belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Teljesség

Miklya Luzsányi Mónika

Teher alatt nő a pálma

Az isteni növekedésről és a szorgos kezű bennszülöttekről

Mi, reformátusok gyakran használjuk ezt a latin eredetű szólást: teher alatt nő a pálma. Láttam már a latin feliratot – Sub pondere crescit palma – oktatási intézményeink jelmondataként címerekbe vésve, hallottam utalni rá prédikációszövegben nemegyszer, és magam is használom, írásban, szóban egyaránt. Mindezek ellenére sokáig nem voltam tisztában vele, hogy mit is jelent pontosan ez a mondat.

Variációk a megértésre
Tény, hogy nem értek valami nagyon a növényekhez. A lakásunkban található virágok intenzíven küzdenek, hogy túléljék gondozási rohamaimat, és szinte hallom, ahogy megkönnyebbülten fellélegeznek, amikor helyettem a férjem veszi kezébe a locsolókannát. Szóval nem vagyok valami jó botanikából, képi fantáziám viszont elég élénk volt mindig is. Így kisgyerekkoromban azt gondoltam, hogy a pálmának lesúlyozásra van szüksége az egészséges növekedéshez. A gyermeki fantázia alkotta kép évtizedekig megmaradt. Ha meghallottam ezt a szólást, azonnal láttam magam előtt a szorgos kezű bennszülötteket, akik a tengerpart homokjával töltik meg a kókuszdióhéjakat, és az azokból kialakított súlyokat aggatják a növekvő pálma ágaira körbe-körbe, hogy szép egyenesre nőjenek. Persze a bennszülöttek között is vannak olyanok, akik hanyagul végzik munkájukat, nem figyelnek a kellő egyensúlyra. Akkor nőnek a pálmák ferdén, annyira, hogy néhány szerencsétlennek szinte a fövenyt súrolja a koronája.
Felnőttként azért már sejtettem, hogy valami sántít a szorgos bennszülöttek és
a pálmanövekedés összefüggése körül, de csak egy tudományos cikket olvasva értettem meg, hogy mit is jelent ez a mondat igazán. Mivel nem vagyok nagy biológus, okoskodás helyett beidézem a National Geographic-ban megjelent cikk egy részletét:  „A különböző pálmafajok közös vonása, hogy egyszikűek, és a törzs csúcsán növesztik leveleiket, melyek igen nagy méretűvé is válhatnak. Minél nehezebb a levél, annál nagyobb teherbírású törzsre van szükség, így a levél gyarapodásával a törzsre ható erők hatására a pálmafa törzse vastagodik, növekszik. A növekedés jellegzetessége még, hogy a levelek a törzs csúcsán egy kis területről indulnak ki. Az eredetileg a szár tengelyében felfelé növekvő leveleket később saját súlyuk húzza lefelé, és ahogy a középponttól eltávolodnak, tér nyílik a többi levél számára is a növekedéshez. Tehát minél nehezebb a pálma levele, minél nagyobb a teher a fán, annál dúsabb korona várható.”

Nem terhel felettébb
Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra revelációértékű volt ez a felismerés. Ugyanis többször, több helyen kérdezték már tőlem, hogy bírom azt a sok mindent, amit csinálok. Mert öt gyereket nevelni és a háztartást vezetni is éppen elég nehéz feladat és felelősség, de hogy mellette könyveket, cikkeket is írjon az ember, honlapot szerkesszen és járja az országot az előadásaival, sokak számára képtelenségnek tűnik. Nem csak másoknak, néha nekem is. De úgy gondoltam, hogy én így működök, ez a normál pörgésszámom, ennyi teherre van szükségem ahhoz, hogy az Istentől elrendelt módon és mértékben tudjak növekedni. Persze előfordul, hogy néha kibillenek és kiakadok, és időnként még Istennel is perelek, hogy miért aggat rám ekkora súlyokat. A National Geographic cikkét olvasva jöttem rá, hogy ez nem teljesen van így. Ahogy az ige is mondja, Isten nem terhel (engem sem!) erőmön fölül. Ha végigpörgetem az életem, a házasságunk közös vállalásait, azt kell látnom, hogy Isten mindig annyi feladatot adott, amennyit el tudtunk hordozni. Pont annyit, amennyire még éppen képesek voltunk. Vagy egy hajszálnyival többet. Annyival, hogy ne tudjuk rutinból, kényelemből elvégezni a ránk szabott feladatot. Hogy küzdenünk kelljen, elsősorban magunkkal vagy a „természeti adottságokkal”: a körülöttünk tomboló viharokkal, vagy éppen száraz és fojtogató sivatagi széllel. Hogy így erősödjünk és növekedjünk testben és lélekben. Az egyensúly felbomlását a saját (be)vállalásaim okozták és okozzák mind a mai napig. Amikor többet akarok, mint amit Isten rám bízott. Amikor a saját emberi (jó)szándékommal megtoldom a parancsot, és el akarok még végezni ezt-azt. Szorgos kis bennszülöttként pakolgatom magamra a homokkal teli kókuszdióhéjakat. És nem veszem észre, hogy felborult az egyensúly, hogy a növekedés valamilyen irányba elbillen. Néha csak akkor eszmélek fel, amikor már annyi erőm sincs, hogy felemeljem a fejem. Amikor a leveleim már a földet súrolják. Még az a szerencse, hogy a pálma szára rugalmas: ha idejében lekerülnek róla ezek a megbéklyózó súlyok, akkor ismét képes a normális növekedésre. Lehet, hogy nem lesz már soha olyan egyenes és sudár, mint volt, nem növekszik olyan magasra, de képes ismét gyümölcsöt teremni, és még a koronája is megdúsulhat.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Thoma László
Apa, megengeded, hogy szájon vágjam?
Gyereknevelési minidráma négy felvonásban

Gondolkorzó

Bölcsföldi András
A lány pattant fel
Hol vagytok férfiak?

Felszín

Pete Violetta
A király megkísértése
Vívódás és megoldás a barlangban

Turcsik Ferenc
Értelmező szótár spirituális vezetőknek (szemelvények)
Szervizkönyv és használati útmutató

B. Tóth Klára
Szilvamagozás
Mese motiváció – munkához

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
Megfékezett vágyak
Aszkézis, tisztaság

Mélység

Dobóczky László
Lélek-fék
Hány év kell, hogy feltegyük a megfelelő kérdést?

Thoma László
Liftben
Csapó… felvétel! – Drámafüggő hétköznapok

Szakács Gergely
Vágyak vonzásában
Így neveld a sárkányod!

Teljesség

Szűgyi Zoltán
A lélek elindul
Felhúzza az alázatot

Tóth Sára
Ki vagy mi fékezi meg Istent?
Semmit sem tehetek addig, míg oda nem érsz.” (1Móz 19,22)

Horváth Dániel
Mersz-e viaskodni az Úrral?
Túllépni a félelmen: hátha ez vezet az Úrhoz

Miklya Luzsányi Mónika
Teher alatt nő a pálma
Az isteni növekedésről és a szorgos kezű bennszülöttekről

Üzenet

Koczor Tamás
Gondolatok a lavór körül
A hatalom kísértése

Szabados Ádám
Hogyan kezeljük a sikert?
Akkora vitorlád legyen, amekkorát a tőkesúlyod enged!

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
A félelem fékei: Good Will Hunting
Min múlik, hogy bűnöző vagy matematikaprofesszor válik egy dél-bostoni srácból?

Hancsók Barnabás
Kábítószer a moziban
Hogyan és miért (ne) nézzünk drogfilmeket

Miklya Zsolt
Nyelvcsipesz, csipesznyelv
Lázár Ervin és Visky András titkos nyelvéről

Kitekintés

Bella Péter
Hogyan hallgassunk prédikációt – különkiadás
Lelkészeknek, hitoktatóknak és egyéb vallási virtuózoknak

Makay László
Paplak-dilemma
Szószék a nappaliban?

Dobóczky László
Templommérgezés
Meghozott és meg nem hozott döntés

Látogatóink száma a mai napon: 5244
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57377454

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat