belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Kitekintés

Kutasy Zsolt

A szeretet napszámosai

Ha nem érzik Isten jelenlétét az egyházakban majd nyitnak a szekták felé, akik meg is fogják őket

1990-ben egy napon, késő éjjel, az utolsó villamossal igyekeztem haza és a Bibliát lapozgattam a 4-esen, mikor is megállt fölöttem egy ismeretlen lány és örömmel konstatálta, hogy lát keresztyén embert ilyen éjjel a városban. Szóba elegyedve megjegyezte, hogy ők „csak simán keresztyének", nincsen külön nevük, látogassam meg őket egyszer, és meg is mondta a lakáscímet. Merthogy ők lakásonként laknak külön csoportokban, nem együtt, egy nagy gyülekezetben.
No, én két nap múlva már fel is csengettem a Lehel tér egyik hatalmas bérházába, ahol egy nagy lakásban 3 fiú és négy lány fogadott szeretettel, kínáltak teával, szendviccsel. A beszélgetés azonban hamar váratlan fordulatokat kezdett venni, amikor az egyik, főnöknek kinéző srác kérte, hogy olvassam föl hangosan a Csel 2,42-47-et. Ez alapján először zordul azt kérdezte, hogyan is szerethetem én igazán a testvéreimet, ha nem találkozom velük mindennap? Másodszor fenyegető hangsúllyal azt is hozzátette, hogy vigyázzak, mert ha engedetlen vagyok, ki fogok esni a kegyelemből - engedetlenség alatt persze azt értették, ha valaki nem úgy él, ahogyn ők. Mert azt az életmódot is a Szentírás utasításának tartották.

Azután eljöttem és elkezdtem utánaolvasni ennek a társaságnak. Ma az első magyarországi központjukról csak „dunaföldváriak"-nak, egyébként alapítójukról Holics-szektának nevezett, a jeruzsálemi gyülekezet közösségét mintának tartó társulat rendkívül törvényeskedő és zárt körré vált, ahol kommunaszerűen élnek együtt a különböző lakásokban az otthonról elköltözött fiatalok, akik legtöbbször kétségbeesett szüleiknek még azt sem árulják el, hol találhatják meg őket. Több rendőrségi ügy is volt ebben a tekintetben. Tagtoborzó módszerük sem túl baráti: nem az utcán misszióznak, hanem olyan konferenciákat, evangélizációkat látogatnak (Csillagpont, MEKDSZ-táborok stb.), ahol a látszólag ingadozó vagy kezdő hívőket próbálják elcsábítani.

Mi vihet rá egy fiatalt arra, hogy eddigi életét föladva, ilyen képtelen tanításoknak hódoljon be? A válasz az érzelmi-egzisztenciális oldalon keresendő. Akiknek nincsen rendezett kapcsolati hálója, amely fölfogja, ha időnként ki akar pottyanni onnan; ha nincsen olyan szilárd biblikus tanítási alap, amelyre föl tudja fűzni a kérdéseit; ha nincsen olyan ember, akinek a kétségeit el tudja (vagy meri!) mondani, akkor könnyen szaladhat bele ebbe a csapdába. Tudnillik itt valóban lesik egymás gondolatát, körülveszik egymást a tagok. Hány és hány törvényeskedő református gyülekezetből mentek már el a fiatalok olyan szektákba, gyanús gyülekezetekbe, ahol a tanítás mellett a fiatalok természetszerűen jelentkező érzelmi-kapcsolati igényeire is voltak válaszok! A hit hallásból van... de a hit gyümölcseit először a másik testvérnek kell odakínálni, hadd lakjon jól belőle. Ha ezt nem tesszük, virágozni fognak a felettébb kétes hatású érzelmi taposóaknákkal operáló gyülekezetek, ahová egyre inkább a puszta élményért fognak járni ifjaink.

A dunaföldvári szekta lakásai kiürülnének, vagy legalábbis sokan elmennének vissza a régi gyülekezetükbe, ha ott megfelelnének ki nem mondott, időnként csak a szemükből olvasható segélykiáltásaikra. Nézzünk körül házunk táján. Ugye, egyszerűbb azt mondani, amikor egyik gyülekezetünkből a meg nem értett ifjúság eltünedezik, hogy „hulljon a férgese"? Ez sajnos, megtörtént eset, s nem egyedi. Soha ne gondoljuk, hogy az ifiseinket kifizethetjük olcsó megtérős egyendumával, fölényes igevagdalkozással, bennfentes református elittudattal. Átlátnak a szitán. Pontosabban: megérzik a hiteltelenséget, a puszta, hideg törvényt. És választani fognak alkalmas pillanatban: olyan helyet, ahol tárt kapukkal várják őket - még akkor is, ha mögöttük igyekeznek majd azt jó szorosra bezárni. Ilyenkor nem tehetünk mást, mint bűnbánattal kinyitjuk saját ajtainkat, és mindennap kiszaladunk az útra: jön-e hazafelé?

 

 

 

 

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2021. január 24., vasárnap,
Timót napja van.
Tartalom
Vezércikk

Tóth Sára
Pusztító vagy prófétai szélsőség?
A radikalitás megbetegítő, a középmezőny szürke és unalmas... de hogy néz ez ki Isten szempontjából? Létezik spirituális szélsőség?

Gondolkorzó

Szakács Gergely
Korán égetés, késő bánat?
„Mért legyek én szélsőséges? Kiterítenek úgyis! / Mért ne legyek szélsőséges! Kiterítenek úgyis.”

Felszín

Jéger-Pete Renáta
Egy kezdő anya bizonytalankodásai
Könyvből vagy karosszékből nevelve lesz jobb emberré a cserebogár?

Nagy Dávid
Zárványba zárva

Több mint csoda, vagy több mint közönséges?

Magasság

Szabados Tamás
Szent Ferenc radikalizmusa
A madarak koldus prédikátora a pápaság csillogásának kontrasztjában

Mélység

Kedvek Vera
Pszichikumunk szélsőségei - a parák, a depi és társai
Meddig ártatlan és honnantól komoly a baj?

Dobóczky László
Vékony ösvény
A túlzások pereméről bámulni lefelé a semmibe

Teljesség

Horváth Dániel
Jézus pedig szükségszerűen radikális
„Bizony, bizony mondom néktek: ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok a vérét, nincsen élet tibennetek.”

Kádár József
5... 6... 7... hit! Vagy mégsem egészen?
Radikalitás és kegyes félrelépések, tanulságos felekezeti esetek

Üzenet

Fodorné Ablonczy Margit
Fekete-fehér - lehet, hogy ez mégsem életszerű szétválasztás?
Kirekeszteni, vagy beereszteni, elfogadni, vagy eltaszítani?

Áthallások

Bölcsföldi András
A semmi ágán…
Érezted már, hogy összeomlott az életed? Vagy éppen most van omlóban? Vagy fog.

Tóth Sára
A hűség szélsősége
Elkötelezve-lekötelezve-lekötve-lekötözve

Miklya Luzsányi Mónika
Nép(mese)i hősből zsebdiktátor
Összeegyeztethető a politika és tisztaság?

Riport

Kádár József
Magasan és mélyen
Bolyki Balázs elbúcsúzott a Megaszínpadtól

Kitekintés

Kutasy Zsolt
A szeretet napszámosai
Ha nem érzik Isten jelenlétét az egyházakban majd nyitnak a szekták felé, akik meg is fogják őket

Látogatóink száma a mai napon: 4214
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 48414699

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat