belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Felszín

Szakács Gergely

Pár-Kapcsolat

Kompromisszum képtelen daru és kócsag

Gyermekkorom egyik meséje egy különös kapcsolatról szólt. A kócsag és a daru össze akartak házasodni, de soha nem tették meg. Ennek az volt az oka, hogy egyik nap a kócsag, másik nap a daru akart házasodni. De mégsem kötötték össze az életüket, mert soha nem akarták egyszerre a házasságot, mindig csak az egyik. Gyerekként nem értettem, mi a baj a daruval és a kócsaggal. Ma már máshogy látom ezt a mesét. Végtelenül szomorúan mutatja meg kapcsolataink igazi problémáját. Nagyon ritkán, szinte soha nem akarjuk ugyanazt.

Azért valahogy mégis működnek a kapcsolataink. Jól, rosszul, jobban, rosszabbul, kinek hogy. Ez pedig azért lehet, mert vannak közös nevezők, amelyek fontosak mindkét félnek. Amelyek stabillá teszik a kapcsolatot. A családról alkotott kép, a közös érdeklődési kör, a vallás, a hasonló végzettség, a barátok, rokonok hozzáállása, a szexualitás, a gyermek(ek) stb. Persze ha ezeken a területeken nagy a különbség, akkor minden labilissá, képlékennyé válik, és rádöbbenünk, a másik nem az, akibe beleszerettünk.

Ahogy telnek-múlnak az évek, számos döntést kell meghoznunk a párunkkal együtt. Közös élet, amit sokszor nehéz közösen élni, mert nem mindig úgy van, ahogy én akarom.  Nem az a szín, nem az a forma, nem az az iskola a gyereknek, nem az a leves, nem az a virág, nem az az esti film. Megannyi kompromisszum. Miért megyek bele ezekbe a kompromisszumokba? Mert nem akarok változtatni, nem akarom azt mondani, hogy ez nekem így nem jó? Én mást akarok, csak félek a következményektől? Vagy azért teszem ezt, mert fontos a másik, és az esti film nem is annyira életbe vágó? A kompromisszumok tehetnek késszé arra, hogy élni tudjak a kapcsolatomban, és a kompromisszumok miatt szép lassan betelhet a pohár, aztán a falhoz vágom.

Amerikában végeztek kutatást azok között, akik el akartak válni. Való Világ-szerűen egy bekamerázott tengerparti villába költöztették őket, ahol a képernyők előtt nem a nagyközönség, hanem kis létszámú terapeuta ült. Az eredmény meglepő volt. Minden pár komoly problémákkal küzdött. És nagyon kevesen maradtak együtt. Akik együtt maradtak, azok azért nem váltak el, mert megtanultak együtt élni a megoldhatatlan problémáikkal.

Itt jelenik meg az elengedés. El tudom engedni azt, amihez ragaszkodom, mert a közös cél fontosabb. El tudom engedni mindazt, amihez ragaszkodom, mert tudom, hogy a közös élet szempontjai fontosabbak, mint az épp aktuális kényelmem, akaratom vagy a saját karrierem.

Persze ez nem jelenthet kényszerű mártíromságot, amibe belebetegszem. Ez csak önként vállalt lehet és kölcsönös. Mert ha egyoldalú és kényszerű, akkor nem lesz több rabszolgaságnál. De ha kölcsönös és szabad döntésen alapul, akkor végtelen távlatok nyílnak meg előttünk. Közös távlatok.

Néha könnyebb lenne a dolgunk, ha Jézusnak lett volna felesége. Igazán jó minta lenne a házasságuk. Sajnos nőtlen volt, mégis megmutatta, hogyan lehet kapcsolatban élni. Hogyan lehet megtanulni tőle az elengedést, az örömmel vállalt kompromisszumot, hogyan lehet erősíteni mindazt, ami hasonló, ami közös bennünk, és hogyan lehet tolerálni azt, ami különböző. Érdemes elővenni az Írást és fellapozni azokat a részeket, ahol Jézus nem beszél, hanem „csak úgy" jelen van a többiek közt. Látni, hogyan viszonyul hozzájuk, hogyan szereti őket szavak nélkül, hogyan veszi észre azt, ami más szeme elől rejtve van. Sokat lehet tőle tanulni a kapcsolatokról.

A daru és a kócsag meséje szomorúan végződik. Soha nem lesznek egymáséi. A mi mesénk nem kell, hogy szomorú véget érjen...

Hozzászólások

1. Sápi Zoltán - 2011-03-10 08:22:48

Nagyon figyelemreméltó gondolat: nincs igazán jó példa az "ideális" házasságra a Bibliában. Merthogy Jézus nőtlen volt és akárhogy is gondolkodom, nem igazán jut eszembe egyetlen példa se (nem azt jelenti, hogy biztosan nincs) ami konkrétan szólna a jó házasságról. Ugyanakkor Jézus szavai (megerősítve Isten eredeti tervét a házassággal kapcsolatban) azt sugallják, hogy mi sem természetesebb ennél: Annak okáért elhagyja a férfiú atyját és anyját; és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté. Az egy testté válás legfontosabb része talán éppen a szerelem-szeretet kapcsolatra épített kölcsönös kompromisszum készség. Jó példa tehát nincs, talán azért is mert minden házasság egyedien csodálatos és a csiszolódási folyamat még inkább esetenként különbözik. Szép a cikk, gratulálok.



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Ikarusz
Ember-ügyeket emészt monoton olajos morajlással az epe-sárga doboz

Gondolkorzó

Tóth Sára
A házasságok az égben köttetnek?
Tanítások, tévtanítások és az évek, meg a rutin...

Felszín

Luzsica Fanni
Örök szerelem
Korszakok, évszakok, szerelemszakok...

Szakács Gergely
Pár-Kapcsolat
Kompromisszum képtelen daru és kócsag

Adamek Norbert
A nagy Ő - van-e egyetlen, hozzám való?
Hogy is akarja ezt az Úr pontosan?

Magasság

Czapp Enikő
Szerelemrecept
Doktor úr kérem, írjon fel nekem egy kis szerelmet

Réz-Nagy Zoltán
Szulamit - korszakról korszakra
Belenövünk az érzelmekbe

Mélység

Nagy László
Csak a szexre kellesz?
Tisztaság, félelem, elzárkózás, tagadás

Bagdán Zsuzsanna
A., Zs. és az Isten szerelme
A szerelem a lélek fogfájása, hacsak nem...

Pete Violetta
Érintés és botránykő
Az a bizonyos hetedik parancsolat

Puskás Gabriella
Akár egy vízcsepp (3)
Folytatásos novellánk betegségről, őszinteségről, félelmekről és megoldásokról

Teljesség

Czapp Enikő
Aranyszínű
A legszebb ének

Dobóczky László
Szerelmem neve
Találkoztál már azzal, aki téged így tud szeretni?

Üzenet

Nagy László
„Egy csók és más semmi..."
De micsoda minőségi változás

Bálint Katalin
Néhány szó a kompromisszumokról és az önzésről
„Két kicsi kecske baktat a hegyre..."

Áthallások

Makay László
Keresztény-kompatibilis szerepjáték
Tudom, hogy merre jársz - Fogalmam sincs, merre kószálsz

Miklya Zsolt
A szerelmet Te találtad ki?
Töprengés a szerelemről

Bölcsföldi András
Falat kenyér
„A szerelembe, mondják, belehal, aki él, de úgy kell a boldogság, mint egy falat kenyér."

Riport

Fekete Zsuzsa
Kutyából szalonna
Mindent és mindenkit megkapott, amit és akit csak akart, mégis üresnek érezte az életét, halálfélelemmel kelt és feküdt.

Kitekintés

Miklya Luzsányi Mónika
Szüzesség - de meddig?
„Mér' vagy olyan ideges Kislány? Csak nem valami elveszett?"

Kedvek Vera
Hosszú-táv-kapcsolat
„Hiányod átjár, mint huzat a házon"

Miklya Luzsányi Mónika
Fehér ruha, gyűrű, mirtusz...
Házassági szokások a világ különböző sarkain

Látogatóink száma a mai napon: 2053
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57374267

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat