belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Kitekintés

Bölcsföldi András

Vízország

A hegyek és vizek világából most az utóbbit választottam...


Körtáncban éneklik:
Minden forrásom belőled fakad.
Zsolt 87,7

Ennek a zsoltárnak hálaadó és magasztaló mondatai jutnak eszembe, amikor a budapesti teológusok Kálvin nyomában c. svájci tanulmányútja rémlik föl előttem. 55-en vágtunk neki az egyhetes kirándulásnak, ahol megismerkedtünk Svájc természeti szépségei mellett a reformátorok életével és hatásukkal, és megízleltük Svájc tipikus ételeit: a különleges sajtokat és csokikat. A hegyek és vizek világából most az utóbbit választottam vezető szimbólumnak. Nemcsak bennünket éltetett, de össze is kötötte számunkra a városokat. Schaffhausen, Zürich, Bázel, Zofingen, Bern, Genf, Luzern szépségei, templomai mellett a vizek jelentették a megnyugvást, a felüdülést. Mindazt, amivel a reformátorok földje 500 évvel Kálvin születése után megajándékozott bennünket.

 

Rheinfall

A reggeli napfényben nagy zúgással áradt felénk a hatalmas víztömeg. Valami elemi erővel törte át magát a kisebb sziklákon, s vad rohanással kerülgette a nagyobb köveket. A nap éppen szembe sütött, így a víztükör csillogása elvakította a szemlélődőket. Lenyűgözve álltunk a hatalmas természeti jelenség előtt. Sodra magával ragadott, ereje félelmet keltett, játékossága mosolyra fakasztott, összhatása csodálatra ingerelt. Így tör előre minden, ami elemi erejű. Vajon így csillogott egykor a reformáció is? Ilyen sodró erejű volt? Így söpört el mindent, ami azt útjába került, és hordott mindent a hátán? Legfőképpen így csillant meg rajta az Ige fénye?

A Rheinfall, Európa legnagyobb vízhozamú vízesése. Svájc egyik fő turistalátványossága.

 

Kis tó

Csodálatos volt megmártózni a kis tó hűvöskés vizében, Seengen falucska közelében. Aznap „sajtnap" volt, csak sajtot ettünk szőlővel, némi kis kenyérrel. Végigkóstoltuk a tóparton az összes svájci sajtot, az Appenzellertől a Gruyéren át, a lágy Camembertektől a keményebb hegyi sajtokig. A tóban vízililiomok között lehetett úszkálni, beljebb úszni, ugrálni. Amúgy egy falusi strand volt, egy vízi vár szomszédságában, a régi faépítményeken még ott hagyták a jelzéseket: férfi-fürdő, női-fürdő. Velünk együtt fürödtek a hattyúk, kacsák, s megannyi vízi jószág. A fiúk még a vízben úszó hatalmas fatörzsre is szerettek volna felkapaszkodni. A tó partján ajándékképpen még felfrissültünk egy kedves svájci-magyar család jeges kávéja és a kislányok által szervírozott süti üdítő ízei által. Svájci vendéglátás magyar módra.

A vendégszeretet jó bárhol átélni, de különösen egy kiránduláson.

 

Bern folyójának, az Aare-nek két ága

A Münster tornyából csodálatos kilátás látszik a városra és a környékre. Órákig lehet gyönyörködni a város középkori hangulatot idéző boltíves házaiban, tereiben, szökőkútjaiban. S mindenen felülemelkedni, úgymond fölülről szemlélni a dolgokat, mindenképpen csodás. Még ha a Münster tornyába nem könnyű is felkapaszkodni, a folytonosan tekeredő csigalépcső is elszédíti az embert, s a toronyélmény már a szellőzést és felüdülést jelenti. A folyó fentről zöldes, néha türkizben játszó hatást kelt. Úgy öleli magához a várost, mint ami évszázadok óta óvja, védi. Szállítja az információkat. Az Aare folyó két ága összeér. Ez valami találkozást, egymásba fonódást jelent. Így értek össze régen is irányzatok, elvek és tervek. Így hangolódnak össze a reformáció értékőrző gondolatai egy egységes iránnyá. Semper reformanda. Mindig megújulni. Értjük.

Jó, ha valami körülöleli az életünket és keretben tartja.

 

A zofingeni szökőkút

Svájcban akár szökőkút-túrát is lehetne tervezni. De szinte megszámlálni sem lehet, hogy mennyiféle formában és módon jut le az értékes víz a hegyekből, s üdíti fel egyaránt a kutak csobogását megszokó helyiek és az odalátogató vándorok fáradt tagjait. Nem is nagyon nézzük, hogy iható-e. Azt külön jelzik. De mi szennyezné be a vizet? A forrás mindig felfrissít, üdít. S mindig érdekes virágok áradatából kikukucskáló cső, az oroszlános szájból előbukkanó víz, de köpheti ember, béka, talán még tehén is. S különösen szép a Zofingen (bájos kisváros) központi terén lévő kút. Híres és különös. Most is meglocsoltuk a lányokat. De erről sajnos nem mondhatok többet. Ez a mi titkunk marad.

A forrás úgy felüdíti a fáradt vándort, mint az életbe belefáradt utast egy jó igehirdetés.

 

Szökőkút (Genf)

A genfi szökőkút mesterséges vízsugara meghatározó szimbóluma lett a városnak. Miért is? Hiszen Genf az a város, amely mozog. Nyilván gondolunk itt arra, hogy a pénzvilág, a bankok, a gazdagság szektorai, de vöröskereszt, az ENSZ, ökumenikus szervezetek is itt mozdulnak és még számtalan szerveződés. S itt mozdult meg valami régen is a városban. Itt volt átutazóban Kálvin is, amikor Farel a személyes átkot sem nélkülöző marasztalásra bírta a nagy reformátort. Mennyire él ma Kálvin szelleme a városban? Nagy kérdés. A Szent Péter katedrális körüli régi városrész még hordoz valamit a múltból. A kis terek, a szabálytalan utcák, maga a hegy mégis jelképe a városnak. Nem rivalizálnak a szökőkúttal. Ilyen elemi erővel tört fel egyszer a lelkekben a vágy, azt megvalósítani, amit Isten eredetileg tervezett az emberrel. Vissza a Bibliához, vissza az evangéliumhoz. A reformációi kiállítás megmutat valamit a korabeli Genfből bemutatva például Kálvin egy napját. S az erős sugárral feltörő szökőkút vize fizikailag is felfrissíti a fáradó vándorokat.

Bár így üdítené a reformáció, a megújulás, a megújítás vágya ma is az embereket.

 

Thuni-tó

Hegy- és tóélmény egyszerre. Milyen lehet a rálátás egy kétezer méteres hegy magasságból a szikrázó napsütésben a Thuni-tóra, s milyen lehet onnan nézni felhők kergetőzését? És milyen sétálni a partján az árnyas fák alatt, megmártózni az erős napsütés ellenére is erősen hideg tóban. Amikor összehúzódnak tagjaid, úgy érzed ott fagysz meg, de eléred a stéget, és átéled, ahogyan a nap sugarai felmelegítik pórusaidat. A víz áttetsző, helyenként zöldesen csillog. Várakozó vitorlások ringanak a csendes vízen. Édeni állapot. A tavat körülvevő sziklák, melyek közt zöldellő rétek, köztük vidám, élénk falvak házai néznek a tóra, később pedig, amikor nap már visszalopja sugarait, komoran, sötéten merednek a tó kékeszöld vizére. Inni lehet belőle. Olyan közeli és szép a természet, hogy az ember vágyik ide. Annyira Isten közelségét jelzi minden. Egy teológus javasolja, hogy vegyünk itt egy házat a tóparton. Jó gondolat. Milyen világmegváltó terveket lehetne szőni egy ilyen tó partján?

Születhetnek új zsoltárok is. Hálaadó zsoltár a Thuni-tó partjáról.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2020. november 30., hétfő,
András , Andor napja van.
Tartalom
Felszín

Pete Violetta
Álmomban már láttalak
Rémlik valami hihetetlen nagy embertömeg...

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
A hála a hit ritka gyümölcse
A „puha" diktatúra többet ártott, mint a kemény...

Gueth Péter
Gondolatok a hálátlanság koráról
A gépek nem mondanak köszönetet...

Turcsik Ferenc
Társadalmi interakció
Lehetünk még hálásak?

Mélység

Tóth Sára
Egy doboz bonbon és a hálaáldozat
Pszichológiai elfojtás? Vagy egyszerűen csak közöny?

Teljesség

Nagy László
A színlelt hála
Mondhatok hálát, ha nem érzem?

Turcsik Ferenc
Levélkék... Hozzá
Ezek nélkül szegényebb lennék!

Üzenet

Dietrich Bonhoeffer
A Te jóságod jobb, mint az élet
Mi az életünk? Mi Isten jósága?

Áthallások

Czapp Enikő
Az én nekrológom
„És minden hálám csak az övé, aki ezt így rendelé."

Kovács Szilvia
Kagylók a parton
Ott voltak tegnap és ott lesznek holnap is...

Hajdúné Tóth Lívia
Mint egy friss fuvallat
Nem hívtam és nem vártam.

Riport

Szerkesztő
A rám bízott feladat
Megtalált élet...

Kitekintés

Pete Violetta
... szeressétek egymást!"
„Senki sincs itt véletlenül"

Bölcsföldi András
Vízország
A hegyek és vizek világából most az utóbbit választottam...

Segítünk!

Szerkesztő
Lelkigondozás e-mailben
Tisztelj meg bennünket a bizalmaddal...

Látogatóink száma a mai napon: 553
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 48024489

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat