belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Gondolkorzó

Szakács Gergely

Ami látszik és ami nem...

A sajtóhatalom diktál, vagy egyesek jobbak, mint mások? 

Az létezik, amit látok. Kicsit bővebben: amit látok a tv-ben, ami a neten fent van, amiről értesülök. Bár tudjuk, hogy ez egyáltalán nem igaz, mégis sokan kimondatlanul így tájékozódnak a világban. Többször átéltem, hogy velem egyidős fiatalok rám csodálkoznak és megkérdezik, mi az, hogy református? Egy településen éltünk le éveket, mégsem jelentett számára semmit a felekezetem, mert abban a valóságban, amiben ő élt, nem volt fontos ezt tudnia. Én ugyanígy vagyok más dolgokkal. Az óriási információdömpingben csak azt fogyasztom, amit kiszemezgetek magamnak, vagy amit valaki már előre kiválogatott nekem, mint egy információs menüt.

Mindez elég közhelyszerű, mégis fontos megemlítenem, mert ugyanezt látom, tapasztalom az életem/életünk/egyházunk életének apróbb és nagyobb mozzanataiban. Olvasom egyházkerületem honlapját, értesülök templomszentelésről, ünnepségekről, hálaadó istentiszteletekről, konferenciákról. Ez van, ez történt, ez létezik, mert ez van fent a kerületi honlapon. És nem látszik az alkalmak mögötti rengeteg munka, áldozat. És főleg: nem látszanak azok az események, gyülekezetek, egyházmegyei történések, amelyek nem kerülnek fel a honlapra, mert arról max. egy-két gyülekezet, lelkész tud. Persze nem lehet mindenről tudósítani, hírt adni, de ez is jól mutatja, mi is hasonlóan gondolkodunk, élünk, szemlélünk mindent, mint a sokat kritizált „világ”.

Ugyanez a történet máshonnan, messzebbről. A feleségem nemrég az egyik könyvesboltban vásárolt. Ajándékkönyvnek megkapta Böjte Csaba: A mi ügyünk című könyvet, melyben az általa elnevezett Szent István tervet írja le. Online pdf-ben elolvasható. Érdemes végigolvasni Csaba testvér gondolatait, elképzeléseit, hogyan lehetne, kellene felemelni sokat szenvedett népünket. A könyvet Mádl Ferenc és Orbán Viktor ajánlják, ami igen jó felütés – még a jelenlegi gazdasági helyzetben is.

Mikor a könyvet kezembe vettem, elgondolkodtam, hogyan lett egy egyszerű ferences rendi szerzetesből, aki szegény és árva gyerekeket karolt föl, országszerte közismertségnek örvendő, a jobboldali-keresztény körökben már-már sztárolt valakivé (akivé – gondolom én – soha nem akart válni)? Mi Csaba testvér népszerűségének a titka? Egy szóval: a láthatóság.
Csaba testvér tette, amit tennie kellett. Néhányan felfigyeltek rá, mögé álltak, szervezni kezdtek. Lett honlap, tv interjú, nyilvános lelkigyakorlatok stb. És Csaba testvér munkája láthatóvá vált. Ez mind rendjén is van. Örülök, hogy egy keresztény ember mellé ennyire odaállnak nem keresztények is, és itt a népszerűség egyenlő az evangélium sajátos hirdetésével, amit Csaba testvér ügyesen ki is használ.

Mégsem tölt el elégedettség. Amikor Csaba testvért látom, hallom, olvasom, mindig eszembe jutnak azok a gyerekek, akiket mi támogatunk. Akik szintén erdélyi árvák. Akik kevésbé látszanak, bár Wass Albert miatt többen ismerik őket (Czegei Wass Albert Alapítvány). És eszembe jut az Ágoston Sándor Alapítvány, ami budapesti teológusok, egyetemisták, névtelen segítők, áldozatkész lelkészek munkája nyomán működhet. Templomrenoválás, iskolaépítés, több határon túli gyermekotthon támogatása. Mindezt végzik. És ide sorolom az összes többi árva gyermeket, szegény embert, akiket jószívű magyar emberek támogatnak abból a kevésből, ami nekik is van – névtelenül. Ez miért nem látszik? Kell ennek egyáltalán látszania?

Jézus nem azért bízta ránk az Ügyet, hogy hencegjünk vele és magunkat népszerűsítsük. Ez távol is áll tőlünk, reformátusoktól. Inkább szemérmesen hallgatunk arról, hogy mit is teszünk. Nehogy megtudja egyik kezünk, mit tesz a másik. De jól van ez így? Jézus azt sem tanította, hogy szégyelljük azt, amit csinálunk.

Egy református szervezetfejlesztő szakembertől tanultam: „Ha jól menedzseled magad, akkor a munkád, a gyülekezeted több figyelmet kap, olyan kapcsolatokra tehetsz szert, amelyeknek később hasznát veszed.” A hencegés és magamutogatás nagyon messze van önmagunk menedzselésétől. Ez a gondolkodás azonban sokaknál kiveri a biztosítékot.
A keresztyén református ember és a menedzsment?! Elképzelhetetlen! Mégis érdemes megismerkedni a számunkra idegen fogalommal. Hiszen mit is csinál egy lelkész, mikor a polgármesterrel, iskolaigazgatóval, vendéglátóssal tárgyal? Menedzseli magát és a gyülekezetét. És nagyon nem mindegy, hogy ez mennyire tudatosan felvállalt vagy csak ösztönösen művelt.

Ha elfogadjuk, hogy szükség van az Ügyünk, önmagunk menedzselésére, akkor felvetődik a kérdés: hogyan lehet ezt jól csinálni, hogy ne essünk se az álszerénység, se a magamutogatás hibájába? Hogyan képviseljük helyesen önmagunkat? Itt lehetne okosakat írni, de nem fogok. Nem vagyok menedzselésből képzett, én is csak a magam hibáiból tanulok. Épp ezért kíváncsi vagyok, hogyan lehet ezt jól csinálni.

            

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Gyertyánként

Jakus Ágnes
A karácsony közepe
A legjobban azt szerettem...

Géczy Katalin
Adventi hangoló
Felcsendül, árad és átjár

Bagdán Zsuzsanna
A Prédikátor és a kabát
Igemeditáció gyertyákkal

Bölcsföldi András
Adventi fényfüzér
Izzó szeretet

Pete Violetta
Koszorú-meditáció
Kifelé a körből

Gondolkorzó

Szakács Gergely
Ami látszik és ami nem...
A sajtóhatalom diktál, vagy egyes kezdeményezések jobbak, mint mások?

Felszín

Pete Violetta
A tökéletes nő egy férfi?!
Minden határon túlmennek a divatcégek

Erbach Viola
Külső és ami mögötte van
Mi van, ha a belsőből fakad a máz?

Hajduk Zsófia
What Would Jesus Wear
Amit a pólód mond rólad…

Magasság

Juhász Ábel
Az egyházi „dísztárcsa”
Megújulás vagy cicomázás?

Tóth Sára
Szerepeink, és ami mögötte van
Mitől is vagyok keresztény?

Miklya Zsolt
Te ki vagy?
Csak a gyerek, a bolond és a költő privilégiuma a szerep?

Mélység

Miklya Luzsányi Mónika
Békából királyfi
Egyszer volt, hol nem volt a felnőtté válás és a párkeresés

Miklya Luzsányi Mónika
On-line személyiség – ki vagy te?
kishercegnő86 hozzászólt a tevékenységedhez…

B. Tóth Klára
Sült krumpli gyertyafényben
Ünnep még a fogyasztói idők előtt…

Teljesség

Szűgyi Zoltán
A gondnok karácsonyáról
Áthatol a fenyő illata

Péter-Szarka Katalin
A mi márkánk
Miről árulkodik a címkéd?

Pete Violetta
Egy szép ünnepi napon Pilátus udvarában…
A felszínen túl

Üzenet

Bella Péter
Hogyan rontsuk el az ünnepeinket?
a visszájáról

Bagdán Zsuzsanna
Megorrolva a karácsonyillatra
Kiszagolható-e, hol van az igazi karácsony?

Koczor Tamás
Ruha teszi az embert
Fügefaleveleink

Áthallások

Dull Krisztina
János szomorú
Egy festmény üzenete a ma karácsonyának

Hancsók Barnabás
Tükör által homályosan?
Mit nem veszünk észre…

Riport

Szoták Orsolya
„Azt szeretem, ha jönnek!”
Különleges pillanatok egy lelkésznő életéből

Kitekintés

Hajdú Éva
Október 31. Wittenbergben
Búcsúcédula, reformáció emlékfesztivál, kolostor, Halloween.

Látogatóink száma a mai napon: 4379
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57376590

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat