belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Riport

Fekete Zsuzsa

Kutyából szalonna

Zenekara piszkos volt. Habzsolta az életet, szeretőket tartott és viszkit vedelt. Mindent és mindenkit megkapott, amit és akit csak akart, mégis üresnek érezte az életét, halálfélelemmel kelt és feküdt. Takáts Tamás rockénekes nyolc éve tért meg és azt vallja, hogy betöltődött az űr a lelkében.

Messziről figyelem, ahogyan beszélget, nyüzsög a fiatalok között. Nem tűnik ki az egyetemisták közül, pólót és farmert visel, a haja ugyanúgy a szemébe lóg, mint régen.
Az arca kisimult, nyugodt és mosolygós. Aki nem ismeri, biztosan nem gondolná, hogy 54 éves, azt meg végképp nem, hogy elhagyott asszonyok, csonka családok, átdorbézolt éjszakák, orgiák sorakoznak mögötte.
A VIII. kerületi Grundon beszélgetünk egyik fellépése előtt az Egykérdés fesztiválon. Meglepődöm, amikor a bemutatkozás és két mondat után szinte kérdés nélkül azt mondja, hogy buzgón olvassa az Igét és nagyon szeret istentiszteletre járni. A Karthago, a Senator, az East, majd végül a Takács Tamás (Dirty -  csak emlékeztetőül így zárójelben) Blues Band énekes-gitárosa szívesen beszél az „előző életéről", mintha még most is úgy érezné, folyamatosan tisztul, ha kiadja magából a mocskos múltat, de rögtön leteszi mellé azt is, amivé lett.

Tuti nem fogsz unatkozni, ha megtérsz

Rögtön leszögezi, hogy megtérése nem azt jelenti, hogy szent lett, de az biztos, hogy gyökeresen megváltozott. Ma már sokkal vidámabb, nyugodtan alszik és felhagyott az ivászattal. Senki ne higgye, hogy ha megtér azután már csupa diadalmenet az élete - figyelmeztet. Most is ugyanúgy érintenek a hétköznapi gondok, fáj a fogam, jön a behajtó, felhalmozódnak a számlák. A lényeges különbség abban van, hogy ma már meg tudom oldani a problémáimat. Kérem az Urat, hogy segítsen és Ő segít. Igaz, nem mindig akkor, amikor én szeretném, és nem mindig úgy, ahogyan én gondolom, de mindig segít és ez hihetetlen biztonságot ad. Ma már nem félek - mondja mosolyogva, majd rátromfol, mintha hitetlenkedésemet akarná eloszlatni. De tényleg! Egy zenésztársa mondta korábban, hogy ha megtér, nem fog unatkozni, egészen más dimenzióba kerül majd az élete. És így lett. A Dirty Blues Band-ből, Takáts Tamás Blues Band lett, mert - mint mondja - nem volt már békessége a piszkos elnevezéssel. Hogy az a dirty egyáltalán miért és hogyan került oda?

Eldöntöttem, hogy lemegyek kutyába

Egyszerűen jól hangzott - vágja rá. Eldöntöttem, hogy lemegyek kutyába, mocskos, koszos blues bandát alapítok és ez bejött. A Dirty Blues Band előtt nagyon igényes zenét játszottunk, az Eastben például hónapokig dolgoztunk egy dalon, hogy az szép, míves legyen, mégis szégyenletesen kevés lemezt adtunk el és én megsértődtem a világra. Azt gondoltam, hogy tehetséges, jóképű gyerek vagyok, jó dalokat énekelek, mégsem kellek senkinek, hát akkor tessék! Ez kell? Megírtuk a zakatol a vonat, utazik az állomás című dalt, aminek az volt a lényege, hogy semmiről nem szólt, és hihetetlen, de ezt kajálták.

Meg kell szerezni minden nőt

Most is azt mondom, hogy megértem a materialistákat: megszületsz, megöregedsz, megmurdelsz, megeszik a kukacok a testedet és jó napot! Ezt gondolják és mi erre a reakció - kérdezi önmagától Tamás és megadja a választ is. Meg kell szerezni minden nőt, fölzabálni az összes kaját, elutazni az összes létező helyre, ami persze nem lehetséges. Elindul egy habzsoló magatartás, mert azt hiszed, hogy véged van. Én is ebben a fogyasztásban éltem; mindent, mindenkit és mindenhol. Egyszer egy kollégám megkérdezte, hogy meddig akarom még ezt csinálni. Aztán elgondolkodtam. Meguntam ezt az életet, azért, mert végigzabálhatod az életedet, lehet 174 feleséged, 2506 ágyasod, valami irdatlan űr mégis ott marad a lelkedben, amiről ma már tudom, hogy csak Isten tudja egyedül kitölteni.

Undorító, mocskos massza

Tudom, hogy vannak olyan keresztények, akik soha nem ízlelték meg az életnek ezt részét, és talán azon gondolkodnak, hogy milyen lehetett Ábrahámnak két feleséggel? Én mindent megéltem és higgyétek el, nem nagy valami! Az egész utólag egy undorító, mocskos nagy massza. Nem hiányzik. Tudod milyen jó érzés úgy hazamenni, hogy tudom: hűséges vagyok és nem csalom meg a feleségem? Nem kell bujkálni, hazudozni, mert az végtelenül fárasztó volt és az egész nem éri meg. Felszabadító érzés, hogy tudom, van üdvösségem és itt a földön is vannak olyan dolgok, amelyek jók.

Kevesebben kíváncsiak

Érzelmektől fűtötten beszél Tamás, egyik gondolat bugyog fel a másik után. A végtelen igyekezetét érzem, hogy elmagyarázza azoknak, akik még valahol máshol keresik az élet értelmét, hogy csak az lehet igazán boldog, aki Krisztus útját követi. De vajon nem vált-e unalmassá az egykori fenegyerek, akinek életét nem övezik botrányok? Ki figyel oda egy rendes, hétköznapi életet élő rockénekesre? Mióta megtértem, sokkal kevesebb koncertünk van - ismeri be. A korábbi receptet, amit egy zenésztől kaptam - miszerint nemcsak jól kell zenélni, hanem minden nőt magadévá kell tenni, mert azok elmesélik a barátnőiknek és akkor egyre több lány jön a koncertekre, akik vonzzák a fiúkat is - már eldobtam. A közönségnek az a része elkopott, aki azért jött, mert az remélte, hátha fel tud szedni. Ebből a szempontból kevesebb nézőnk van. Félre ne érts, nem vagyok mazochista. Szeretem, ha sokan csápolnak a koncertjeinken és ma is mindent megteszek a siker érdekében, de ha egy-két ember azért nem jön el, mert már nem az vagyok, aki korábban, az nem érdekel. Benne van a Bibliában, hogy ha csak embereknek akarnék tetszeni, akkor Isten szolgája nem lennék - huncutul kacsint, majd azt mondja, hogy Úr pótolja őt, a többi pedig nem számít.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2020. szeptember 29., kedd,
Mihály napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Ikarusz
Ember-ügyeket emészt monoton olajos morajlással az epe-sárga doboz

Gondolkorzó

Tóth Sára
A házasságok az égben köttetnek?
Tanítások, tévtanítások és az évek, meg a rutin...

Felszín

Luzsica Fanni
Örök szerelem
Korszakok, évszakok, szerelemszakok...

Szakács Gergely
Pár-Kapcsolat
Kompromisszum képtelen daru és kócsag

Adamek Norbert
A nagy Ő - van-e egyetlen, hozzám való?
Hogy is akarja ezt az Úr pontosan?

Magasság

Czapp Enikő
Szerelemrecept
Doktor úr kérem, írjon fel nekem egy kis szerelmet

Réz-Nagy Zoltán
Szulamit - korszakról korszakra
Belenövünk az érzelmekbe

Mélység

Nagy László
Csak a szexre kellesz?
Tisztaság, félelem, elzárkózás, tagadás

Bagdán Zsuzsanna
A., Zs. és az Isten szerelme
A szerelem a lélek fogfájása, hacsak nem...

Pete Violetta
Érintés és botránykő
Az a bizonyos hetedik parancsolat

Puskás Gabriella
Akár egy vízcsepp (3)
Folytatásos novellánk betegségről, őszinteségről, félelmekről és megoldásokról

Teljesség

Czapp Enikő
Aranyszínű
A legszebb ének

Dobóczky László
Szerelmem neve
Találkoztál már azzal, aki téged így tud szeretni?

Üzenet

Nagy László
„Egy csók és más semmi..."
De micsoda minőségi változás

Bálint Katalin
Néhány szó a kompromisszumokról és az önzésről
„Két kicsi kecske baktat a hegyre..."

Áthallások

Makay László
Keresztény-kompatibilis szerepjáték
Tudom, hogy merre jársz - Fogalmam sincs, merre kószálsz

Miklya Zsolt
A szerelmet Te találtad ki?
Töprengés a szerelemről

Bölcsföldi András
Falat kenyér
„A szerelembe, mondják, belehal, aki él, de úgy kell a boldogság, mint egy falat kenyér."

Riport

Fekete Zsuzsa
Kutyából szalonna
Mindent és mindenkit megkapott, amit és akit csak akart, mégis üresnek érezte az életét, halálfélelemmel kelt és feküdt.

Kitekintés

Miklya Luzsányi Mónika
Szüzesség - de meddig?
„Mér' vagy olyan ideges Kislány? Csak nem valami elveszett?"

Kedvek Vera
Hosszú-táv-kapcsolat
„Hiányod átjár, mint huzat a házon"

Miklya Luzsányi Mónika
Fehér ruha, gyűrű, mirtusz...
Házassági szokások a világ különböző sarkain

Látogatóink száma a mai napon: 4685
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 47686770

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat