2022. május 08., vasárnap - Battyányi Géza Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Kastélyok és kávézók - Gyülekezeti kirándulás

Élménybeszámoló a 2022. május 7.-ei tavaszi kirándulásról

Ezen a napon Csillaghegy - Bajna - Szomód - Tata - Csillaghegy útvonalon kirándultunk a kétévi - covidos - kihagyás után, először. Sok jelentkező volt előzetesen, de végül 49 fő jelent meg az indulásnál, a Lidl áruháznál, a reggel 8 órai induláskor.

 

 

A Bécsi úton mentünk, majd Tinnyén át értünk - egy eléggé rossz úton - Bajnára a GIRO olasz kerékpáros verseny miatt. Elterelve a figyelmet a döccenőkről régebbi kirándulások emlékeit, érdekesebb eseményeit felidéző beszámolók is elhangzottak a buszban.

Bajnán kicsit várakozni kellett a kastély kapujában, mert a zord, morcos őr bácsi 10 óra előtt minket nem, csak a versenyzőket engedte be a kastély parkjába.

Végre tíz órakor mehettünk vele a kastélyudvaron át a főbejárathoz, ahol két csoportra váltunk és követtük vezetőinket, végig a kastélyon.

Sok érdekességet hallottunk tőlük a gróf Sándor családról, az „ördöglovasról", de Metternich Leontináról, aki Sándor Móric gróf felesége lett és kedvéért készült a ma is látható "hercegi" kastély. Az 50 perces vezetés alatt - hallgatva az infókat - közben meg is csodálhattuk a szépen felújított kastély termeit.

Arra is volt idő, hogy a kávézóban megkávézzunk, sütizzünk, de válogathattunk a bőséges prospektus kínálatból is.

Fél tizenkettőkor indultunk onnan Szomódra, ahol a helyi tiszteletes távollétében Géza olvasta fel az úrasztalára tett ismertetőjét. Énekeltünk is, majd elmentünk ebédelni, amit a helyi gyülekezet tagjai készítettek nekünk és a Művelődési házzal szemközti söröző tágas termében szolgáltak fel: zöldborsó leves, töltött csirke rolád (uborkával, sonkával) és vegyes körettel. Italt, pálinkát, sört, üdítőt s végül kávét mindenki maga választott s fizetett.

A bőséges ebédtől eltelve utaztunk tovább Tatára, ahol a buszról leszállva, először a közeli cukrászdába mentünk sütizni, fagyizni. Majd onnan az Öreg tó partján sétáltunk el - a Vár mellett - az Eszterházy „kis" kastélyig, amit most újítottak fel s adtak át. (Távolabb a tó partján áll egy közepes és nagyobb Eszterházy kastély is.)

Itt is két csoportban volt idegenvezetésünk, amit természetesen a kávézóban fejeztünk be, megkóstolva a „híres" Eszterházy tortát, kávét.

Kicsit még sétáltunk a tó partján visszafelé a buszhoz, de egyrészt a sűrű, fekete felhők, meg a fáradság miatt, úgy döntve, egyenesen hazaindulunk az 1-en.

Jóleső fáradsággal, de sok élménnyel gazdagodva tértünk haza.

***

Köszönjük Szelecky Aurél testvérünknek a szervezést, a lebonyolítást és a beszámolót!

További képek itt találhatók >>>

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 89, összesen: 931153

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.