Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A nyitott sír és a zárt ajtók

A mi ünnepi istentiszteletünk megáldása és megszentelése jöjjön az Úrtól, aki Atya, Fiú, Szentlélek, teljes Szentháromság, egy örök és igaz Isten! Ámen!

Urunk! Istenünk!

Hálát adunk neked a húsvét minden ajándékáért. Köszönjük, hogy a feltámadás örömhíre ma is hangozhat, még akkor is, ha üresek ma templomaink. Köszönjük, hogy otthonaink válhatnak templommá, s azokat az öröm és reménység tölthet be.

Dicsőítünk azért a csodáért, amelyet az első húsvét reggelén tettél: kihoztad a halálból a te szent fiadat, s győzelmessé tetted őt a bűn és halál felett.

Áldunk ezért a kegyelemért, melyet emberi értelemmel alig tudunk felfogni, de Fiad által mégis a miénk lehet.

Kérünk Istenünk, áldd meg ma is istentiszteletünket, mindazokat, akik általunk is hallhatják szavad. Krisztusért, hallgass meg minket! Ámen!

 

Textus: Lukács 24,1-9 és János 20,19


Ünneplő Gyülekezet! Kedves Testvérek!

Szeretettel köszöntelek bennetek húsvét szent ünnepén, és arra kérem Isten Szentlelkét, hogy űzzön el a szívünkből minden szomorúságot és vegyen lakozást nálunk, és lehessen mindannyiunk otthonában, életében - még ilyen nem mindennapi körülmények között is - igazi húsvét. Már itt a földön boldog találkozásunk az Úr Jézussal, és feltámadásunk egy új életre.

A felolvasott igeversek elvisznek minket az első húsvét napjára, a hét első napjának eseményeihez. Az első történet, amit hallottunk Jézus sírjánál játszódik le, amikor magdalai Mária és a többi asszonyok odamentek a sírhoz, és látták, hogy a kő el van hengerítve, a sír nyitva volt,Jézus teste nem volt ott, és angyalok hirdették nekik, hogy Jézus feltámadt.

A másik esemény ugyanennek a napnak az estéjén történik, amikor a tanítványok zárt ajtók mögött vannak együtt, s egyszer csak közéjük lép Jézus, és azt mondja nekik: „Békesség néktek!"

Nyitott sír és zárt ajtók- mindkettő része az első húsvétnak. Mint ahogy része a mi életünknek is.

1. Ezek az asszonyok húsvét reggelén Jézus temetésére készültek, meg sem fordult a fejükben nagy bánatukban, hogy bekövetkezik mindaz, amiről Jézus előre beszélt, hogy harmadnapon feltámad. Ők mentek, sírva, gyászolva, vitték az elkészített illatszereket, hogy megtegyék Jézus testével mindazt, ami az akkori korban szokás volt.

Ezért lepődnek meg annyira, amikor Jézus sírját nyitva találják, mert erre nem számítottak. Mint ahogy arra sem, hogy angyalok hirdetik Jézus feltámadását. Mert a feltámadásnak nem voltak szemtanúi.

Olyan nehéz helyzetben vannak ezek az asszonyok, azt sem tudják mit higgyenek. Eddig Jézus mellett, míg élt, szemtanúi is voltak a csodáknak: hogyan gyógyultak betegek, hogy lakott jól ötezer ember öt kenyérből és két halból. Most a hitük igazán próbára van téve: el kell hinniük azt, amit hallanak: "Nincs itt, hanem feltámadt."- de két szemükkel nem látták azt.

A feltámadásba vetett hit nem a látásra épül, mert nem látták azt, ahogy feltámadt az Úr Jézus, hanem a hallásra - el kell hinniük azt, amit angyalok hirdettek.

Kedves testvérek! De sokat segítene ez a hit rajtunk akkor, mikor meg kell állnunk szeretteink nyitott sírja mellett. De sokat segítene a megvigasztalódásban az, ha nemcsak azt tudnánk elhinni, amit látunk, hanem azt is, amit hallunk, amit Jézus üzen: "Ne nyugtalankodjék a szívetek, higgyetek Istenben és higgyetek énbennem, az én Atyám házában sok lakóhely van." Ha ezt el tudnánk hinni, hogy egy hívő élet után lelkünk Istennél az örök hazában pihen meg, s egyszer lesz feltámadás és viszontlátás, akkor könnyebben gyógyulnának sebeink.

Húsvét ünnepe ebben a hitben akar megerősíteni minket, hogy merjük elhinni azt, amit ilyenkor énekelni szoktunk: „Hol van koporsó, hatalmad? Elvesze nyert diadalmad. Hová lőn, ó halál, a fúlánk, melyet fensz már régóta reánk? Már nem rettegünk miatta, mert Jézus meghódoltatta, ama félelmek királyát, megnyitván sírjának száját." Vagyis: ne féljünk a haláltól, mert egyszer Jézus előhozza, feltámasztja azokat, akik elaludtak!

2. Miután Jézus sírja megnyílt, feltámadott Urunk elindult, hogy megkeresse övéit. Bezárt ajtók mögött találja őket aggodalomban, bizonytalanságban, félelemben.

Kedves testvérek! Ki gondolta volna, hogy 2020 húsvétján ennyire a magunkénak fogjuk érezni ezeket a szavakat? Szinte a szó szoros értelmében zárt ajtók mögött vagyunk otthonainkban, hasonló érzésekkel, mint az egykori tanítványok: kétségek között, sokan magányosan, aggódva tekintve a jövő felé. Még nem látjuk ennek az útnak a folytatását, a végét.

De nemcsak otthonunk ajtaját zárjuk be, bezárkózunk a problémáinkkal, a félelmeinkkel, reménytelenségünkkel, vétkeink terhével, a holnap bizonytalanságával. És de sokszor bezárjuk a szívünket egymás előtt is.

És mennyi olyan lélek van körülöttünk, akik Jézus elől akarnak bezárkózni. Akiknek nem kell a hit, a bűnbocsánat, az örök élet. Akik úgy gondolják, hogy önmagukban is meg tudnak állni az élet próbái között, s akik számára az élet csak a sírig tart.

Kedves testvérek! Jézus az első húsvét napján elindult a zárt ajtók felé. Elindult azokhoz az emberekhez, tanítványaihoz, akik kétségek között voltak, s akkor nyugodtak meg, amikor a feltámadott Jézus köszöntötte őket: Békesség néktek! S ők ezután kilépnek a zárt ajtók mögül,odalépnek a világ elé , és bátran tesznek majd bizonyságot.

Jézus azóta is jön a zárt ajtók felé. Jön, hogy megnyissa mindenek előtt szívünk ajtaját azelőtt a szeretet előtt, amiről ő nagypénteken bizonyságot tett. Itt dől el minden, kedves testvérek, hogy a szívünk ajtaját ki tudjuk-e nyitni Jézus előtt. Mert ha igen, akkor lesz az életünkben igazi húsvét, lesz feltámadás már itt a földön egy új életre. Ha a szív ajtaja kinyílik Jézus előtt, ő adja azt a szeretetet, ami meg tud a másiknak bocsátani. Adja azt a békességet, amivel helyreállhatnak emberi kapcsolatok. Adja azt a hitet, mely nemcsak a láthatókra tekint, hanem a láthatatlanokra is. Adjon az Úr Isten mindannyiunknak ilyen húsvéti hitet! Ámen!

 

Kegyelmes Istenünk!

Köszönjük neked ezt az ünnepet. köszönjük, hogy elfogadtad Fiad áldozatát a mi bűneinkért, és feltámadásával utat készítettél nekünk is hozzád.

Bocsásd meg Urunk, hogy sokszor bezárjuk előtted szívünk ajtaját, hogy megfeledkezünk a te hatalmadról, amely szüntelen velünk van!

Bocsásd meg, ha sokszor nem látszik életünkön az örök élet öröme és boldogsága, ha szomorú és aggodalmaskodó keresztyének vagyunk!

Segíts megtapasztalni a feltámadás erejét, hogy áthassa egész életünket, felebarátainkkal való kapcsolatainkat, családunk életét! Segíts nekünk, hogy a húsvéti evangélium hűséges továbbadói legyünk!

Hogy elmondhassuk a betegeknek, a szenvedőknek, a gyászolóknak, a kétségek között élőknek, hogy feltámadott Urunk van, akinek mindenre hatalma van ezen a földön! Segítsd meg egyházadat, hogy mindenkor az élő Jézus Krisztusról tegyünk bizonyságot! Az ő nevében kérünk, hallgasd meg imádságunkat! Ámen!

 

Mi atyánk...

 

Bundzik Attiláné lelkipásztor

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 14, összesen: 73967

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.