belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Kitekintés

Miklya Luzsányi Mónika

Könnyű nyári olvasmány

Humoros keresztény könyvek az „erősen ajánlott" polcról

A városba beszorul a hőség, legalább negyven fok van, mindenki izzadt, ideges, fáradt, mást sem vár, csak az estét, hogy hűljön egy kicsit a levegő. És persze a szabadságot, amikor a strandon, a Balaton partján, vagy valamelyik tengerparti üdülőhelyen piheni ki az év fáradalmait az ember. De mit vigyünk magunkkal a nyaralásra? Mert (valljuk be) ilyenkor nem nagyon vágyunk komoly teológiai művekre, világrengető kérdések boncolgatására, sokszor még a klasszikus szépirodalom is kemény diónak bizonyul. Valami könnyűt, ha lehet humorosat olvasnánk ilyenkor, ami nem baj, ha lelkünket is építi egy kicsit.

Léleképítő humor

Van ilyen? Már hogyne lenne, hiszen a keresztyén ember sincs fából, ugyanúgy szeret nevetni, mint bárki más. Sokszor akár saját magán is. Mert nincs viccesebb, mint görbe tükörben látni a saját magam.
Mint Adrian Plass Kegyes kétbalkezese, aki igen jó keresztyén lenne, ha nem zavarnák meg folyton mások. De hát akárhogy is, gyülekezetben élünk, s a „szenvedjétek le egymást szeretetben" elvét nem mindig könnyű megtartani. De a leleményes keresztyén mindig talál megoldást a problémáira. A türelem gyakorlásához például elengedhetetlen némi gumicukor, amivel a hosszabb istentiszteletek is könnyedén kibírhatók, s ha a templomi kóruspróba vagy legújabb James Bond film között kell választani, elég csak jelet kérni az Úrtól: ha nem küld pontban kilenc óra négy perckor egy japán admirális egyenruhába öltözött törpét, akkor teljesen világos, hogy az Úr is James Bondra voksol. Persze nem azért kegyes az ember, hogy le ne lepleződjön önmaga előtt. Elérkezik akkor is  az igazság órája, ha hegyek helyett csak gémkapcsokat szeretne megmozdítani, és még az sem megy. A bűnbánat viszont nagyon, őszintén és szívből. S egészen a következő problémáig.

Adrian Plass kegyes kétbalkazesében már sok millió hívő ember magára ismert, így a sorozat egyre komolyodó további részei is világsikerré lettek.
„A szívem megszakad azokért - írja Plass Növekedésem kínjai című művében - , akik számára a »hívő élet« olyan, akár egy maratoni gyaloglás bokáig érő sárban. Egyesek kihullanak, mások továbbmennek, de valamennyien azon tűnődnek, mi ez az egész. Miért van az a sok hegycsúcs és völgy? Nincs megfelelő válaszom. A legtöbbször én is csak vánszorgok, de három dolog lenyűgöz. Az egyik Jézus személye, a másik, hogy Isten szeret engem és családja tagjának tart, a harmadik annak biztos tudata, hogy az életemből semmi sem veszett kárba."

Hazánkban a kétbalkezesek nemzeti verziója is megszületett Naszádi Krisztina szerkesztésében Válogatott kétbalkezesek címmel. A Harmat kiadó humorpályázatára beérkezett írásműveket rendezte kötetbe, s be kell vallanunk, ezek a rövid kis írások szépen megmutatják a magyar karaktervonásokat is.  A kiadó célja csak az ártatlan szórakoztatás, így, mint írják, „az esetleges melléhatásokért (megrögzött szokások elhagyása, védőpajzsrepedés, bálványledőlés, szorongásoldódás)" nem vállalnak felelősséget.

Hazai vizeken

Persze van, aki minderre csak legyint, hiszen Plass egy angol szabadkeresztyén gyülekezetbe jár. Ott persze, hogy van humor, néha talán még sok is. De mi a helyezet a magyar puritánok gyermekivel, mondjuk a reformátusokkal? Náluk vajon létezik-e az a bizonyos görbe tükör?

Jelentem: igen. Nem csak, hogy létezik „református humor", hanem az egyik meghatározó eleme a magyar protestáns könyvkiadásnak.

Ha a Harmat Kiadónál maradunk, Lente István sziporkázó irodalmi karikatúrája, ha szabad ilyet mondani, vérbeli református humor. Mert miről is van szó?
A Kis Köpeny Könyv Pál apostol egy mondatát járja körbe, jó református módra, a lehető legtöbb oldalról megvilágítva az igét. Így megtudhatjuk hogyan hangzik e mondat (Köpenyemet, melyet Troászban Kárposznál hagytam, hozd el! 2Tim. 4.13) vasárnapi iskolásan, karizmatikusan, lutheresen, hogyan fogalmaznák meg kortárs és klasszikus szépíróink és persze a szomszéd Ubul bácsi.

Cs. Szabó Sándor könyvei is letagadhatatlanul református (vagy legalábbis protestáns) közegben játszódnak.
A Parakletos kiadónál megjelent Tábori szentfazék azt az abszurd helyzetet tárja elénk, hogy vajon mi történik egy nyári táborban, ha a lelkész helyett az ifisek veszik át a vezetést.

A szerző másik műve, a Prón pedig szarkasztikus humorral mutatja be, hogyan is viselkednénk, s mit kezdenénk vele, ha hirtelen megjelenne közöttünk egy 100 %-os, tökéletes keresztyén. Aki ugyan nincs, csak a mesében, vagy egy távoli, eljövendő világban. De valljuk be: nem is bánjuk nagyon, ha nem kell nap mint nap hibáinkkal szembesülnünk.

Hozzászólások

1. Dobó Márti - 2010-08-12 23:52:14

A Prón igazi agy- és szívtágító olvasmány, mármint olyan "nemférafejembe" értelemben. Nagyon jó :)Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2021. január 24., vasárnap,
Timót napja van.
Tartalom
Vezércikk

Horváth Dániel
Ki szórakozik kivel?

Botránkozások az istenkapcsolatunkban vica és versa

Gondolkorzó

Kutasy Zsolt
Savanyú a szőlő?
Miért nem mer, miért nem tud a keresztény ember szórakozni?

Felszín

Rusznák Emese
A tuti módszer

Éjszakai kaland négykeréken egy kis szórakozásért

Bálint Katalin
Keresztény-kompatibilis szórakozás
Embernek maradni a korpa között is

Kádár József
Holy Dance Club
Te elmennél egy keresztény diszkóba?

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
Ki/-be/ kapcsolódni - kalandozás a kapcsolóktól a lelki megnyugvásig
„Balzac sétapálcáján ez állt: minden akadályt összetörök. Az enyémen ez: minden akadály összetör." /Franz Kafka/

Gueth Péter
Látványtechnika
Blaszfém istentisztelet a fesztiválok színpadján?

Mélység

Nagy László
A tékozló fiúk-lányok áldottsága
A különbség mulatozás és vigadozás között épp csak a kegyelem

Dobóczky László
Fél/ELEM
Őszinte önvizsgálat: mi vezet Istenhez?

Teljesség

Szerkesztő
Pál apostol nyoma - ahogy én beleléptem

Török és görög állomások, ahol valamikor régen megszólalt az ige

Sági Endre
Halleluja
Az istendicséret maga turnézik az ajkakon világszerte

Üzenet

Bagdán Zsuzsanna
A keresztyének hippik?
Békejel és kereszt, communio és kommuna…

Bölcsföldi András
Ne szórakozz!
Szórás helyett lehetne gyűjtés?

Rusznák Emese
Nem kell mindent agyonsózni!
Keresztény szórakozás az, ha keresztények szórakoznak

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
Ha nyár, akkor fesztivál!
Woodstocktól a mai napig esőben és kánikulában is üvölt a hangfal és üvölt a fiatalság - csak a stílus változik

Kovách János
Újjászületés beatritmusban
A táncdalfesztiválos időkből a mába Kovács Katival

Kovách János
Szentlelkes rock
Amikor a gitárzúgás Isten erejét sugározza - Delirious?

Riport

Kádár József
Bolyki Brothers és a szórakoztató ipar
Négy férfihang egy komplett produkció

Bella Péter
Humorista és az egyház - Bödőcs Tibor parókiális poénjai
A főállású nevettetőt Ágoston olvasása közben értük utol

Kitekintés

Katona Viktor
Soli Deo Gloria üdülő
Ige és szórakozás kettősében töltött szabadidő

Miklya Luzsányi Mónika
Könnyű nyári olvasmány
Humoros keresztény könyvek az „erősen ajánlott" polcról

Pete Violetta
Öltözz kereszténybe!
Kiütközzék-e kívül a belső, avagy milyen divatot kövessen a hívő ember?

Látogatóink száma a mai napon: 4470
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 48414955

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat