Cikkek

Karácsonyi gondolatok

Betlehemből (magyarul a kenyér házából) jön az, aki az "életnek kenyere-, Jézus, és azt ígéri: "aki az én testemet eszi, örök élete van annak-. Van, akinek kenyere az, hogy az életét adja másoknak, van, aki halált osztogat még karácsonykor is.

De Isten nem fél, mert a bepólyált gyermek Jézus még csecsemőként is hatalmasabb, mint a világ összes urasága. A Saul-szindrómában szenvedő Heródes uralom-mániájának gyökere: Nagynak lenni, mint az Isten! Jézus mégis megszületett. Vele egy új világkorszak kezdődött el, és ezt a történelemrontó Heródes sehogy sem bírta tudomásul venni.
Így érkeznek a "boldogság-keresők- a jeruzsálemi márványpalotába, ahol helyreigazítja őket a prófécia: Nem a fővárosban, hanem Betlehemben született az, aki Isten szemében hatalmas, a Messiás az Immánuel, akiben velünk az Isten.
Jézus számunkra a mennyei kenyér. Jézus élete számunkra áldozati ajándék. Az ajándék egyben áldozat. Nagyon sokba került az Istennek, hogy mi Isten-gyermekek legyünk!
Karácsonykor el kell fogadnunk, hogy nekünk nem kell olyanoknak lennünk, mint az Isten. De lehetünk olyanok, mint Krisztus, aki szolgál.
És micsoda életjeleket, fényjeleket küld az ég! A Szaturnusz, a Jupiter és a Vénusz bolygók "konstelláció magnája-, együttállása történelmi és csillagászati tény. Ez a csillagreflektor mutat rá arra a pontra, Betlehemre, ahol Isten szerető szíve dobog értünk.
Égiek, angyalok ölelik körül szent derűvel Máriát is, a kegyelembe fogadottat, és Józsefet is, meg minket is.
Az ember életének minőségét Isten jelenléte adja. Ez a karácsony titka. Ebből érez meg valamit még a nem hívő ember is karácsonykor.
Krisztusban lenni; ez a karácsony lényege, s ha benne vagyunk, isteni természet részesei leszünk.
Szomorúan tapasztaljuk, hogy ez a világ milyen nagy erőkkel igyekszik kisajátítani az ünnepet. Csak fenyőünnep van, meg mikuláska, hogy a család végre - az évben egyszer - együtt legyen, a család ünnepe, és még sorolhatnánk azt, amit a média sugall.
A keleti bölcsek a csillag helyett Istent imádják. Karácsony után mi se térjünk vissza a hazugság atyjához.
A bölcsek tovább mentek az élet útján, de már más emberként, mert ők megtalálták a Messiást. Elmondták másoknak is az örömhírt: Jézus megszületett.
Zengjük most az ünnepen mi is az angyalokkal együtt: "Ó jöjjetek imádni, ó jöjjetek imádni, az ÚR KRISZTUST!-

Mátyás Sándor
nyékládházi lelkipásztor

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél