belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Gondolkorzó

Péter-Szarka László

És akkor mindkettő megmarad

A tér hiánya

Nem könnyű odamennie egy felekezetnélkülihez, megszólítania és meghívnia egy gyülekezeti alkalomra. Nagy kihívás, mert nem tudja, hogy tetszeni fog-e a másiknak az, amit a gyülekezetben tapasztalhat. Azt sem tudja, hogy fog reagálni a közeledésére, tart a cinikus megjegyzésektől, a szkeptikus kérdésektől és a durva elutasításoktól is. Végül nem megy oda senkihez, és várja, hogy maguktól eljönnek az újak a gyülekezeti közösségbe. Látja maga körül, ahogy várnak erre a csodára a templomba járók, és közben ott egyre több a szabad hely… És ha mégis eljönnek „maguktól” a kívülállók, akár egy ünnepi istentiszteletre, látja a „régiek” döbbent arckifejezéseit és azok mögöttes tartalmát: „Ő meg kicsoda?”, „Eddig meg hol volt?”, „No, de hogy viselkedik?”…

Már nem tud várni arra, hogy csak úgy betévedjenek hozzájuk az újak, mert látja maga előtt a célt, amit jól ismert, de sokáig nem érezte sajátjának: elmenni „minden néphez” és közelebb segíteni őket Istenhez. Már rájött, nem arra kapott megbízást, hogy a megszólításra váróktól (még) idegen egyházi szokásokat rájuk erőltesse, hanem arra, hogy megismertesse velük Jézus szándékát… És közben keresi a többieket, akikben szintén ott az igény arra, hogy korunk kihívásai felett ne hunyjanak szemet, keressék és kipróbálják az új eszközöket, melyekkel át lehet adni azt, ami a legfontosabb ezen a világon. Minden kultúra hordozója lehet az evangéliumnak, mert az örömhír nem új és nem is régi, hanem időtlen. Ráadásul nincs számára lehetetlen. Megtalálja azokat a formákat, melyekben továbbadható.

Eszébe jut Jézus példázata a régiről illetve az újról, ez az egyik kedvenc tanítása mostanság. „Senki sem varr foltot új posztóból régi ruhára, mert a toldás tovább szakítja, az új a régit, és még nagyobb lesz a szakadás. És senki sem tölt újbort régi tömlőbe, mert szétrepeszti a bor a tömlőt”. Egy másik evangélium hozzáteszi: „és akkor mindkettő megmarad”. – Nem is az a cél, hogy a régieket teljesen elhagyjuk, viszont az új is szükséges, mert annak is meg kell maradnia, ahogy Jézus mondja. Az ő megjelenése a földön néhány addig fontos vallási gyakorlatot egyszerűen feleslegessé tett és tesz. Vele elérkezett az új idő, ami szétfeszítette az addigi kereteket. Amikor a régi szokások elhagyásán és az újak alkalmazásán gondolkodunk, ma (is) mérlegre kell tenni: azt a célt szolgálja-e a gyakorlat, amit Jézus ránk hagyott, vagy valami egészen másról van szó.

Tudja, hogy elengedhetetlen a tanítás – szüksége is van rá –, de érzi a hiányát valaminek, a közösségi létnek, az Isten-magasztalás sokféleségének, a segítségnyújtásnak a rászorulóknak és az újak megszólításának, a hétköznapi evangélizációnak – nem a térítgetésnek! Az a tér hiányzik neki, ahol gyakorolni lehet a hitéletet, hogy a mindennapokban jobban sikerüljön megélnie azt. Az Ige melletti egyéni és csoportos elmélkedésnek, elcsendesedésnek tapasztalja jótékony hatását, de érzékeli, hogy ez neki nem elég. Tisztában van a ténnyel, hogy mindenkiben ég a közösség iránti vágy, a valahová tartozás élményének igénye. Szeretne különféle érdeklődésű, beállítottságú személyek színes közösségének a része lenni. Olyan csapatnak, ahol együtt nő fel a gyülekezet, és felnőve elfogadja a másikat másiknak, mert megpróbálják szeretni egymást. Együtt álmodnak olyan új közösségekről, amik nem szürkülnek el, és lépést tartanak a korral. Ahol úgy hirdetik az igét, hogy azt megértse és be is fogadhassa a 21. század embere. Az első keresztyének igehirdetése is az Ószövetségen alapult, de a hellenista kultúra is be tudta fogadni. 

Elmereng azon, vajon igaz lehet-e, hogy új embereket új közösségekkel lehet elérni. Olyan gyülekezeti közösségekkel, ahol mindenki új arc. Ahol nincsenek még kőbe vésett, rossz szokások, de megvan az alap, Akire lehet és érdemes építeni – különben felesleges is lenne hozzálátni. Ahol lehetőség nyílik újfajta módon bemutatni Isten tetteit, az örök evangéliumi üzenetet, ami mindig megmarad, ami sosem avul el, mint a divat. Ott, ahol otthon érzi magát. Nem idealizált világban, hanem hús-vér emberek között, testvérek között. Akik tudnak nyitottak, közvetlenek és befogadók lenni...

Hálás azért, mert van lehetősége álmodni másokkal együtt, akiknek küldetése teljesíteni a régi kihívást – napjainkban. Nem anno, hanem ma! Miért is tenné a régi szokások gyakorlatával? Azok is újak voltak egykor.

Ismerős ő?

           

 

 

 

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 20., szombat,
Tivadar napja van.
Tartalom
Vezércikk

Záborszky Zsófia
A szabadság rabságában
- a sikeres pályaválasztás lehetőségei és buktatói

Gondolkorzó

Szabó Julcsi
Földi perspektíva szerint élek és fűszerezem Isten áldásával?!
Mennyei és evilági nézőpontok

Péter-Szarka László
És akkor mindkettő megmarad
A tér hiánya

Kihívás

Géczy Ráhel
Ha csupa fül lennénk…
Gyülekezeti önismeret

Felszín

Bella Violetta
Rossz kutya!
Mi lehetne belőlem, ha hagynám?

Magasság

Jezsoviczki Noémi
Kosarak
Nem csak kenyérrel él az ember

Bölcsföldi András
Opció
Isteni sakkjátszma

Mélység

Miklya Luzsányi Mónika
Amikor bezárulnak a kapuk… Vagy mégsem?
Az életközépi válság mint új lehetőség.

B. Tóth Klára
Felülről szervezve
„Íme, én újat cselekszem"

Teljesség

Tóth-Simon Károly
Asszociáljunk közhelyekben?!
Róma 8,28

Thoma László
Nincsenek véletlenek (?)
Az idilltől a valóságig

Üzenet

Farkas Zsuzsanna
Az álmok ereje
„A lehetetlen nem létezik”

Herbert Dóra
Szabadulás a fogságból
Magyarországon magyarnak lenni

Áthallások

Hancsók Barnabás
Nyugodtan szemlélődve vagy egyfolytában kattintgatva?
Az interaktív filmezésről

Czapp Enikő
Egyszerű és bonyolult
Mint az élet

Találkozzunk!

Pólya Dániel
Fehér sivatag
– stílusgyakorlat, illetve helyenként beszámoló a Közös(s)Ég Magazin írószemináriumáról –

Látogatóink száma a mai napon: 9019
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57808315

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat