Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Interjú Nagy Tibor karnaggyal

 Nagy Tibor, gyülekezetünk kórusának karnagya, pedagógus, zeneszerző, klasszikus zenész, de otthon van a heavy világában is, most pedig a Pécs Cantat 2010 eseményre készíti fel csapatát. A honlapunk kérdéseire így válaszolt:       

•-         Honlap: Hogyan jött az ötlet, hogy a Csermely részt vegyen a pécsi fesztiválon?

  -- Nagy Tibor: Azt hiszem, ennek a fesztiválnak az a lényege, hogy minél több kórus számára teremtse meg a lehetőséget nívós műhelymunkára, zenekarral való együttműködésre, magasztos keretekben történő szereplésre és, talán a legfontosabb: kórusokat, nemzeteket összekötő közös éneklésre. Nem volt szívünk ebből kimaradni. 

•-         H.: Az önálló koncert repertoárja milyen művekből áll össze?

 --N T.: Döntenünk kellett az egyházi és világi művek között. Logikusan és elvárhatóan az előbbire esett a választás, de titokban világiakat is belecsempésztünk a műsorba; olyanokat, melyek hangvétele nem hat zavaróan. Ilyen például Kodály Veronai tája, ami ráadásul nem is kórusmű, hanem énekgyakorlat, de mi nagyon szeretjük. Éneklünk ezen kívül még három Kodály (valóban kórus)- művet, néhányat a barokk korból, Bárdos Lajostól...

•-         H.: Mi a válogatás koncepciója?

--N T.: Amatőr kórus esetében szempont az is, hogy mit tud elénekelni elfogadhatóan, továbbá az, hogy egységet alkothatnak-e a művek. Mivel nem vagyok autentikus ítész, és a zenére fordított időm kevés arra, hogy kísérletezgessek, szeretem, ha nagy nevek szerepelnek a kottán zeneszerzőként, illetve jónak gondolom azokat a műveket, melyek évszázadokon át fennmaradtak, hisz az nem lehet véletlen.

 •-         H.: Várhatóan mi lesz a pécsi szereplés csúcspontja, s erre hogyan készülnek?

--N T.: Számunkra mindenképpen a Kodály Psalmus Hungaricusában való éneklés.(Egyesített kórusok közös koncertje. Honlap) Nem hinném, hogy az élmény megismételhető lesz...Hogyan készülünk? Nem könnyű: a művet meghallgatjuk videóról( Doráti vezényel);van egy kézirat hasonmás kiadásom, itt vizsgálgatjuk a szólamokat, barátkozunk a darab szerkezetével.

•-         H.: Az egyházi liturgikus éneklésben, annak alakításában van e szerepe az egyházi kórusoknak, dalárdáknak, és az milyennek mondható?

--N T.: Sokkal inkább azt vettem észre, hogy a gyülekezeti éneklési gyakorlat alakítja a kórusok karakterét. Márpedig ez nincs így jól, mert annak alig van erénye. Talán az erőteljes hangvételt említhetném csupán, de ez ugyebár nem is mindig követelmény. Az az alaphelyzet, amit Ön kérdez, azért nem működik, mert nincs a dolog metodikája kidolgozva( vagy nem jól van kidolgozva), és kérdés, hogy van-e elég hadra fogható tehetséges, diplomatikus, elszánt, kitartó munkás...Bizonyára vannak kivételt képező városok, gyülekezetek, kórusok. 

•-         H.: Milyen szerepet vállal a Csermely saját gyülekezetében ezen a téren?

--N T.: Beszéljünk először arról, mi az, amit tesz, mert sokat tesz: istentiszteleteinken gyakorta szolgál, ezáltal felemel, ízlést formál, gyönyörködtet, közösséget teremt, gyülekezetünk jó hírét növeli. Sajnos, adósságunk, egyelőre, az istentisztelet rendjében való direkt részvétel. Ezen a közeljövőben változtatunk. Nemrég volt Kenderesen ezzel kapcsolatban egy hihetetlen élményem. A Soli Deo Gloria Kórus szolgált és énekelt a gyülekezettel, én pedig orgonáltam: jól szólt. Igen, ezt meg kell próbálni Kunhegyesen is!

•-         H.: Nemsokára új református énekeskönyv kerül kiadásra. Mit gondol, mik kellenek, hogy legyenek az énekválogatás szempontjai közül a legfontosabbak?

--N T.: Hű, nagyon szeretnék beleszólni, de ez nem megy! Fő a hagyomány tisztelet és a református szellemű újra való nyitottság egyensúlya. Például a 150 zsoltárt nem nagyon bántanám, de használatra csak azokat javasolnám, amelyek prozódiailag kifogástalanok, és van értelmezhető zenei szerkezetük. A dicséretek szövegén módosítanék is, ha ezt a hibás prozódia vagy a ma már hibásnak mondható nyelvtani szerkezet, a túlságosan régies fordulatok kikövetelik. Kihagynám az azonos dallamra íródott terjedelmes szövegeket, SZÉLES körből bevont zeneszerzőkkel vizsgáltatnám a dallamokat is, és az értékteleneket kitenném. Isten valós dicsérete nem azon áll, hogy neve vagy fia hányszor lett megemlítve. Szigorú bizottság által értékelt, újonnan komponált énekeket tennék be. Figyelembe venném a gyülekezetek szívesen alkalmazott repertoárját. Egyszersmind megelégednék fele ennyi énekkel.

Ha minden így történik majd, jogdíjat kérek.

Köszönöm a megszólalás lehetőségét!

H.: Eredményes szereplést és feledhetetlen élményeket Pécsett!

(Vissza a Pécs Csantat 2010 oldalra!)

(100803-szala)

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 161, összesen: 606231

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.