Cikkek

A Jerikó Református Fúvósegyüttes története

A kezdet nagyon egyszerű: találkozik egy lelkész és három zenetanár, akik arról kezdenek el beszélgetni, hogy mit tudnának közösen tenni a misszió ügyében. Miután a lelkész maga is amatőr zenész, kézenfekvőnek tűnik, hogy kezdjenek el közösen zenélni és a zenében, illetve zene mellett kapjon helyet az evangélium üzenete is. A négy rezes hangszer, 2 trombita, 1 kürt és 1 harsona minden templomban ha megszólal, szívet-lelket felemel. Abban megegyeztek, hogy ez egy szolgálat Isten országáért, aminek célja minél több helyre elvinni az örömhírt. A kis létszám lehetővé teszi, hogy a legkisebb faluba és a legkisebb gyülekezetbe is el lehessen jutni, miután egy autóban minden/ki/ elfér.

Elkezdtünk gondolkodni, hogy mi is legyen a nevünk, ami érthető, megjegyezhető és maga is üzenetet hordoz. Hamar eszünkbe jutott Jerikó története az Ószövetségből és annak az aktualitása. A falak ma leginkább láthatatlanul választanak el családon, egyházon, társadalmon belül embereket és közösségeket egymástól. Mi ezeknek a láthatatlan falaknak a lebontását tűztük ki célul a zene segítségével.
Néhány próba után elindultak a fellépések. Az első emlékezetes marad, mert az Őszi Napsugár Szociális Otthonban lakó idős embereknek zenéltünk és beszéltünk Isten szeretetéről. Isten kegyelméből aztán eljutottunk Tájára, Sajóhídvégre, Tiszaújvárosba, Girincsre, Sajóhídvégre, Zalaegerszegre, Celldömölkre, Kecskemétre, Egerbe, Budapestre, Erdélybe és Felvidékre.
A XXI. századba a reformáció fontossága mellett a misszió fontosságáról kell beszélni miután egyre többen távolodnak el egyházunktól. A következő nemzedékek nem veszik át szüleik, nagyszüleik helyét, padját a templomba és így vagy üresen maradnak a helyek, vagy jó esetben mások foglalják el. Az elérésnek, a megszólításnak az egyik módja lehet a zene, amit fiatalok és idősek egyaránt meghallgatnak. Sose felejtjük el azt a koncertünket, amikor meghívást kaptunk egy orvos kongresszusra, hogy az esti koncertet mi adjuk. Nagyon izgultunk, hiszen 200 orvosnak kellett játszani. Minden szám előtt szóltam magáról a műről és a hozzá kapcsolódó bibliai üzenetről. A koncert után többen megköszönték mind a gondolatokat, mind a zene által kiváltott érzéseket.
Sokakat szeretnénk elvezetni a zene segítségével az igazság útjára, ami ma is Krisztusban található meg.

Gecse Attila

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél