belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Mélység

Nagy László

A tékozló fiúk-lányok áldottsága

A különbség mulatozás és vigadozás között épp csak a kegyelem

Sokáig tartott, mire rádöbbentem, hogy a tékozlásra, a szórakozásra való figyelem önmagában is tékozlás, hiszen elszórom annak a lehetőségét, hogy megláthassam azt, ami az élet, az öröm, az áldottság itt és most. Egy vigadozó apó kis története segíthet nekünk figyelmünket a lényegre fordítani. Ha van időd rá, próbálj a történet minden szereplőjének „bőrébe bújni", s megérezni azt, hogy milyen érzést kelthetett kiben-kiben az, aminek ki-ki éppen odaajándékozta a figyelmét.

Dinka apó hetvenöt éves lett. Mint élemedett korú tagja népes családjának ünnepelte meg e nevezetes alkalmat. Vasárnap délelőtt felöltözött szép öltönyébe, s elment a templomba, s áhítatos lélekkel, hálától elcseppenő szemmel vett részt a liturgián. Ezután gyermekeivel s unokáival ünnepelni ment a közeli McDonald's gyorsétterembe, ahol unokái kitörő örömére az ünnepi tyúkhúsleves helyett azt ehettek-ihattak, amit csak akartak. Dinka apó nagy élvezettel harapott meglazult fogaihoz illő keménységű hamburgerébe, s két üveg colának nevezett édes löttyöt küldött a kaja után. Este kézen fogva elment Juliskával, élete párjával sétálni, s a mezőn felkérte őt egy kívülálló számára talán zene nélkülinek tűnő táncra, melyben a hallhatatlan lágy ritmust mégis nyilvánvalóvá tette a két összeborult öreg csendes, harmonikus ringatózása. Már késő éjszaka volt, amikor Dinka apó leült a teraszon a karosszékére, s gyönyörködött a telő hold lélegzetelállítóan gyönyörű látványában. Tán már éjfél is elmúlt, amikor csapódott a kertkapu, s 19 éves Jancsi nevű unokája hazaérkezett.

Most nem ment be szobájába, mint máskor, hanem kiment nagyapjához a teraszra, s sírva kérdezte tőle: Te Papó! Szerinted sem kellett volna annyi piát innom? Kicsit összevertem Bencét, mivel Ginát, a csajomat lecsapta a kezemről. Tiszta büdös vagyok, mert idegességemben elszívtam egy csomó cigarettát, s összevesztem Gina miatt a két legjobb haverommal is. Ezután egy órán keresztül mobiloztam egy másik volt csajommal, aki a végén elküldött a büdös francba engem. Én egy szar alak vagyok! Te azért ugye megértesz, Papó?" Dinka apó ekkor szó nélkül bement a konyhába, kihozta az ajándékba kapott márkás borát, s kubai szivarjait, amelyeket éppen tovább akart ajándékozni. Kinyitotta a borosüveget, s a meglepett Jancsi számára odatett ünnepi poharat színültig töltötte. Rágyújtottak a szivarra, s hallgattak egy kicsit. Koccintsunk, fiam! Most az én születésnapom van, mondta az öreg, s hahotázni kezdett. Vagy két perc után Jancsinak is elkezdett remegni a hasa, s újabb egy perc elteltével az éjszaka csendjét immár két ember féktelen gurgulázó nevetése töltötte be jókedvvel.

Ha visszaemlékszel a tékozló fiú jézusi példázatára, annak lényege abban áll, hogy bemutatja a mindenkori embernek, miként lehet eljutni a mulatozástól a vigadozásig. A két szó mindent kifejez. A mulatozásra akkor van szükség, amikor belül negatív érzelmi állapotok (elégtelenség, képtelenség, szorongás, stb.) uralkodnak, s azokról nem akar tudomást venni az ember. A vigadozás pedig a belülről felfakadó öröm külső megnyilvánulása. A bibliai történet hatalmas mélyen szántó íve kifejezésre juttatja, hogy a vigadozás előtt ott van a mulatozás, amelyet egyszerűen nem lehet megkerülni. A történet nagyobbik fiúja az időt, egész életét szórja, tékozolja el, s csak gondolataiban, vágyaiban él-élvez valamit is az életében. Az emberben még ma is az a hit rejtőzködik, hogy legfeljebb egy piciny megkönnyebbülés-morzsa lehet az atyai öröksége. A valódi bőség, az áldottság, az öröm tudatához ennek a hitnek meg kell halnia. Ez pedig a megértésen keresztül lehetséges: a nem ellenálláson, a be-látáson, az önfeladáson át. Tehát azoknak a gondolatoknak, hiteknek, meggyőződéseknek való meghaláson át, melyek nem a vigadozásig vezettek el. A mulatozásnak, a szórakozásnak való ellenállással csak meghosszabbítható a mulatozás útja. Tehát Dinka apó remekül segítette bőszen mulatozó unokáját a megértés felé. Nem engedte meg, hogy Jancsi az ő figyelmét a hiányra, a rosszra, az elégtelenségre terelje, hanem inkább átadta magát az örömnek, s feltört belőle mélyről az a nevetés, mely már hozzáférhetően ott lakozott benne, hisz ő megtalálta a lényeget, s eljutott a vigadozásig. Jancsit ez viszont magával ragadta. Ez volt számára a segítség. Ha most nyáron "tékozlóan" szórakozó embereket látsz, akkor figyelj nagyon oda arra, hogy figyelmedet semmiképpen se a tékozlásra, a hiányra fordítsd, mert az behúz téged a csőbe. Ehelyett engedd meg, hogy a másikban, s magadban felfedezd a mérhetetlen áldottságot, s azt az isteni kegyelmet, mely a valódi örökség átvételéhez vezet minden úton, a tékozlás bármely formáján keresztül is. Vigadozás akkor lehetséges, ha a figyelmed megtalálja azt a kegyelmet, azt a méltóságot, mely Istentől kapott lényeged. Ezt keresd, s másokban is ezt lásd meg mindenben. Minden más tékozlás.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Horváth Dániel
Ki szórakozik kivel?

Botránkozások az istenkapcsolatunkban vica és versa

Gondolkorzó

Kutasy Zsolt
Savanyú a szőlő?
Miért nem mer, miért nem tud a keresztény ember szórakozni?

Felszín

Rusznák Emese
A tuti módszer

Éjszakai kaland négykeréken egy kis szórakozásért

Bálint Katalin
Keresztény-kompatibilis szórakozás
Embernek maradni a korpa között is

Kádár József
Holy Dance Club
Te elmennél egy keresztény diszkóba?

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
Ki/-be/ kapcsolódni - kalandozás a kapcsolóktól a lelki megnyugvásig
„Balzac sétapálcáján ez állt: minden akadályt összetörök. Az enyémen ez: minden akadály összetör." /Franz Kafka/

Gueth Péter
Látványtechnika
Blaszfém istentisztelet a fesztiválok színpadján?

Mélység

Nagy László
A tékozló fiúk-lányok áldottsága
A különbség mulatozás és vigadozás között épp csak a kegyelem

Dobóczky László
Fél/ELEM
Őszinte önvizsgálat: mi vezet Istenhez?

Teljesség

Szerkesztő
Pál apostol nyoma - ahogy én beleléptem

Török és görög állomások, ahol valamikor régen megszólalt az ige

Sági Endre
Halleluja
Az istendicséret maga turnézik az ajkakon világszerte

Üzenet

Bagdán Zsuzsanna
A keresztyének hippik?
Békejel és kereszt, communio és kommuna…

Bölcsföldi András
Ne szórakozz!
Szórás helyett lehetne gyűjtés?

Rusznák Emese
Nem kell mindent agyonsózni!
Keresztény szórakozás az, ha keresztények szórakoznak

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
Ha nyár, akkor fesztivál!
Woodstocktól a mai napig esőben és kánikulában is üvölt a hangfal és üvölt a fiatalság - csak a stílus változik

Kovách János
Újjászületés beatritmusban
A táncdalfesztiválos időkből a mába Kovács Katival

Kovách János
Szentlelkes rock
Amikor a gitárzúgás Isten erejét sugározza - Delirious?

Riport

Kádár József
Bolyki Brothers és a szórakoztató ipar
Négy férfihang egy komplett produkció

Bella Péter
Humorista és az egyház - Bödőcs Tibor parókiális poénjai
A főállású nevettetőt Ágoston olvasása közben értük utol

Kitekintés

Katona Viktor
Soli Deo Gloria üdülő
Ige és szórakozás kettősében töltött szabadidő

Miklya Luzsányi Mónika
Könnyű nyári olvasmány
Humoros keresztény könyvek az „erősen ajánlott" polcról

Pete Violetta
Öltözz kereszténybe!
Kiütközzék-e kívül a belső, avagy milyen divatot kövessen a hívő ember?

Látogatóink száma a mai napon: 6889
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57379099

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat