkított életzaj; a prédikátoron túlra figyelés; együttélés azzal, amit mond a pap; hatásszünetben lélegzet-visszafojtás; szelíd poén esetén templom-kompatibilis mosoly; az igazságra való rádöbbenés fél másodperces bambulása; az önkéntelenül is a lelkésszel együtt mondott bólogató ámen. Ez az ugye, amit jó megtapasztalni, jó jelnek számítanak! Legyél ilyen, ne több, ne kevesebb, a lelkész hív, neked szól, neked készült. Ne félj rábízni magad.

5. Kritizálj – de szakmai alapon.

Persze nem vetkőzik ki magából az ember, főleg ha lelkész, vallástanár, ificsoport-vezető! És igen, van, hogy nem túl jó, amit hallunk. Egyáltalán nem baj, ha bírálsz, kritizálsz magadban. De a kritika szakmai legyen. Ne érzelmi hullámzás, ne jogos vagy jogtalan indulat legyen benned. Ha ez az egyetlen igehirdetés, amit hallottál tőle, vedd figyelembe, hogy lehet, nem tudott úgy készülni, ahogy szeretett volna –pl. a gyereke beteg, mellette volt egész éjjel, ki tudja, hány oka lehet a botlásnak – ahogy nálad is. Ha pedig tényleg komoly a baj és emberünknek köze nem volt Bibliához, hitvalláshoz, gyülekezethez, légy bátor, és keríts alkalmat, hogy rákérdezz néhány dologra. És persze imádkozz érte és a gyülekezetéért…

6. Merj tanulni!

Ha pedig ügyes a kolléga, jól beszél, meglepetést szerez, nem szégyen elismerni magadban (sőt, neki is elmondhatod, a történelem folyamán még senkinek nem okozott kárt egy helyén elmondott dicséret, biztató szó), sőt tanulhatsz is tőle! 

7. Jegyzetelj!

Segít az odafigyelésben, ha megpróbálod követni az igehirdetés hangsúlyait. Mik lehetnek a főbb pontok, vagy éppen melyek a számodra legfontosabb kulcsszavak. A legunalmasabb igehirdetést is tartalommal töltheti meg az, ha az igehirdető gondolatait tovább vezeted, kiegészíted a saját asszociációiddal – legalábbis a papírodon. Nem utolsó szempont, hogy ötleteket kaphatsz és gyűjthetsz egy saját igehirdetéshez. 

8. Vidd magaddal az üzenetet!

Egy maradt hátra: vidd magaddal az istentiszteletet, a hirdetetett igét, mint jó igehallgató. Hogy tovább hasson, nagyobb hatásfokkal mindaz, ami jó, amit a prédikátor átvett Istentől és továbbadott a gyülekezetnek, benne neked is. Így van értelme az egésznek, így lehet az üzenetet életre váltani.

 

Lehet, hogy van, akinek mindez nem probléma, akinek van lelki kapcsolója, rajta „csak igehallgató“ fokozattal – irigylem az illetőt. Én sajnos olyan vagyok, mint az a hegedűs, aki mástól hallja kedvenc darabját, de elrontja a mű élvezetét, hogy másként fogja a vonót az előadó, máshogy pakolja ujjait. Persze ha nagyon nagy tehetség a művész, ilyen probléma nincs, ahogy én is ámulva hallgatom azokat, akik különösen nagy hatással vannak rám, vagy akikkel egy hullámhosszon vagyok. Viszont nem mindig ilyen ideális a helyzet, így jó gyakorolni magunkat – alázattal és szeretettel – az igehallgató szerepben, ami nem ellentétes az ige szólásával, hanem párhuzamos. Sőt, hiszem, hogy igaz: csak az lesz jó igehirdető, írásmagyarázó, aki jó és alkalmas igehallgató!

Mindenkinek áldott megszólítottságot!

 

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Thoma László
Apa, megengeded, hogy szájon vágjam?
Gyereknevelési minidráma négy felvonásban

Gondolkorzó

Bölcsföldi András
A lány pattant fel
Hol vagytok férfiak?

Felszín

Pete Violetta
A király megkísértése
Vívódás és megoldás a barlangban

Turcsik Ferenc
Értelmező szótár spirituális vezetőknek (szemelvények)
Szervizkönyv és használati útmutató

B. Tóth Klára
Szilvamagozás
Mese motiváció – munkához

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
Megfékezett vágyak
Aszkézis, tisztaság

Mélység

Dobóczky László
Lélek-fék
Hány év kell, hogy feltegyük a megfelelő kérdést?

Thoma László
Liftben
Csapó… felvétel! – Drámafüggő hétköznapok

Szakács Gergely
Vágyak vonzásában
Így neveld a sárkányod!

Teljesség

Szűgyi Zoltán
A lélek elindul
Felhúzza az alázatot

Tóth Sára
Ki vagy mi fékezi meg Istent?
Semmit sem tehetek addig, míg oda nem érsz.” (1Móz 19,22)

Horváth Dániel
Mersz-e viaskodni az Úrral?
Túllépni a félelmen: hátha ez vezet az Úrhoz

Miklya Luzsányi Mónika
Teher alatt nő a pálma
Az isteni növekedésről és a szorgos kezű bennszülöttekről

Üzenet

Koczor Tamás
Gondolatok a lavór körül
A hatalom kísértése

Szabados Ádám
Hogyan kezeljük a sikert?
Akkora vitorlád legyen, amekkorát a tőkesúlyod enged!

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
A félelem fékei: Good Will Hunting
Min múlik, hogy bűnöző vagy matematikaprofesszor válik egy dél-bostoni srácból?

Hancsók Barnabás
Kábítószer a moziban
Hogyan és miért (ne) nézzünk drogfilmeket

Miklya Zsolt
Nyelvcsipesz, csipesznyelv
Lázár Ervin és Visky András titkos nyelvéről

Kitekintés

Bella Péter
Hogyan hallgassunk prédikációt – különkiadás
Lelkészeknek, hitoktatóknak és egyéb vallási virtuózoknak

Makay László
Paplak-dilemma
Szószék a nappaliban?

Dobóczky László
Templommérgezés
Meghozott és meg nem hozott döntés

Látogatóink száma a mai napon: 7112
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57379322

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat