A Református Tanoda Verőcén 2016 - 2019

"Csepegjen tanításom, mint eső; hulljon mint harmat a beszédem; mint langyos zápor a gyenge fűre, s mint permetezés a pázsitra" 5Mózes 32,2

Elindult a Tanoda

Augusztus hónapban már hírt adtunk arról, hogy a Verőcei Református Egyházközség,  együttműködve a Verőce község önkormányzatával, a Géza Fejedelem Református ÁltalánosIskola, Óvoda és Bölcsőde tantestületével, valamint a Roma Önkormányzattal, a Svájci, és a Magyar Református Egyház által meghirdetett HEKS elnevezésű pályázatra pályamunkát nyújtott be. A pályázat benyujtása során, Naszádi Krisztina a MRE projektkoordinátora hathatós segítséget nyújtott. Istennek legyen hála, a pályázat sikeres volt.

Az elnyert pályázat alapján, a Verőcei Református Egyházközség gyülekezeti termében 2016. október 04-én délután 14.00 órakor óvodás gyerekek részvételével elindult a Tanodának elnevezett program. A program fő célkitűzése a felzárkóztatás, készségfejlesztés, és közösségépítés.

A programban részt vevő gyerekek láthatóan jól érezték magukat, élvezték a velük való foglalkozást. Azt tehették - igaz kötött formában - amit amúgy is szeretnek. "Bemelegítő torna" keretében (a pedagógusokkal együtt) szaladhattak az asztalok és a székek körül, játékos vetélkedőben, szójátékban vehettek részt, rajzoltak, énekeltek, és mindezek közben, játszva tanultak.

Új ismereteket szerezve tanultak logikusan gondolkodni, számolni, helyesen beszélni, fegyelmezetten viselkedni, önállóan feladatokat megoldani, társaikra, és persze Erzsi, Noémi, és Emese nénire figyelni.

A Tanoda programban, minden héten, keddi napokon, Dudásné Molnár Erzsébet tanárnő gyógypedagógus, Mayer Viktorné Noémi tanárnő, Kalapos Seres Emese szociális munkás (és a programban részt vevő többi pedagógus és önkéntes) egymás között a feladatokat megosztva foglalkoznak a gyerekekkel, kicsikkel, és nagyokkal.

Már az első napon bensőséges kapcsolat alakult ki a gyerekek és a fejlesztő pedagógusok között, ami a siker egyik fontos záloga lehet. Kedves színfoltja volt a foglalkozásnak, amikor a gyerekek a pedagógusokkal közösen imádkoztak. És nagy sikere volt az uzsonnának is, amit Erzsike néni, gyülekezetünk gondnoka sok szeretettel készített el.  Az Úr áldása volt az alkalmon.

Ladányi Károly az egyházközség presbitere, iskolaügyi gondnok, a Tanoda programmenedzsere elmondta, hogy a Tanoda heti 2x2 órában tart fejlesztő és felzárkóztató foglalkozásokat. Tervezik, hogy minden tavasszal, az iskola tanárai, a református egyház, a szülők, és a község érdeklődőinek részvételével, nyitott tanodai napot tartanak.

Fontos szempont a tantárgyi felkészítés - amit a tanulók életkori és személyes adottságaira, rendelkezésre álló ismereteire, készségfejlesztési igényeire tekintettel - egyéni vagy kiscsoportos formában bonyolítanak le. A felkészítés, összetett audiovizuális szemléltető eszközrendszerrel megtámogatva, az iskolai tananyaghoz kapcsolódik.

A NAT irányelveivel összefüggésben kiemelten fontosnak tartják a hatékony ismeretszerzéshez nélkülözhetetlen fontosságú kompetenciák fejlesztését. A szövegértés-szövegalkotás és a matematika mellett, ügyelnek a digitális, az idegen nyelvi, és a természettudományos kompetenciák fejlesztésére is. Ehhez saját készítésű feladatlapokat, korábbi írásbeli felvételi teszteket, különböző feladatbankokban elérhető anyagokat használnak (pl. Sulinet kompetencia-alapú programcsomag 1-12. évf.).

A Tanoda programban hangsúlyt kap a részt vevő tanulók mentorállása.  A mentor/szociálismunkás feladata az oktatási feladatok mellett, többek között kiterjed az iskolával és a továbbtanulással kapcsolatos adminisztratív segítségnyújtásra is.

Ladányi Károly kiemelte, hogy a XXI. század iskolájában az önálló tanulás, a hatékony ismeretszerzés nélkülözhetetlen. Ezért heti egy alkalommal, konkrétan tanulásmódszertannal is foglalkoznak.

A Tanoda program irányítását, és lebonyolítását végzők: Márkus Gábor, a református egyházközség lelkipásztora, Szabó Zoltánné (Erzsike) a református egyházközség gondnoka önkéntes, Ladányi Károly programmenedzser, Bangó Norbert a roma önkormányzat képviselője, Dudásné Molnár Erzsébet pedagógus, Mayer Viktorné Noémi pedagógus, Kalapos Seres Emese szociális munkás, Kovács Andrea önkéntes, és Farkas Judit pedagógus önkéntes.   /szk/

 

A verőcei Fecskefészek Tanoda elmúlt 3 éve

Ferenc pápa 2016-os nemzetközi krakkói Ifjúsági Világtalálkozón tartott záró szentmiséjében hallhattuk: „Jézus számára - erről tanúskodik az evangélium - senki sem alacsonyrendű vagy távoli, senki sem jelentéktelen, hanem mindannyian kedvesek és fontosak vagyunk: te fontos vagy!"   A 2016. november 04-én megnyílt verőcei Fecskefészek Tanoda közel 20 kisgyermeket szólított meg, azzal: hogy számunkra Te fontos vagy! Ezek a gyermekek, a Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde intézményének kisóvodásai és alsó tagozatos tanulói voltak.

A Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete, a HEKS és a Magyarországi Református Egyház által meghirdetett pályázat hívta életre a mi kis Tanodánkat immár 3 éve. Azzal a céllal, hogy segítse a hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyermekek identitástudatának erősítését, társadalmi beilleszkedését, készségfejlesztését, felzárkóztatását. Ebben az iskolán kívüli, délutáni komplex programban nagy lehetőséget látott Márkus Gábor Nagytisztelendő Úr és Ladányi Károly későbbi projektvezető is.

A gyermekek felvételét a programba családlátogatás előzte meg, majd együttműködési szerződéskötés követte.

Hetente egyszer, keddenként a gyermekeket az óvodából, iskolából ketten Emesével kísértük át a Tanodába, ahol 3 állandó pedagógus Dudásné Molnár Erzsike gyógypedagógus, Kalapos Emese szociálismunkás és jómagam, mint inkluzív nevelés tanító segítettük őket. Erős törekvésünk volt, hogy a foglalkozásokon a tantárgyi felkészítésen túl, egyénre szabottan tanulásimódszereket mutassunk a diákoknak, fejlesszük a kommunikációs készségüket. A kis létszámnak köszönhetően hatékonyan tehettük mindezt, hiszen sokkal több idő jutott egy-egy gyermekre, mint intézményes keretek között egy napköziben vagy tanulószobán. A gyermekek fegyelmezetten készültek a másnapra, jó idő esetén a Parókia kertjében történt a játékos tanulás, gyakorlás, ismétlés, aki végzett a kötelességével játszhatott az udvaron, majd hálaadás után Erzsike néni által készített uzsonna elfogyasztása, majd egyéni és közös beszélgetések, közös társasjátékozás, kreatív kézműveskedés, filmnézés következett. A gyermekek kedvence a memóriakártyázás volt, melyben legtöbbször ők kerültek ki győztesként. Nagyon szívmelengető volt látni, hogy a viselkedési problémákkal küzdő gyermek lassan-lassan betartja a szabályokat és kivárja a sorát a játékban. A program révén a tanodások iskolai eredményessége javult, sikereiket integrált környezetben, az iskolában élhették meg. Van gyermekünk, akiről biztosan tudjuk, hogy a tanodai fejlesztésnek is nagy szerepe volt abban, hogy az osztályismétlést elkerülhette, vagy hogy sikerült egy érdemjeggyel jobban zárnia a tanévet, mint a félévet.

A Tanodai munka lényeges jellemzője, az óvónénikkel, tanítókkal, szülőkkel való szoros kapcsolattartás. Igyekeztünk a szülőket is bevonni a tanoda életébe. Ezekre ragyogó alkalmak voltak a családinapok, melyek áhítattal kezdődtek és közös étkezéssel végződtek.

A Tanodában az egyéni fejlesztések mellett a közösségfejlesztés is nagy hangsúlyt kapott. Számos szabadidősprogramon vettek részt a tanodások. Nagy kedvenc volt a falmászás, a váci városnézés kisvonattal, de emlékezetes marad az esőben megtartott Királyréti vízvizsgálat, a Minipoliszos játszódélután, a Padlás musical utáni színésztalálkozó, a Királydombi sárkányeregetés, a nyári táborok, a Liszt Ferenc repülőtér-látogatás, a karácsonyi tombolahúzás, a cseresznyeszedés és persze a közös fagylaltozások, nagy pizzázások a Duna parton.

Hisszük, hogy hozzá tudtuk segíteni tanodásainkat a tanulás megszeretéséhez és reméljük, hogy a gyermekek érezték, hogy minden neki és értük van, mi ezen dolgoztunk Isten áldásával.

Hálásan köszönjük Márkus Gábor lelkészünk és Ladányi Karcsi bácsi önzetlen, nagylelkű munkáját, segítségét, támogatását!

Slezák Noémi tanító

2019.09.15.

Képek a Tanoda Mikulásról 2016. december 06-án

pic_imgp1530.jpg pic_imgp1529.jpg pic_imgp1528.jpg
pic_imgp1527.jpg pic_imgp1525.jpg pic_imgp1524.jpg
pic_imgp1522.jpg pic_imgp1522.jpg pic_imgp1521.jpg
pic_imgp1520.jpg pic_imgp1519.jpg pic_imgp1517.jpg
pic_imgp1516.jpg pic_imgp1514.jpg pic_imgp1513.jpg
pic_imgp1512.jpg pic_imgp1511.jpg pic_imgp1510.jpg
pic_imgp1509.jpg pic_imgp1508.jpg pic_imgp1507.jpg
pic_imgp1506.jpg pic_imgp1505.jpg pic_imgp1504.jpg
pic_imgp1503.jpg pic_imgp1502.jpg pic_imgp1501.jpg
pic_imgp1500.jpg pic_imgp1499.jpg pic_imgp1498.jpg
pic_imgp1497.jpg pic_imgp1496.jpg pic_imgp1495.jpg
pic_imgp1494.jpg pic_imgp1492.jpg pic_imgp1493.jpg
pic_imgp1491.jpg pic_imgp1489.jpg pic_imgp1493.jpg
pic_imgp1492.jpg pic_imgp1491.jpg pic_imgp1489.jpg
pic_imgp1488.jpg pic_imgp1487.jpg pic_imgp1486.jpg
pic_imgp1484.jpg pic_imgp1483.jpg pic_imgp1482.jpg
pic_imgp1483.jpg pic_imgp1481.jpg pic_imgp1480.jpg
pic_imgp1477.jpg pic_imgp1476.jpg pic_imgp1474.jpg
pic_imgp1469.jpg pic_imgp1464.jpg pic_imgp1468.jpg

Vissza az oldalra

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 52, összesen: 355263

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...