belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Felszín

Luzsica Fanni

Örök szerelem

Korszakok, évszakok, szerelemszakok...

A szerelem nem életkor-, nem időfüggő, és főleg nem emberválogató.
Már gyermekként is érdeklődünk a másik nem iránt és kíváncsiak vagyunk, hogy vajon ők miért olyan mások, mint mi. „Miért szeretik a fiúk meghúzni a copfomat?" Vagy éppen: „Miért sírnak a lányok, ha nem találják a babájukat?" Itt kezdődhet el: érezzük hogy itt valami különleges rejtély van, amit jó lenne jobban megismerni.

A gyerekekből hirtelen serdülő lesz, és teljesen átértékelődnek a társaikkal kapcsolatos érzéseik. A tinédzserek keresik a helyüket a világban és a szerelmet is meg szeretnék tapasztalni. Kipróbálni minden új dolgot és megtalálni azt, amiben leginkább önmaguk lehetnek. A vágyaikat és a kalandot. Azokat az új érzelmeket szeretnék megélni, amit csak a másik adhat nekik.
A szerelem azonban többről szól. Meg kell tanulniuk az érzelmeiket kezelni és eldönteni, hogy mit várnak el egy kapcsolattól. Mennyire engedik közel magukhoz a párjukat, és hogy mennyire fontos nekik a másik boldogsága is. Talán valakit még magunknál is jobban kell szeretnünk?. A vágy még önmagában nem elég a szerelemhez.
A lángoló érzelmek mellett tisztelni, becsülni is kell egymást, hogy igazán szenvedélyesen tudjunk szeretni.

Kell egy kis idő, mire rájövünk a lényegre: felnőttként már tényleg a lelki társát keresi az ember, azt, akivel majd leéli az egész életét. Sokszor a félelem is felébred, hogy már lekésett a szerelemről és egyedül fog maradni.
De ha megtalálta a párját, akkor is nagy kérdéssekkel kell megküzdenie az embernek, hiszen itt már nem csak egy rövidtávú kapcsolatot lát, hanem akár házasságot is. A házasságot, amelyben az életét elkötelezi valaki mellett, és amelyben hivatalosan is, Isten és emberek előtt egymást felvállalva eggyé válnak.
A házasság után pedig a szerelmük gyümölcseként a gyermekvállaláson kell közösen elgondolkozniuk.  A gyermekáldás egy új élet megteremtése, ami a szerelem legnagyobb ajándéka és csodája.

Nincs szebb, mint amikor egy házasságban két ember egy egész életen át kitart egymás mellett, és a szerelmes pár együtt öregszik meg. Mindenki azt mondja, hogy idővel a szerelem elmúlik, és átalakul egyfajta szeretetté a társunk iránt.
De ez nem magától fog megtörténni: ezt akarni kell, ezért küzdeni kell, együtt, közösen. Szerintem időskorban teljesedik ki igazán, hogy mennyit jelentett nekem a szerelmem, milyen fontos a számomra a másik. Hogy tényleg, ahogyan megfogadták fiatalon: „egészségben-betegségben" kitartanak egymás mellett, és a másikat „sem boldog, sem boldogtalan állapotában el nem hagyom."
Az egymáshoz való kölcsönös hűség is záloga az együtt maradásnak. Közösen tudnak szembe nézni az elkerülhetetlen elválással, a halállal. Erőt és bátorítást ad visszaemlékezni a közös múltjukra, a boldog pillanatokra, az együtt töltött évtizedekre, amiben voltak közös örömök, de küzdelmek, harcok, még esetleg fájó események is, de ez is még inkább összekovácsolta a kettőt eggyé. Újraéled bennük minden érzés, amit együtt éltek át, és talán így könnyebben tudják elengedni az életet, amelyben Isten egy hozzájuk illő társsal ajándékozta meg őket, így az teljessé válhatott. Az elválás a hívők számára is ugyanúgy fájdalmas, de ugyanakkor a viszontlátás reményével a szívben, Istenbe vetett bizalommal telve: a szerelem tovább él.

A Szentírásban is olvashatunk a szerelemről: „Azután ezt mondta az Úristen: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat." /1 Móz 2, 18./ Isten segítőtársat teremtett az ember mellé, aki kiegészítette őt és így váltak egy egésszé. „Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté." /1 Móz 2, 24./ Nem véletlen, hogy Isten így alkotott meg minket. Már születésünkkor szeretetre van szükségünk, és ezt a szeretetet a legjobban úgy tudjuk megkapni, ha szerelemből fogantatunk. Ez is ajándék az embernek, amit úgy tudunk meghálálni, hogy a párkapcsolatunk központjába is Istent helyezzük. Ő nem befurakodni akar a két ember közé, hanem megerősíteni az összetartozást, áldását adni a közös életre. Az a párkapcsolat, amelyben Isten tényleg jelen van, tartós lesz, mint a hármas kötelék, nem szakad el, nagy terhek hordozására képes.

Hozzászólások

1. Helyes Sarolta - 2011-03-09 15:10:13

Kedves Fanni! Személyesen nem ismerlek, de a fotókiállításodból amit láttam, és olvasva az Örök szerelem írásodat talán nem túlzás kijelentenem-érzem a lelked. Nem felületesen élsz a világban, mert nagyon mély gondolatokat hordoznak a képeid, az írásodból pedig egyfajta bölcsesség árad, ami nem sok ilyen korú fiatalban lelhető fel (Édesanyád ismerve, tudom az életkorod). Az Úr adjon áldást továbbiakban is az alkotáshoz! Üdvözlettel: Helyes Sarolta  



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Ikarusz
Ember-ügyeket emészt monoton olajos morajlással az epe-sárga doboz

Gondolkorzó

Tóth Sára
A házasságok az égben köttetnek?
Tanítások, tévtanítások és az évek, meg a rutin...

Felszín

Luzsica Fanni
Örök szerelem
Korszakok, évszakok, szerelemszakok...

Szakács Gergely
Pár-Kapcsolat
Kompromisszum képtelen daru és kócsag

Adamek Norbert
A nagy Ő - van-e egyetlen, hozzám való?
Hogy is akarja ezt az Úr pontosan?

Magasság

Czapp Enikő
Szerelemrecept
Doktor úr kérem, írjon fel nekem egy kis szerelmet

Réz-Nagy Zoltán
Szulamit - korszakról korszakra
Belenövünk az érzelmekbe

Mélység

Nagy László
Csak a szexre kellesz?
Tisztaság, félelem, elzárkózás, tagadás

Bagdán Zsuzsanna
A., Zs. és az Isten szerelme
A szerelem a lélek fogfájása, hacsak nem...

Pete Violetta
Érintés és botránykő
Az a bizonyos hetedik parancsolat

Puskás Gabriella
Akár egy vízcsepp (3)
Folytatásos novellánk betegségről, őszinteségről, félelmekről és megoldásokról

Teljesség

Czapp Enikő
Aranyszínű
A legszebb ének

Dobóczky László
Szerelmem neve
Találkoztál már azzal, aki téged így tud szeretni?

Üzenet

Nagy László
„Egy csók és más semmi..."
De micsoda minőségi változás

Bálint Katalin
Néhány szó a kompromisszumokról és az önzésről
„Két kicsi kecske baktat a hegyre..."

Áthallások

Makay László
Keresztény-kompatibilis szerepjáték
Tudom, hogy merre jársz - Fogalmam sincs, merre kószálsz

Miklya Zsolt
A szerelmet Te találtad ki?
Töprengés a szerelemről

Bölcsföldi András
Falat kenyér
„A szerelembe, mondják, belehal, aki él, de úgy kell a boldogság, mint egy falat kenyér."

Riport

Fekete Zsuzsa
Kutyából szalonna
Mindent és mindenkit megkapott, amit és akit csak akart, mégis üresnek érezte az életét, halálfélelemmel kelt és feküdt.

Kitekintés

Miklya Luzsányi Mónika
Szüzesség - de meddig?
„Mér' vagy olyan ideges Kislány? Csak nem valami elveszett?"

Kedvek Vera
Hosszú-táv-kapcsolat
„Hiányod átjár, mint huzat a házon"

Miklya Luzsányi Mónika
Fehér ruha, gyűrű, mirtusz...
Házassági szokások a világ különböző sarkain

Látogatóink száma a mai napon: 1901
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57374115

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat