belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Kitekintés

Szakolczainé Gál Éva

Családi játékok

Ötlettár

Egy régi angol mondás szerint „Family that plays together, stays together". Az a család, amely tud együtt játszani, együtt is marad. Érdemes elgondolkodni, vajon tudunk-e időt adni egymásnak a játékra? Megvan-e még a játékos kedvünk? Ismerünk-e jó mulatságokat, amelyek megörvendeztetnek, lelkesítnek kicsiket, nagyokat egyaránt?

A gyülekezeti családokban mindig vannak nagyszerű játékmesterek, akik színessé, nevetőssé tudják tenni a tábori délutánokat. Néhány egyszerű, eszközökben nem túl igényes játékot szeretnék bemutatni. Talán ismerősek, esetleg vannak köztük újak is.

Legyen minden kis és nagy közösség örömére, kacagására, az összekapcsolódás, összetartozás megélésére!

1. JÁTÉK A PICIKKEL

RÓKAVADÁSZAT (szabadtéren, 3-4 éves kortól)

kellékek: néhány rajzlap, színes ceruza , filctoll, olló, pár szem cukorka, vagy Nagyi sütije

Vágjuk kis kártyákra a rajzlapokat (pl. 20 db)!. Színezzék ki a kisebbek élénk színekkel az egyik oldalát. Írjuk rá szép, olvasható betűkkel „VÖRÖS RÓKA", „FEHÉR RÓKA", „KÉK RÓKA" (az olvasni még nem tudóknak rajzoljunk róka fejet). Rejtsük el a rókákat izgalmas, de nem veszélyes helyekre a kertbe. Kezdődhet a rókavadászat. A megtalálók zsákmányukat bemutatva jutalomban részesülhetnek. A különleges rókákból kevesebbet készítsünk és nagyobb legyen a jutalom is. Feltétlenül legyen „tartalék róka", amelyet az találhat meg, akinek nem sikerült elég zsákmányra lelnie a játékban. Ez a tartalék „hideg, langyos, forró, tűz!" instrukciókkal segítve legyen könnyen megszerezhető.

RAKD ÖSSZE! (esős napra)

kellékek: régi képes naptárból egy-két szép kép (legyen rajta jól felismerhető alak: ember, állat, házikó, autó...stb.)

Készítsünk egyszerű összerakós játékot! Szabályos mértani formákra szabdaljuk fel a képet és játsszunk együtt összerakósat!

DE SZÉP LETTÉL! (szobai játék)

kellékek: néhány ív nagy csomagolópapír, színes filctollak (vastag)

Terítsük ki az első ív papírt a földre! Feküdjön rá az egyik kicsi! Rajzoljuk körül filctollal. Ezután a következő lapra a következőt. Végül jöjjenek a felnőttek (lehet csak mellkép is!) A körvonalakat ki is lehet vágni, de így is dekorálhatjuk - rajzoljuk meg együtt a szemet, szájat, ruházatot  - legyen mindenki nagyon szép... vagy nagyon vicces!

A MACKÓ ORRA

kellékek: egy maci rajza kartonlapra (az orra ne legyen megrajzolva), felrögzítve a falra, egy gyurmadarab, egy kendő szembekötőnek.

A családtagok feladata, hogy bekötött szemmel próbálják meg a helyére ragasztani a maci orrát. Sok nevetés garantált!

2. JÁTÉK ISKOLÁSOKKAL

KÖZMONDÁSOK

Alakítsunk 2-3 fős csoportokat, ha sokan vagyunk, vagy párokat. Minden kis csapat válasszon 3-4 szép, érdekes magyar közmondást. Némajátékkal játsszák el a többieknek, akik próbálják meg mihamarabb kitalálni, mit látnak. Mindenki vegyen részt a bemutatóban!

(Képzeljük el például a „Vak tyúk is talál szemet", vagy a „Sok lúd disznót győz" illusztrációját! J)

LUFI-LÁNC

Kellékek: létszámunknál néhánnyal több lufi fel nem fújt állapotban.

Játék: álljunk egymás mögé sorba. Mindenki kapjon egy lufit, fújja fel. Legyen tartalék is! Amikor már mindenkinek van egy-egy lufija, álljunk olyan közel egymáshoz, hogy csak a felfújt lufi férjen be a mellkasunk és az előttünk álló háta közé. Illesszük be a gömböket, aztán engedjük el. Kézzel nem fogható, testünkkel kell megtartani. Amikor készen állunk, válasszunk egy mindannyiunk által ismert éneket és annak ritmusára induljon el a menet pl. körben a kertben, vagy egy kijelölt célhoz, esetleg a szobában körben. Nem szabad kézzel megérinteni a lufikat, de elejteni sem. Ügyeskedni kell, hogy az oszlopunk együtt maradjon, együtt haladjon, és még ÉNEKELJEN is.

LUFI BOMBA

Kellékek: meleg nyári délután, szabad tér, lufik, víz

Igazán meleg nyári napon egy szép kertben üdítő játék lehet a vízzel töltött lufikkal labdázni. Arra kell csak vigyázni, hogy ne durvuljon el a játék és ne váljon falhoz csapdosósdivá.

A lufikba vizet töltünk, hogy maroknyi labdákat kapjunk, majd csomóra kötjük a lufi „száját". Az így kapott kis labdákkal párokban dobálózhatunk, egyre messzebb állva egymástól. Versenyt is rendezhetünk, melyik páros tudta legmesszebbről is elkapni, vagy melyiknek durrant szét legkésőbb a labdája. Arra számíthatunk, hogy ez a játék fürdőzéssel egybekötött vigadalom lesz.

SÁTORÉPÍTÉS

Kellékek: létszámunknak megfelelően egy vagy két könnyen felállítható egy- vagy kétszemélyes sátor összecsukott, elcsomagolt állapotban, kendők szembekötéshez.

Egy vagy két csapat. A tagok csak annyit tudjanak, hogy bekötött szemmel együtt kell elvégezniük egy feladatot úgy, hogy egyik társuk minden utasítást megad majd a feladat elvégzéséhez.

Vezetőt kell választani, akinek nincs bekötve a szeme. Ő diktálja, irányítja majd a többieket és szervezi az együttműködést. A többieknek - bármilyen nehéz is - engedelmeskedni kell.  A játék végére jó lenne, ha állna a sátor. Egy kis jutalomgyümölcs, vagy -fagyi elfogyasztása közben meg lehet beszélni, hogy mi volt nehéz, mit képzeltek el a bekötött szeműek, mi segítette, mi nehezítette a megoldást, illetve mi kell a jó irányításhoz.

RAJZOLD LE!

Kellékek: ceruzák, papírlapok, egyszerű ábrák - mindegyik külön lapon (pl: állatfigura, mértani ábra - egyszerű, virág, fa rajza...stb.)

Alakítsunk párokat. A párok üljenek háttal egymásnak. Egyikük kapjon egy rajzot, amit nem mutat meg a másiknak, a másik üres lapot és ceruzát. A feladat, hogy a rajzot mondja el az egyik olyan részletesen, hogy a másik le tudja másolni, miközben nem nézhet a képre, nem kérdezhet vissza (!), a diktáló sem nézheti, hogy alakul a másik oldalon a rajz. Beszélgetni, megbeszélni tehát nem szabad, csak diktálni, hallgatni és rajzolni. A végén - amikor már kinevettük magunkat - meg lehat beszélni, miből adódott félreértés, miért volt nehéz diktálni úgy, hogy nem láttuk miképpen alakul a rajz és miért volt nehéz a másik gondolatvilága szerint rajzolni.

 

3. JÁTÉKOK KORHATÁR NÉLKÜL

CSAK SZÉP SORBAN!

Kellékek: kis lapokon kétjegyű, páros számok, néhány kendő szembekötőként

A játék menete:

Szükséges egy játékvezető, aki irányít. A játékvezető elmondja, hogy minden résztvevő kap majd egy kétjegyű számot, amit nem árulhat el a többieknek. A játék alatt nem szabad beszélni, nem szabad írni és a számokat kezünkkel megmutatni. Egy rövid tanácskozás után növekvő sorrendbe kell állni a résztvevőknek, azaz a sor elején álljon az, aki a legkisebb kétjegyű számot húzta, a végén pedig az, aki a legnagyobbat.

A csapatnak 10 perc alatt ki kell találni egy jó megoldást arra, hogy hogyan fogják majd megoldani beszéd és írás, valamint a számok mutogatása nélkül, hogy mégis sorrendbe álljanak.

(A játékmesternek: lehet dobogni, kopogni, tapsolni, egyéb  módokon tudatni egymással a számainkat, de erre a csapatnak magának kell rájönnie.)

Nehezítő tényező, ha a számok kiosztása után néhány résztvevőnek bekötik a szemét. Így a többieknek róluk külön kell gondoskodni, hiszen ők a játék alatt nem látják az eseményeket. A végén meg lehet beszélni mi volt különösen nehéz a játékban és mi segített megoldani.

Nagyon sok kipróbált szobai és szabadtéri játék van. Ötleteket szívesen fogadunk - egymás örömére, épülésére. Mi is küldünk akár egy egész napot betöltő programot korosztályhoz, helyszínhez igazítva, ha egy családnak vagy kisebb közösségnek szüksége van rá.

Szép együtt töltött időt kívánunk!

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2021. március 03., szerda,
Kornélia napja van.
Tartalom
Vezércikk

Nagy László
Megérdemelt pihenés
Lépések a testi-lelki egyensúly felé

Felszín

Pete Violetta
Keresztény színes - színes kereszténység
Hogyan szórakoznak az Úr hivatásos szolgái?

- sb -
Augusztusi hullócsillagok
A fülig vízben és a felfelé néző gyönyörködés kontrasztja - egy facebookkezdeményezés nyomán

Bálint Katalin
A nyár igazi értékei
Miért kell a nyaralást kipihenni? Hány csillag kell egy jó üdüléshez?

Szász Júlia Szende – Pete Violetta
Diák levele a nyárhoz vizsgaidőszakban
Felüdítő rímes fáradtsága két elmének

Magasság

Tóth Sára
A mennyben pihenni fogunk?
Munka és pihenés közötti hasadtságra ítéltetve...?

Mélység

Nagy László
Meditációs utak a mindennapi terhek elengedésére
Elérni a békességet, az áldottságot

Dobóczky László
Függetlenül szabadságon
Szabadságolni magunkat a függőségekből úgy lehet, ha tisztában vagyunk velük...

Szakolczainé Gál Éva
Amikor együtt lakoznak az atyafiak...
Családi csapatépítő tréning - hogyan legyünk együtt és nem csak egymás mellett

Rusznák Emese
Jó utat!
Van aki a föld középpontja felé indul, de vannak közelebb is felfedezetlen tájak...sokkal közelebb

Teljesség

Pete Violetta
Ismered a boldogsághoz vezető jelszót?
Ismered a boldogsághoz vezető jelszót?

Péter-Szarka Katalin - Szakács Gergely - Bella Péter
Kilátó
Boldogmondások mezsgyéjén bandukolva

Béres István - Korpics Márta
Úton lenni, jelen lenni
Zarándoklat: olyan út, ahol kapcsolatba kerülök

Üzenet

Kókai Géza
Békesség közel és távol
Lokalitás helyett lojalitás

Bagdán Zsuzsanna
Kikapcsolni a gépet
Szabadságunkat is beszippantja a képernyő

Szűgyi Zoltán
Megélhetők-e a mindennapok szabadságként?
Távolabblépve közelebb jutni önmagunkhoz

Áthallások

Szász Júlia Szende
Hajnali békesség Istentől
A teremtés csendje, amit felkavarunk minden reggel

Riport

Szerkesztő
„Fogd be a szád és relaxálj!”
Pál Feri atya az önfeledtségről

Kitekintés

Miklya Luzsányi Mónika
A szegény asszony és húsleves
Egyszerű megoldások azért, hogy a vasárnap a nyugalom és ne az őrület napja legyen

Géczy Ráhel
110%-ig mindenható
„Ezen a nyáron még többet akarok Istenből!"

Szakolczainé Gál Éva
Családi játékok
Ötlettár

Kovách János
Haverok, Biblia, Ovis tea...
Azok a felejthetetlen ifjúsági táborok!

Látogatóink száma a mai napon: 695
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 48658297

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat