belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Üzenet

Nagy László

„Egy csók és más semmi..."

De micsoda minőségi változás

Egy csók és más semmi, idéződik fel benső füleimben a jól ismert sláger. Egy csók, de hát milyen csók, vagy melyik a sok közül, amely két embert egy kis időnyire „összeforraszt" egymással. Ifjúkoromból van egy speciális csókélményem, amelyre mind a mai napig kristálytisztán emlékezem. Ez a csók „nem semmi volt...". Ismertem egy férfit és egy nőt, akik már 23 év óta együtt éltek. Kapcsolatukat az intimitás minimuma jellemezte. A férfi szerelmes volt a nőbe, a nő viszont szerelmes volt egy férfibe, de nem a hús-vér férjébe, hanem egy elképzelt álomférfibe. James nem volt a közelében, de a Bo(lo)nd igen. Őt Györgynek hívták. Nem hívő katolikusból „hívő" reformátussá lett, csak hogy esélye legyen elnyerni - buzgón vallásos - álmai hölgyének kezét. Éva némi vonakodás után kezét adta neki, de szívét sohasem. Az intimitásból a gyermekvállaláshoz szükséges minimális muszájt vállalta, hiszen gyermekeket mindenképpen akart.

Gyuriban az évek során lassan tudatosodott az, hogy ő tulajdonképpen csak egy spermadonor, s a család fenntartásáért felelős biorobot státuszba szerződött a házassággal. A szerelem benne lassan, de biztosan haldoklott, s Éva meggypiros ajkai helyett egyre gyakrabban tapadtak rá saját ajkai a legkülönfélébb méretű és eredetű pálinkás üvegekre. Egyetlen piásüveg sem utasította vissza őt, sőt mindegyik több melegséget adott neki, mint Éva bármikor korábban. Éva a nőies módit választotta. Élettelen életének elviseléséhez altatók s nyugtatók tömkelegét hívta segítségül. Mindkettejük kemény valóságának elviselésében sokat segített az, hogy felgyülemlett haragjukat fejenként napi két doboz Symphonia nevű cigarettán keresztül füstölögtethették ki.

Az alkohol, a gyógyszer s a nikotinfüggőség 23 év házasság után egészen az életképtelenségig vitte őket. Az egykori nagyreményű fiatal mérnök s a mintaképként beállított védőnő 1989-ben már csak vegetált. Mint tudjuk, 1989-ben hatalmas változások történtek a társadalmunkban. Kicsiben is hasonló jelentőségű változás történt egy budapesti család életében ekkor. Éva és Gyuri 1989 májusában (utolsó esélyként) eljutott a Református Iszákosmentő Misszió egy konferenciájára. Csak 6 napot voltak együtt otthonuktól távol. Az akkor 22 éves fiuk így emlékszik vissza arra, hogy mi történt, akkor, amikor a negyvenes éveinek második felét taposó házaspár hazaérkezett: „Először is remek volt, hogy egy hetet csöndben, veszekedés nélkül tölthettünk el, amíg a szülők nem voltak otthon. Másodszor pedig reméltem, hogy talán már haza sem jönnek, mivel elég volt már addigra belőlük: sikertelen elvonókúrák, idegösszeroppanás, veszekedés, állandó dohányfüst - ezek mind a halál előhírnökei voltak. Amikor hazajöttek, egy ideig semmit nem észleltem belőlük. Későn jártam haza: munka, foci, buli és csajozás - szigorúan csak rövidtávú kapcsolatokkal - töltötte ki az akkori életemet. Egy este a konyhába belépve meglepődve érzékeltem, hogy teljesen tiszta a levegő, bagófüstnek nyoma sem volt ott. Édesanyám este 9 óra felé ott állt a mosogatónál, s valami vallásos nótát dúdolva mosogatott. Máskor ilyenkor már régen bevette a maroknyi nyugtatót s altatót, hogy ne tudjon a világról, s már legkésőbb 8 órakor ágyban volt. Édesapámmal pedig másnap délután találkoztam, amikor éppen a munkahelyéről tartott hazafelé. Nyílegyenesen jött, nem a rá már jó évtizede jellemző bizonytalan kacsázó járással. Teljesen józan volt. Igaz, a meglepődésen kívül ez semmit sem jelentett számomra, hiszen számtalanszor reménykedtem már addig is mindhiába. Ami viszont döntően megváltoztatta az életemet, az egy hétköznap délután történt jó néhány héttel a missziós konferencia után. „A kis szobánkba toppanék", s leesett az állam a csodálkozástól. A szüleim ott álltak összeölelkezve a szoba közepén, s éppen csókolóztak. Hát ez a csók nem semmi volt. Az egész életemet s látásmódomat változtatta meg. Addigra már sok csókolózáson voltam túl, számos szerelmes filmet láttam, de ilyen csókot még egyet sem. Számomra ez a csók az evangélium legradikálisabb hirdetése volt. Az alkohol, a gyógyszer, a cigaretta elhagyása csak hab volt azon a tortán, mely a szeretetből - sőt lehet mondani - a szerelemből állt. Közel ötven évesen két ember, akik jórészt csak haragudni, bezárkózni, elfordulni tudtak egymástól, majd a végén már szinte a teljes élettől, ilyen hihetetlen módon kinyíltak s szerettek. Hát ez a csók volt az én életem kinyílásának, felszabadulásának a kezdete."

 

A csók óta immár 22 év telt el. Akikről azt írtam kezdetben, hogy ismertem őket, azok a szüleim voltak. Édesapám már régóta nem él, de a csókjuk (s még sok másik) azóta is végzi a munkáját bennem. Az a csók Isten Lelkének megnyilvánulása volt számomra. Azt üzente, hogy még a legnehezebb, a legreménytelenebb bezárkózott életből is van kiút az ÉLETRE, a SZERETETRE. Már 17 éve vagyok együtt párommal, Zsuzsával, s három kisfiunk született. Most is remek csókolózni vele, s kinyílni az Élet felé. Református teológiát végeztem s Noszvajon élek, ahol az Elengedés Házában dolgozva számtalan embernek volt alkalmam továbbadni az örömhírt. Könnyű bármely ember mellett megállnom, hiszen túlláthatok a láthatókon. Ha a tapasztalati élethelyzet nehéz, kilátástalan, belülről akkor is „látom" a láthatatlan, de mégis létező másik valóságot: az élet-teljeset, a lényegit. Ezt a látást közvetítem azoknak, akik még nem tudnak így nézni magukra vagy a másikra. Az elmúlt 22 évben ez a másik látásmód segített nekem abban, hogy olyan életet élhessek, amelyről korábban álmodni sem tudtam volna.

Végezetül: csók és csók között különbség van, de egy CSÓK - egy cseppnyi odaadás, megnyílás, szeretet - eltörölheti a múltat, a hiányt, s kaput nyithat az Életre.

 

 

 

Hozzászólások

1. Sápi Zoltán - 2011-03-11 11:24:57

Gyönyörű bizonyságtétel! Köszönöm.



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Ikarusz
Ember-ügyeket emészt monoton olajos morajlással az epe-sárga doboz

Gondolkorzó

Tóth Sára
A házasságok az égben köttetnek?
Tanítások, tévtanítások és az évek, meg a rutin...

Felszín

Luzsica Fanni
Örök szerelem
Korszakok, évszakok, szerelemszakok...

Szakács Gergely
Pár-Kapcsolat
Kompromisszum képtelen daru és kócsag

Adamek Norbert
A nagy Ő - van-e egyetlen, hozzám való?
Hogy is akarja ezt az Úr pontosan?

Magasság

Czapp Enikő
Szerelemrecept
Doktor úr kérem, írjon fel nekem egy kis szerelmet

Réz-Nagy Zoltán
Szulamit - korszakról korszakra
Belenövünk az érzelmekbe

Mélység

Nagy László
Csak a szexre kellesz?
Tisztaság, félelem, elzárkózás, tagadás

Bagdán Zsuzsanna
A., Zs. és az Isten szerelme
A szerelem a lélek fogfájása, hacsak nem...

Pete Violetta
Érintés és botránykő
Az a bizonyos hetedik parancsolat

Puskás Gabriella
Akár egy vízcsepp (3)
Folytatásos novellánk betegségről, őszinteségről, félelmekről és megoldásokról

Teljesség

Czapp Enikő
Aranyszínű
A legszebb ének

Dobóczky László
Szerelmem neve
Találkoztál már azzal, aki téged így tud szeretni?

Üzenet

Nagy László
„Egy csók és más semmi..."
De micsoda minőségi változás

Bálint Katalin
Néhány szó a kompromisszumokról és az önzésről
„Két kicsi kecske baktat a hegyre..."

Áthallások

Makay László
Keresztény-kompatibilis szerepjáték
Tudom, hogy merre jársz - Fogalmam sincs, merre kószálsz

Miklya Zsolt
A szerelmet Te találtad ki?
Töprengés a szerelemről

Bölcsföldi András
Falat kenyér
„A szerelembe, mondják, belehal, aki él, de úgy kell a boldogság, mint egy falat kenyér."

Riport

Fekete Zsuzsa
Kutyából szalonna
Mindent és mindenkit megkapott, amit és akit csak akart, mégis üresnek érezte az életét, halálfélelemmel kelt és feküdt.

Kitekintés

Miklya Luzsányi Mónika
Szüzesség - de meddig?
„Mér' vagy olyan ideges Kislány? Csak nem valami elveszett?"

Kedvek Vera
Hosszú-táv-kapcsolat
„Hiányod átjár, mint huzat a házon"

Miklya Luzsányi Mónika
Fehér ruha, gyűrű, mirtusz...
Házassági szokások a világ különböző sarkain

Látogatóink száma a mai napon: 7186
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57379396

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat