belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Kitekintés

Pete Violetta

Öltözz kereszténybe!

Kiütközzék-e kívül a belső, avagy milyen divatot kövessen a hívő ember?

Izzadva, görcsölve jövök le az én kicsiny falum szószékéről az első otthoni szolgálatom után, hogy vajon átment-e az üzenet, amit én is úgy kaptam. Vizsgálom az arcokat kifelé, a kézrázásokban várok valamiféle jelet, tekinteteket, szavakat. Végre egy apró néni megáll előttem, és azt mondja:

„Jó vót, de bár mindig ilyen lelkészhez méltóan öltözködne a tiszteletes kisasszony!"

Bizony kevés dolog felett esik annyi botránkozás, mint az öltözködés felett. Engem is eltalált ez a mondat mert szoktam én színesen is, röviden is, bohókásan is kinézni. De melyikünk az, akit valamiért nem találna el? Mindenki botránkoztat mindenkit. Nem kevésbé szúrja a szemét a szürkén és konzervatívan öltözködő annak, aki a színeket és a nagy kivágást szereti, mint fordítva.  (Ez saját tapasztalat.) De akkor hogyan kell kinézni egy keresztény embernek?

Jézusról és tanítványairól nem tudjuk, hogy vajon hogyan öltözködtek. (Az után, hogy Jézus és a szerelem összefüggésében nincs információnk ez a második téma, amit a legjobban hiányolok a Bibliából.) Arra azonban lehet következtetni, hogy azért nem ír róluk a Szentírás, mert beleillettek a kor normáiba. Az is valószínű, hogy nem jutott nekik a magasabb társadalmi rétegeket jellemző pompából, ruhaneműkből és kiegészítőkből.  Ez azonban nem valami mímelt szerénység, vagy tudatos puritánság - sokkal inkább a praktikum diktálta viselet.

Voltak és vannak próbálkozások arra, hogy meghatározzák, mi a keresztény emberhez méltó viselet. Így az 1930-as években kezdődött a pályafutása az addig jelmeztervezőként tevékenykedő Zsindelyné Tüdős Klárának, aki kifejezetten visszafogott, magyaros divatot igyekezett teremteni kollekcióival. Pántlika néven szalont nyitott, később ezen a címen könyve is jelent meg. Hallottam szóbeszédet arról, hogy egy női palást terve is született lelkészasszonyok számára, ám a háború során elveszett. A harcok alatt zsidó gyermekeket menekít, később ő szervezi újjá a református nőszövetséget, és létrehozza az Istenhegyi Otthont.

Hasonló stílust próbál a mában létrehozni a Pure Fashion Divat Misszió. A Katolikus Egyház által támogatott nemzetközi mozgalom azért indult, hogy fiatal lányoknak úgy adjon önbizalmat, hogy mellette „Isten gyermekeihez illő méltósággal éljenek, tevékenykedjenek és öltözködjenek" - olvasom a honlapon. Kezdeményezésükben a keresztény divat kialakításán túl az is fontos szerepet kap, hogy a náluk modellkedő lányok egy védett és erkölcsös környezetben dolgozhassanak, ahol a divatszakma világi felével ellentétben nincs jelen a drog, a törtetés, az anorexia. Tisztaság, hitelesség, nagylelkűség, bizalom, stílus, kegyelem. Ezek a jelszavak amelyek vezérlik a programot, amely a lányok képzését is magában foglalja. Sajnos eleddig egyedi és elszigetelt kezdeményezésről beszélünk.

http://www.purefashion.hu/

Arra, hogy vannak-e keresztény trend és divat, akkor tudunk másik lehetséges választ adni, ha szétnézünk. Jó alkalom a nézelődésre egy-egy keresztény fesztivál. Néhány barátommal mi az igenre voksolunk: van a keresztény emberek által kedvelt szín és formavilág. Találtunk néhány konzekvensnek tűnő vonalat, amelyet értékítélet nélkül (vagy legalábbis hasonló humorral és karikírozással) szeretnék ábrázolni:

A konzervatív: Ez a csoport a világért sem szeretne botránkoztatni, ezért nincs kirívó erős szín a ruhatárukban, sem nagy kivágások. Fiúknál jellemző a szokásosnál magasabban hordott nadrág, és ez a réteg az, ahol a szandálba húzott zokni jelenséggel is találkozhatunk. Lányoknál jellemző lehet a magas nyakú felső, sűrűn szoknyával. Érdekes, hogy az ide tartozó lányoknak a hajuk is általában nagyon rendezetten egyenes, általában középen elválasztva, talán egy kis bőrdísszel megtűzve. Jellemző színek a szürke, barna és a drapp.

A hippi: Nagy bő nadrágok és szoknyák, élénkebb színek, batikolt minták, tarisznya, alternatív kiegészítők jellemzik a csoportot. A villából hajlított karkötő megfér a csomózottakkal az alkaron és a kiskanáltól kezdve bármilyen eszköz megfér a nyakukban egy bőrön lógva.  A lányoknál itt már sűrűbben találkozunk bohókás göndör hajjal, szélfútta frizurával. Kedvükre szolgál az idei nyár gladiátor szandál divatja, hiszen előszeretettel hordanak bőrsarukat. A fiúk is sűrűbben engedik át a természetnek a hajuk és az arcszőrzetük formázását. alapfelszerelés lehet a bicska, ördögbot, különféle hangszerek.

A nemzeti érzelmű: Bő ing, és csizma dukál a férfiembernek, lányokon néptáncos cipő kopog, melynek ritmusára lobog a szoknya - télen kord szoknya - és a fonott haj. Tarsolylemez, pörge kiskalap a kiegészítő. Sok fiú ing helyett szívesen visel feliratos pólókat. Ünnepi alkalmakkor kötelező a bocskai!

A menő: Lányok körében nem találtunk trendet, mert beleolvad a profán divat világába. Fiúknál azonban megfigyelhető egy határozott irányzat: a Tisza-cipős fiúk. Télen egy kordnadrággal, nyáron rövidgatyával, esetleg felhajtott gallérú ingpólóval de örökké Tisza cipőben!

Azért tapasztalatunk szerint a legliberálisabb keresztény testvérek is általában rejtegetnek egy-egy féltve őrzött jelképet, keresztet, szentpéterhalat, nyakláncon, karon, vagy akár tetovált formában is. Elvégre az öltözködés önkifejezés, és identitásunk egyik legjellemzőbb pontja a hitünk.

Visszatérve bibliai vonalra és összegezve a sorokat nehéz nem botránkozni és nem botránkoztatni. Azon túl, hogy stílusunkhoz és alkatunkhoz mérten igyekszünk mégis jól ápoltak és tiszták lenni, próbáljunk meg ne a láthatókra nézni, vagy ne elsősorban!

Ef 6.12 - 17: Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen. Ezért öltsétek fel az Isten fegyverzetét, hogy a gonosz napon ellenállhassatok, és mindent legyőzve megtarthassátok állásaitokat. Így készüljetek föl: csatoljátok derekatokra az igazság övét, öltsétek magatokra a megigazulás páncélját, sarunak meg a készséget viseljétek a békesség evangéliumának hirdetésére. Mindehhez fogjátok a hit pajzsát, ezzel elháríthatjátok a gonosz minden tüzes nyilát. Tegyétek fel az üdvösség sisakját, és ragadjátok meg a lélek kardját, vagyis az Isten szavát.

Hozzászólások

1. Pete Violetta - 2010-08-06 20:04:42

"Ha engem akarnak látni - itt vagyok. Ha a ruháimat, nyisd ki a szekrényt és mutasd meg nekik az öltönyeimet." Albert Einstein amikor a felesége megkérte, hogy öltözzön át a német nagykövet tiszteletére



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 26., péntek,
Ervin napja van.
Tartalom
Vezércikk

Horváth Dániel
Ki szórakozik kivel?

Botránkozások az istenkapcsolatunkban vica és versa

Gondolkorzó

Kutasy Zsolt
Savanyú a szőlő?
Miért nem mer, miért nem tud a keresztény ember szórakozni?

Felszín

Rusznák Emese
A tuti módszer

Éjszakai kaland négykeréken egy kis szórakozásért

Bálint Katalin
Keresztény-kompatibilis szórakozás
Embernek maradni a korpa között is

Kádár József
Holy Dance Club
Te elmennél egy keresztény diszkóba?

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
Ki/-be/ kapcsolódni - kalandozás a kapcsolóktól a lelki megnyugvásig
„Balzac sétapálcáján ez állt: minden akadályt összetörök. Az enyémen ez: minden akadály összetör." /Franz Kafka/

Gueth Péter
Látványtechnika
Blaszfém istentisztelet a fesztiválok színpadján?

Mélység

Nagy László
A tékozló fiúk-lányok áldottsága
A különbség mulatozás és vigadozás között épp csak a kegyelem

Dobóczky László
Fél/ELEM
Őszinte önvizsgálat: mi vezet Istenhez?

Teljesség

Szerkesztő
Pál apostol nyoma - ahogy én beleléptem

Török és görög állomások, ahol valamikor régen megszólalt az ige

Sági Endre
Halleluja
Az istendicséret maga turnézik az ajkakon világszerte

Üzenet

Bagdán Zsuzsanna
A keresztyének hippik?
Békejel és kereszt, communio és kommuna…

Bölcsföldi András
Ne szórakozz!
Szórás helyett lehetne gyűjtés?

Rusznák Emese
Nem kell mindent agyonsózni!
Keresztény szórakozás az, ha keresztények szórakoznak

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
Ha nyár, akkor fesztivál!
Woodstocktól a mai napig esőben és kánikulában is üvölt a hangfal és üvölt a fiatalság - csak a stílus változik

Kovách János
Újjászületés beatritmusban
A táncdalfesztiválos időkből a mába Kovács Katival

Kovách János
Szentlelkes rock
Amikor a gitárzúgás Isten erejét sugározza - Delirious?

Riport

Kádár József
Bolyki Brothers és a szórakoztató ipar
Négy férfihang egy komplett produkció

Bella Péter
Humorista és az egyház - Bödőcs Tibor parókiális poénjai
A főállású nevettetőt Ágoston olvasása közben értük utol

Kitekintés

Katona Viktor
Soli Deo Gloria üdülő
Ige és szórakozás kettősében töltött szabadidő

Miklya Luzsányi Mónika
Könnyű nyári olvasmány
Humoros keresztény könyvek az „erősen ajánlott" polcról

Pete Violetta
Öltözz kereszténybe!
Kiütközzék-e kívül a belső, avagy milyen divatot kövessen a hívő ember?

Látogatóink száma a mai napon: 14049
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57893865

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat