2009. november 04., szerda - Szabó László Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Röviden testvéreinkről

Az első feljegyzések 1566-ból valók egyházközségünkről, amikor a katolikus templomot használták a hívek. De az 1600-as évek közepén már saját templomot építettek a reformátusok. A megrongálódott templom helyett 1834-ben építették a mostan is használatosat.

Erre a linkre kattintva a gyülekezet honlapjára jutsz!

Városunk lakóinak egyharmada - 3465 lélek - református egyházközségünk tagja. Gyülekezetünk 1311 családjának tagjai a legmegértőbb felekezeti és etnikai békességben élnek a város többi lakóival. Homogén etnikai környezetben élő hit- és hagyományőrző székely-magyar közösség. Egyházközségünk történetének első írásos adata a reformációt követő időkből, 1566-ból való, amikor a római katolikus templom "az új hit követőinek a használatában van." 1642-ben a reformátusok külön templomot építenek, amely az idők folyamán megrongálódott úgyannyira, hogy 1834-ben kénytelenek újat építeni, amely ma is használatban van. Az első templom tornya megmaradt, amelyet azóta kétszer magasítottak. Jelenleg is javítás alatt van. Gyülekezetünk mai élete mozgalmas és változatos. Benne élünk egy olyan élettérben, ahol a túlélés stratégiája állandó kihívások elé állít, amelynek egy- házunk Istentől való elhivatottságában folyamatos szolgálatával igyekszik eleget tenni. Állandóan heti öt alkalommal végzünk liturgiális istentiszteleti szolgálatot a gyülekezetben felnőttek és ifjak részére. Templomi istentiszteleteinken a gyülekezet 10%-a vesz részt. Vallásos oktatásban részesítünk 560 gyermeket az iskolákban és a parókián a vasárnapi iskola keretén belül. Gyülekezetünk aktív Nőszövetsége minden héten egy alkalommal szeretetvendégséget szervez a gyülekezeti teremben a bibliaóra után. Ok vállalják fel a diakóniai szolgálatot is az idős egyháztagjaink körében. Rendszeresen segítünk évente 12-15 nagy- vagy teljesen elszegényedett családot. Ezenkívül jelentős önkéntes adományokkal járulunk hozzá az utcagyermekek megsegítéséhez. Erőnk és anyagi lehetőségeink függvényében támogatunk minden kulturális rendezvényt városunkban.

Az utóbbi években nagy áldozathozatallal felépítettük és összkomforttal átadtuk használatba az új kántori és harangozói szolgálati lakást. Ezenkívül a hívek önkéntes adományaiból elkezdtük a templom állagának teljes felújítását.

"FÉNYSZILÁNK" című havi gyülekezeti lapunk ötszáz ingyenes példányában az írott szó erejével szólunk a gyülekezethez. Gyülekezetünk és életünk jövendője Isten kezében van. Istenben bízó székely-magyar szívvel hisszük és valljuk: "Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?" És válaszolunk Erdélyünk "tündérkertje" nagy fejedelmének, Bethlen Gábornak szavaival: "Senki nincsen bizonyára, bizonyára nincsen."


          Antal Zoltán
          református lelkipásztor-esperes

Címünk: Református Paróhia 535400 Székelykeresztúr, Kriza János utca, 10 szám, tel/fax. +40-266-242 166

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 40, összesen: 605137

  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...
  • 2024. április 02., kedd

    A gyülekezeteket érintő változásokról szólt az idei Ifjúságivezető-képző egyik kerekasztal-beszélgetése.
  • 2024. április 01., hétfő

    Súlyos kríziseket élt meg az életében, mégis érdemtelenül megajándékozottnak érzi magát a monorierdői Dókus Endre Levente.