Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Hálaadó istentisztelet

Szeptember 21-én 10 óra előtt megtelt a kunhegyesi református templom hálaadásra érkező vendégekkel, gyülekezeti tagokkal.

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke szolgált igehirdetéssel Pál apostolnak Timóteushoz írt 2. levele 1. fejezetének 1-7. verse alapján. „Nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét." Ha mindez megvan egy gyülekezetben, olyan dolgok történnek, amire csak hálaadással gondolhatunk. „Amikor együtt vagyunk a mai napon a kunhegyesi templomban azért, hogy olyan sok mindenért adjunk hálát, akkor az első dolog azért való hálaadás, hogy Isten újra elhozta az időt a magyar reformátusok életében, amikor nemzedékek láncolata - amely talán erőszakkal, talán a megszokás vagy ráunás miatt megszakadni látszott - újra láncolattá váljon, amikor az új generáció kész átadni azt, amit kapott, s amikor az újabb generáció kész átvenni azt, amit atyáitól kapott."

Püspök úr hangsúlyozta, a templom az az épület, amely soha nem egy generációnak szól. A templom akkor szép, amikor ott vannak benne a gyerekek, az idősek, a középkorúak, hisz Isten együtt akar látni bennünket, mert mindenkinek megvan a helye, a feladata. A kunhegyesi elődök, amikor 175 évvel ezelőtt felépítették az Alföld katedrálisát, arra gondoltak, hogy olyan épület legyen, ahol nemzedékek együtt vannak. Sok minden megváltozott azóta. De hatalmas a különbség a 20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest is, amikor Nagy Kálmán lelkipásztor idekerült, mára kézzel foghatóvá válik a külső és a belső épülés.

Az igehirdetést követően Beszterczey András, a Nagykunsági Egyházmegye esperese bejelenti, az ünnepi együttlét egyházközségi közgyűléssé alakul át, amelynek tárgya: beszámolók és köszöntések.

A gyülekezet kórusa, a Csermely kórus szolgálata után Nagy Kálmán lelkész köszönti a vendégeket, majd a református iskola két tanulójának, Somogyi Grétának és Szűcs Lukácsnak rövid műsora következik.

Nagy Kálmán lelkipásztor beszámol kunhegyesi húsz éves szolgálatának örömeiről, nehézségeiről. Őt követi Szabó Istvánné, aki a Sarepta Idősek Otthona tíz évvel ezelőtti alapításáról, fejlődéséről beszél, majd Magyar György iskolaigazgató a református iskola tíz évéről számol be. Takács Dominikának, az iskola régi diákjának szavalata következik.

Utána köszöntések hangzanak el: Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Fejér Andor országgyűlési képviselő, Szabó András polgármester köszönti a gyülekezetet és lelkészét.

A Nagykunsági Egyházmegye lelkészei nevében Beszterczey András esperes köszönti Nagy Kálmánt, akit az egyházmegyei közgyűlés az előző napon hagyott jóvá egyházmegyei főjegyzővé, espereshelyettessé való megválasztásában.

A testvérgyülekezetek köszöntései következnek: Antal Zoltán székelykeresztúri lelkész, Orosz Attila bácskai esperes, feketicsi lelkész, majd a kárpátaljai Makkosjánosi gyülekezetének képviselői mondják el köszöntőiket, átadva a gyülekezetek ajándékait.

A kunhegyesi egyházközség nevében Baranya Pál gondnok kéri Isten áldását a gyülekezet lelkészének életére, munkálkodására, s felkéri a presbitérum, a Sarepta Otthon, az iskola és a helyi nőszövetség képviselőit, adják át ajándékaikat.

Ezt követően Baranya Pálné nyugalmazott iskolaigazgató bemutatja a tíz éves évfordulókra általa szerkesztett gyülekezeti évkönyvet.

A presbitérium határozata értelmében jutalmakat ad át Nagy Kálmán lelkész és Dr. K. Tóth András főgondnok az idősek otthona és az iskola dolgozói részére.

A záróének után a résztvevők átvonulnak az új óvoda épületéhez, ahol megtörténik a református óvoda ünnepélyes átadása. Az óvodások kis műsorral köszönik meg a róluk való gondoskodást. Mindeközben az iskolában szeretetvendégséggel fogadják a régi diákokat. A vendégeket, a testvérgyülekezetek képviselőit pedig finom ebéddel látják vendégül a tornateremben.

Kísérje Isten gazdag áldása a gyülekezet pásztorának, tagjainak további életét, tevékenykedését.

(130923-Baranyáné)

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 214, összesen: 606284

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.